Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
«Щоб уникнути депресії – вмикайте ліхтарик»: як психологічно вистояти під час блекауту

Бережіть себе!

Фото Depositphotos.

«Щоб уникнути депресії – вмикайте ліхтарик»: як психологічно вистояти під час блекауту

Не всі українці цієї зими витягнуть із шаф яскраве різдвяне вбрання, навряд чи знайдеться чимало охочих прикрашати свої оселі новорічними гірляндами... Різниця між мирним життям і війною стала дуже різкою. Трагічні новини, невпевненість у завтрашньому дні й безгрошів’я змусили багатьох перевести мрії й плани у категорію «колись». Здається, що нас по троху накриває туга, яка через постійні відключення електроенергії невпинно сильнішає

Коли росія тільки почала обстрілювати енергетичну інфраструктуру України, бойовий настрій наших людей навіть зміцнів. Поки міста тонули в цілковитій темряві, люди під гаслом «Без світла чи без вас...» винаходили безліч різноманітних способів зарядити телефон, зігрітися, освітити оселю. Втім, цей запал почав згасати, коли електроенергію стали вимикати у вкрай важливі моменти на роботі й удома. Щоразу частіше зустрічаю в соцмережах обурення графіками відключень. 

– Такий настрій природний і має цілком логічне пояснення, – каже психолог Дмитро Компанієць. Він переконує, що наше нинішнє невдоволення зумовлене саме фізіологічними факторами.

Час від часу вмикайте якесь яскраве світло, навіть якщо це ліхтарик телефону. Так ви підвищите рівень серотоніну.

– Восени й взимку через похмуру погоду нам зазвичай не вистачає серотоніну (нейромедіатор, часто називають «гормоном радості та щастя»). Його кількість, зокрема, залежить і від часу, проведеного на світлі. У такі періоди нам важче справлятися зі стресом, почуваємося трохи втомленими, а проблеми докучають сильніше. Раніше ми могли цього не помічати, але зараз це дуже відчутно, бо залишилися й без штучного освітлення, а це означає, що рівень серотоніну майже не відновлюється, – розповідає спеціаліст.

Читайте також: «12-та година, а вона вже жерти хоче!».

Також експерт зазначив, що в умовах війни наша нервова система надзвичайно втомлюється. Наша психіка страждає від невизначеності, наприклад, коли ви не можете передбачити, чи вдасться завтра прийти в офіс, чи доведеться працювати віддалено у пункті незламності. Якщо ж не вийде попрацювати ніде, ми починаємо втрачати мотивацію будь-що робити: мозок не впевнений, що праця дасть результат, тому вмикає механізм збереження енергії. Таким чином мимоволі починаємо відкладати життя на потім. 

У таких ситуаціях Дмитро Компанієць радить по можливості уникати темряви. Для цього підійдуть свічки, ліхтарики, гірлянди...

– Час від часу вмикайте якесь яскраве світло, навіть якщо це ліхтарик телефону. Так ви підвищите рівень серотоніну. Більше гуляйте: навіть у похмуру погоду на вулиці світліше, ніж у приміщенні. Обов’язково додайте до раціону продукти, що містять вітамін D (жирні сорти риби, лісові гриби, яйця...). А ще робіть фізичні вправи: стрибайте, віджимайтеся, бігайте… Це також додасть вам «гормону щастя», – каже спеціаліст. 

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel