Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Отець Євген Рудь  на фронті облаштував  капличку прямо у бліндажі

У Свято-Михайлівському храмі села Мирне було по-особливому урочисто.

Фото з особистого архіву Євгена Рудя

Отець Євген Рудь  на фронті облаштував  капличку прямо у бліндажі

На Горохівщині церковна громада висловила свою повагу військовому капелану, який одним із перших у районі став на захист України від рашистів

Капелан Євген Рудь бачив на фронті справжні дива Господні: артснаряд зрівняв із землею лісок, а капличка залишилася цілісінькою.
Капелан Євген Рудь бачив на фронті справжні дива Господні: артснаряд зрівняв із землею лісок, а капличка залишилася цілісінькою.

 У селі Мирному Горохівської територіальної громади отець Євген Рудь служить Богові і людям майже чотири роки. Спершу парафіяни придивлялися до нього з особливою цікавістю, тепер же всім кажуть із гордістю: «Маємо духовного батька-наставника від Бога».

Минулої неділі церковні дзвони у Мирному кликали вірян на богослужіння по-особливому мелодійно, люди йшли до церкви з квітами, а діточки ще й вивчили вірші на честь знакової події. Поетичними рядками, написаними вчителями Мирненського ліцею, юнь дзвінко вітала свого душпастиря з 20-річчям невтомної праці на духовній ниві України. 

–Життя нашого отця Євгена воістину є прикладом любові до рідної країни, – гордяться у Мирному і наймолодші, і найповажніші парафіяни.  

Юне покоління у Мирному знає повчання свого священнослужителя: «Якщо ти не патріот рідної церкви, то який ти патріот своєї держави?»
Юне покоління у Мирному знає повчання свого священнослужителя: «Якщо ти не патріот рідної церкви, то який ти патріот своєї держави?»

 У 2014-му він став одним із перших волонтерів, які сміливо їхали на охоплений війною Донбас. 

Наприкінці жовтня 2015 року після півторатижневого навчання в синодальному відділі військового духовенства Євген Рудь прибув капеланом у 55-ту окрему артилерійську бригаду «Запорізька Січ» імені генерал-полковника Василя Петрова. У містечку Новогродівка на Донеччині разом із водіями вантажівок, тягнув гармати на передову, спав на ящиках з-під снарядів, їв з одного казана.

Удруге на фронт капелан Євген Рудь повернувся через рік, у 2016-му. Служив у 24-й окремій механізованій бригаді імені короля Данила Галицького.  В  одному із бліндажів бійці разом зі священником гуртом облаштували капличку. Було, що вибухова хвиля і осколки артснарядів зрівняли із землею невеликий лісок, святиня ж у бліндажі, на диво всім, залишилася цілісінькою.

А ще війна викарбувала в серці капелана беззаперечну істину: «Якщо ти не патріот рідної церкви, то який ти патріот своєї держави?». Тому в березні 2019 року, ставши настоятелем храму Архистратига Михаїла в селі Мирне на Горохівщині, отець Євген разом зі своєю українолюбною церковною громадою перейшов до Православної церкви України.

– Відколи росія здійснила повномасштабний напад на нашу Батьківщину, отець Євген ні на хвилину не переставав працювати на Перемогу. Наближає її щоденними молитвами, непохитною вірою, волонтерством, – таким був лейтмотив вітальних слів від парафіян від імені яких виступила після недільного Богослужіння 4 грудня, у день Введення в храм Пресвятої Богородиці, директорка Мирненського ліцею Вікторія Климковецька. Її колеги подарували ювілярові задушевну церковну пісню, яку підхопили всі, хто був у храмі.

 

 Букет із барвистих квітів і вдячних почуттів від церковних хористів отцеві Євгенові вручила Тамара Семенюк.

А найдорожчим подарунком для військового капелана Євгена Рудя була велелюдна молитва за Україну, за її переможну долю у ненависній війні, за всіх захисників і їхні родини, за українців, за рідну Православну церкву України, за кожного мирненця… Усім звучали «Многії літа! 

Леся ВЛАШИНЕЦЬ

Читайте також:  «Божий знак? Митрополит Онуфрій розлив чашу з причастям».

Реклама Google

Telegram Channel