Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
Як допомогти літнім людям впоратися із тривожністю

Люди поважного віку дуже вразливі.

Фото із сайту bit.ua

Як допомогти літнім людям впоратися із тривожністю

Щодня ми дивимося чимало новин, після яких легко може накрити паніка. А в такому стані важко контролювати власні думки та емоції. Люди поважного віку більш вразливі, а стан постійної тривоги та страху негативно впливає не лише на емоційну сферу, а й на фізичну. Тому в цей не простий час слід приділити увагу своїм батькам, бабусям, дідусям, аби знизити їхній рівень тривожності. На своїй сторінці у Facebook психологиня Лейла Гасанова дає поради, як протистояти стресові

1. Підтримуйте постійний зв'язок, незалежно від того, в одному місті живете з батьками чи в різних. Телефонуйте вранці і ввечері, не проявляючи власних тривог та страхів, будьте впевнені та спокійні під час спілкування. Бабусь та дідусів тішать онуки, тому давайте слухавку дітям – нехай вони поліпшать їм настрій. Водночас важливо домовитися не дзвонити по 10 разів на день, не скидати дзвінок. Якщо ви живете неподалік одне від одного, навідуйтесь частіше, навіть коли це будуть 10-хвилинні зустрічі, передає ТСН.

2. Розробіть план дій на випадок кризового розвитку ситуації, будьте готові до всього. Обговоріть його максимально конкретно, за пунктами – від документів та аптечки до місця збору. Така послідовність та ясність заспокоює літніх людей.

Контролюйте, щоб ваші рідні не стали жертвою фейків.

3. Не смійтеся з їхнього прагнення зробити запаси. Якщо продукти в коморі зменшують тривогу дідусів та бабусь – не сперечайтеся, а допоможіть зробити закупи. Зараз не час для фрази «Ну що ти починаєш!» та роздратованих поглядів. Будьте терплячі!

4. Не забувайте піклуватися про здоров'я своїх старших родичів. Запитайте, чи всі необхідні ліки вони мають, як почуваються і т.д.

5. Обговоріть, скільки та які новини батьки дивляться або слухають. Скажіть, що ви не забороняєте, а дбаєте. Контролюйте, щоб ваші рідні не стали жертвою фейків, поясніть їм можливість інформаційних провокацій та яким джерелам можна довіряти.

6. Частіше обіймайте. Переоцінити важливість дотиків просто неможливо, і наразі вони потрібні, як ніколи. Так ви проявляєте любов і турботу, даруєте відчуття захищеності, потрібності, знімаєте чимало психологічних проблем.

7. Заохочуйте компанії та спілкування. Людина, тим паче літнього віку, потребує з кимось ділитися своїми переживаннями та страхами, тому не забороняйте зустрічатися, обмінюватися враженнями. Якщо ж помічаєте, що спілкування ваших рідних з їхніми приятелями токсичне, навіює паніку і страх, поговоріть про можливість дистанціюватися від такої людини задля їхнього спокою.

8. Не дискутуйте про політику. Взаємини дорослих дітей та батьків особливо гостро розбалансовує відсутність єдності в оцінці того, що відбувається. Доводячи одне одному власну правоту, ми сперечаємося, сваримося, від чого всі страждаємо. Зараз категорично недоречно порушувати питання політичного, світоглядного та релігійного характеру, традицій та історичної правди. Тому делікатно обходьмо дискусійні теми, кажімо: «Час покаже, а зараз треба триматися».

Не забувайте про літніх людей, які поруч із вами: сусіди, колеги, просто перехожі... Допомагайте всім їм по можливості: зробіть закупки в магазині сусідському дідусеві, запитайте у літньої колеги, чи не потребує вона якоїсь підтримки, не будьте байдужі до одиноких пенсіонерів. Як мовиться, виживуть не найсильніші, а об’єднані.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel