Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Принцеса Норвегії відмовилась від королівських обов'язків заради нареченого-шамана

Марта Луїза переконана: «Важливо розрізняти себе як приватну особу з одного боку, і як члена королівської родини – з іншого».

Фото із сайту korrespondent.net

Принцеса Норвегії відмовилась від королівських обов'язків заради нареченого-шамана

Марта Луїза наголошує, що вона збереже свій титул, але не виконуватиме офіційних обов'язків, бо хоче «чіткіше розмежувати» своє особисте та королівське життя

51-річна принцеса десятиліттями викликала суперечки в Норвегії через свій зв'язок з альтернативними методами лікування.
51-річна принцеса десятиліттями викликала суперечки в Норвегії через свій зв'язок з альтернативними методами лікування.

 Таке рішення норвезька принцеса пояснює тим, що має намір зосередитися на бізнесі, пов'язаному з альтернативною медициною, разом зі своїм нареченим. Її обранець – американець Дюрек Верретт – називає себе шаманом і пропагує ненаукові медичні практики, зокрема стверджує, що хворіти на рак – це вибір.

У заяві королівського палацу зазначається, що принцеса Марта Луїза «відмовляється від своєї патронажної ролі», оскільки вони з паном Верреттом прагнуть «чіткіше розмежувати свою діяльність і Королівський дім Норвегії».

При цьому король Харальд V вирішив, що вона збереже свій титул. «Вона виконувала свої обов’язки з теплотою, турботою та глибокою відданістю», – йдеться у повідомленні.

Попри розбіжності у поглядах, король Харальд описав Верретта як «чудового хлопця, з яким весело проводити час». «У нього гарне почуття гумору, і ми багато сміємося, навіть у цей непростий час. Я думаю, що і ми, і він зрозуміли те, про що йдеться, і ми погодилися не погоджуватися один з одним», – сказав король Харальд норвезьким журналістам.

В окремій заяві принцеса Марта Луїза наголосила, що «усвідомлює важливість знань, заснованих на дослідженнях», але вважає, що альтернативна медицина може бути «вагомим доповненням до допомоги хворим». Вона додала, що важливо «розрізняти себе як приватну особу, з одного боку, і як члена королівської родини – з іншого».

51-річна принцеса десятиліттями викликала суперечки в Норвегії через свій зв'язок з альтернативними методами лікування, включно із відкриттям школи, яка мала на меті допомогти людям «спілкуватися зі своїми ангелами». Марту Луїзу звинувачували у використанні свого королівського титулу для здобуття конкурентної переваги.

У 2002 році принцеса вийшла заміж за норвезького письменника та художника Арі Бена, у пари народилося три доньки. Подружжя розлучилося в 2017-му, і Бен, який говорив про те, що страждає від депресії, скоїв самогубство на Різдво 2019 року.

Дюрек Верретт – афроамериканець, який називає себе «шаманом у шостому поколінні», – стверджував, що воскрес із мертвих і передбачив теракти 11 вересня у США за два роки до того, як вони відбулися.

У червні того ж року Марта Луїза заручилася з Верреттом. Вона оголосила про стосунки в Instagram, випередивши потенційні чутки. У дописі принцеса зазначила: «Для тих із вас, хто відчуває потребу покритикувати: притримайте коней. Не вам вибирати за мене чи судити мене. Шаман Дюрек – це просто людина, з якою я люблю проводити час і яка доповнює мене».
Попри цей допис, пара викликала значну критику з боку багатьох норвежців, Верретта називали шарлатаном, шахраєм та прихильником теорій змови. Колишня прем'єр-міністерка країни Ерна Солберг назвала його погляди «дуже дивними» і «не заснованими на фактах».

Дюрек Верретт – афроамериканець, який називає себе «шаманом у шостому поколінні», – стверджував, що воскрес із мертвих і передбачив теракти 11 вересня у США за два роки до того, як вони відбулися. Він заявляв, що критика, з якою йому довелося зіткнутися, пов'язана з расизмом і що «ніколи не відчував стільки расизму», як по приїзді до Норвегії. Дюрек також порівнював себе з такими людьми, як Альберт Ейнштейн і Томас Едісон, стверджуючи, що вони були «геніями, яких неправильно розуміли». На своєму сайті він називає себе «візіонером Now Age», який «демістифікує духовність». Він також стверджує, що його діяльність вплинула на акторок Гвінет Пелтроу та Ніну Добрев.

Опитування, опубліковане у вересні, показало: лише 13% норвежців вважають, що принцеса Марта Луїза повинна представляти королівську родину в офіційних обов’язках. Королівський біограф сказав місцевим ЗМІ: «Я думаю, це більше через окультні явища, з якими її асоціюють, ніж через особистість принцеси».

Олівер СЛОУ, BBC News.

Читайте також: «Для України 2023-й стане одним із найважливіших в історії»: прогноз астролога.

Реклама Google

Telegram Channel