Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
Секс під час війни:  куди зникло лібідо і як його повернути

«Війна змінює правила життя, у тому числі й інтимного...»

Фото facebook.com.

Секс під час війни: куди зникло лібідо і як його повернути

Згідно з опитуваннями, 73,5% українців зізналися, що від початку повномасштабного наступу росії у них із любощами тепер проблеми або їх взагалі немає. Лише у 19% респондентів із сексом все добре, а у 7,5% – взагалі чудово, тобто їхнє інтимне життя стало активнішим, ніж до війни. Коментує результати опитування сімейний психолог, сексолог та психотерапевт Альона Щербань (на фото)

–Українці живуть у стані постійного стресу, тож не дивно, що нам трохи не до сексу, – каже пані Альона. – Інтим відійшов на другий план і пояснити цей факт можна суто фізіологічними чинниками. В екстремальних ситуаціях організм виробляє велику кількість кортизолу. Цей гормон захищає нас від стресу, але водночас блокує статеві гормони. Саме тому з початком російської агресії у багатьох з’явилося відчуття, що секс їм взагалі не потрібен. 

– Лібідо під час війни знижується. Як чоловікам та жінкам його повернути?

– Одразу хочу заспокоїти: бажання займатися сексом повернеться, щойно ви опинитесь у повній безпеці. Організм припинить виробляти надмірну кількість кортизолу, і думки про секс знову з’являться у голові. Повернути лібідо під час війни теж можна, але для цього потрібно трішки постаратись.

Перш ніж почати займатись сексом, влаштуйте романтичну вечерю з поцілунками та обіймами, подивіться з партнером еротичний фільм, прийміть разом ванну. Це підігріє сексуальний інтерес до коханої людини та зробить секс приємним. Таким, як до війни.

Існує ще й синдром «вцілілого». Люди відчувають провину через те, що їм вдалося вижити, коли десь гинуть інші, тому свідомо позбавляють себе сексу, нібито не маючи на нього морального права.

– За логікою еволюції, війна, на якій гине багато людей, має сприяти сексу, бо це продовження роду. Чи очікувати нам нової сексуальної революції в Україні, а також бебі-буму після перемоги?

– Вважаю, що розраховувати на це не варто. Так, після Другої світової війни у Європі відбувся справжній бебі-бум, але тоді була інша ситуація. Контрацептиви не були такими розповсюдженими, як зараз, та й багатодітні сім’ї вважались нормою.

Нині ж українці дуже відповідально ставляться до народження дітей. Майже кожна дитина – запланована. До того ж «постарішав» вік батьків: значний відсоток українців уперше стає батьками після 30 років. Це вважається нормою.

Нехай рашистські окупанти мають на увазі!
Нехай рашистські окупанти мають на увазі!

 – Якщо до війни пара займалась сексом кілька разів на тиждень, а зараз лише раз на місяць – це нормально? Чи потрібно щось робити?

– Війна змінює правила життя, у тому числі й інтимного. Як часто займатися сексом, кожна пара вирішує самостійно. І кожен варіант – один раз на тиждень чи один раз на місяць – є нормальним. Якщо ж із сексом виникають проблеми, варто звернутись до спеціаліста. Наприклад, мої клієнти розповідали про те, як під час сексу почала лунати сирена повітряної тривоги.

Це стало для них своєрідним психологічним якорем, який надалі заважав розслабитись. Існує ще й синдром «вцілілого». Люди відчувають провину через те, що їм вдалося вижити, коли десь гинуть інші, тому свідомо позбавляють себе сексу, нібито не маючи на нього морального права. Це хибна думка. Секс – це природна потреба організму. Не треба накладати на нього вето.

– А як це впливає на військових, які воюють на першій лінії фронту?

– Психіку бійця з передової можна порівняти з оголеним нервом. Усі системи організму працюють на межі, виробляючи адреналін та тестостерон, тому хлопці відчувають постійне збудження. І, звісно, прагнуть знайти сексуальну розрядку. Тож не забувайте про секс по телефону, якщо ваш коханий зараз на передовій.

Олексій СИСОЄВ.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel