Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Сезон рецептів вишуканих святкових салатів: буде дуже смачно!

Певно, не треба бути провидцем, аби передбачити, яке бажання загадають практично всі українці у новорічну ніч, – звісно, ПЕРЕМОГА! Дай Бог, щоб воно збулося!

Фото із сайту unian.ua.

Сезон рецептів вишуканих святкових салатів: буде дуже смачно!

Якщо й ваше святкове меню не обходиться без цих традиційних наїдків, спробуйте приготувати хоча б якийсь новий варіант чи вигадати інакшу подачу, адже Новий рік – час змін:)

І нехай 2023-й справді принесе нам кардинальні зміни на краще!

Навіть салат, що для багатьох перейшов уже в розряд буденних, легко можна подати по-святковому.
Навіть салат, що для багатьох перейшов уже в розряд буденних, легко можна подати по-святковому.

 Олів'є

 ...з яблуками 

Інгредієнти: 200 г вареної курятини, 6 картоплин, 3 морквини, 2 цибулини, 2 мариновані огірки, 1 солодке яблуко, 3 яйця, 1 скл. зеленого горошку, 200 мл майонезу, сіль, чорний перець, зелень.

Приготування. М’ясо, варені моркву, картоплю, яйця, мариновані огірки, очищені від шкірки яблука дрібно нарізати, додати консервований горошок, сіль, перець за смаком, заправити майонезом. Перемішати й викласти гіркою в салатницю, прикрасити гілочками кропу й петрушки.

...по-східному 

Інгредієнти: 300 г білого курячого м’яса, 4 картоплини, 100 г зеленого горошку, 200 г маринованого винограду, 
5 варених яєць, зелень петрушки, майонез, сіль.

Приготування. М’ясо зварити в підсоленій воді й покраяти соломкою. Дрібно нарізати кубиками картоплю і яйця. Продукти змішати, додати посічену петрушку, горошок і виноград. Посолити й заправити майонезом до смаку.

...по-вегетаріанськи

Інгредієнти: 1 авокадо, 
2 свіжі огірки, 200 г креветок (варених або консервованих), 4 яйця, 1 апельсин, 1 морквина, 200 г консервованого горошку, майонез.

Приготування. Яйця і моркву відварити. Покраяти огірки, авокадо, моркву і яйця кубиками. Дрібно нарізати креветки. Додати горошок, посолити і заправити майонезом. Зверху прикрасити салат очищеною м’якоттю апельсина.

...«як у дитинстві»

Інгредієнти: 3 картоплини, 3 морквини, 4–5 яєць, 450 г зеленого горошку, 5–6 солоних огірків, 350 г курки або вареної ковбаси, пучок зеленої цибулі, пучок кропу, 250 г майонезу, чорний мелений перець, сіль.

Приготування. Вимиті неочищені картоплю й моркву відварити у підсоленій воді до готовності. Яйця варити окремо. Всі овочі і яйця почистити та нарізати кубиками по 5 мм, м'ясо чи ковбасу – так само. Змішати всі інгредієнти, додати дрібно посічену зелену цибулю, кріп. Притрусити чорним перцем, заправити майонезом і поставити в холодильник. Солоні огірки покраяти кубиками такої самої величини (якщо насіння в них велике – видалити його). Скласти огірки в окремий контейнер. Також в окрему ємність покласти зелений горошок. Перед подачею на стіл додати в салат солоні огірки та зелений горошок. Ще раз перемішати, за необхідності додавши сіль та чорний перець.

...з рибою

Інгредієнти: 5 картоплин, 300 г малосольної червоної риби, 2 середні свіжі огірки, 200 г замороженого зеленого горошку, 30 г вершкового масла, 120 г майонезу.

Приготування. Наріжте варену картоплю, рибу та огірки кубиками. Масло розтопіть на сковороді і обсмажте горошок до готовності, потім остудіть. Змішайте всі інгредієнти та заправте майонезом. Солити салат не потрібно, тому що в ньому вже є солона риба.

Класична послідовність шарів така салату: оселедець, цибуля (або/і яблуко), картопля, морква, буряк. Всі пласти потрібно промащувати майонезом. При бажанні можна порушити черговість шарів, наприклад покласти вниз натерту картоплю, затим оселедець, цибулю, моркву і буряк.

 

 Оселедець під шубою

...класичний

Інгредієнти: 1 оселедець, 3–4 картоплини, 3 середні буряки, 2 морквини, 1 цибулина, 1 ст. л. оцту, 3 ст. л. води, 500 г майонезу, сіль за смаком.

Приготування. Оселедець почистити, відрізати голову, зняти шкірку і вибрати кістки. Філе покраяти кубиками і викласти на дно салатника. Цибулю дрібно порізати, всипати в маринад із води й оцту і потримати хвилин 15–20. Картоплю, моркву і буряк відварити, охолодити й почистити. Викласти цибулю поверх оселедця. Далі натерти картоплю так, щоб вона повністю покрила цибулю, посолити, щедро змастити майонезом. Наступний пласт – потерта морква, її також посолити і помазати майонезом. Останнім натерти буряк, зверху полити майонезом і рівномірно розподілити його по всій поверхні. Готовий салат прикрасити на свій смак і поставити в холодильник на 5–6 годин.

...рулетом

Інгредієнти: 2 середні буряки, 5 середніх картоплин, 2 варені морквини, 4 варені яйця, 1 оселедець, 1 цибулина, 100–150 г майонезу, оцет, сіль, цукор.

Приготування. Цибулю почистити й порізати тонкими напівкільцями. Додати трохи оцту, цукру та солі. Залишити маринуватись, доки готуються інші інгредієнти. Буряк, моркву, картоплю та яйця зварити, охолодити, натерти на дрібній тертці в окремі ємкості. Якщо з буряка виділився сік, то злити його. В кожну ємкість додати 1–3 ложки майонезу, посолити, перемішати. На робочу поверхню в декілька шарів вистелити харчову плівку. Розподілити на ній буряк пластом завтовшки приблизно 1 см у формі прямокутника, на нього – шар картоплі. Якщо ложкою складно розрівняти картоплю, то притисніть руками. Наступний шар – морква, потім – яйця. Ближче до краю прямокутника викласти шматочки оселедця та мариновану цибулю. За допомогою плівки згорнути рулет і поставити в холодильник. Перед подачею зняти плівку й порізати на порційні шматочки.

...без буряка

Інгредієнти: 1 слабосолений оселедець, 1 середня цибулина, 50 г зеленої цибулі, 
4 курячі яйця, 120 г сиру жирністю 50%, 3–4 середні картоплини, 200 г майонезу, сіль, чорний перець за смаком.

Приготування. Оселедець розробити на філе, вибрати кісточки, нарізати тонкою соломкою. Картоплю почистити, зварити у підсоленій воді до готовності (але щоб не розварилася), покраяти невеликими кубиками. Варені яйця розділити на білки та жовтки, білки натерти на крупній тертці, жовтки – на дрібній. Сир (краще вибрати жирний, так буде смачніше) також потерти. Посікти зелену цибулю, ріпчасту порізати дуже дрібно. У класичну тарілку для оселедця викласти приблизно третину ріпчастої цибулі, трохи змастити її майонезом. Зверху рівномірно розподілити філе оселедця, висипати решту цибулі, посолити і поперчити до смаку, змастити майонезом. Далі викласти нарізану або натерту на крупній овочевій тертці картоплю, яєчний білок, рясно змастити майонезом, щоб шар яєчних жовтків, що йде слідом, не розсипався. Жовтки розрівняти, посипати тертим сиром і поставити закуску в холодильник (на 2–3 години, можна довше). Перед подачею на стіл покрити салат шаром майонезу, посипати зеленою цибулею і трохи притиснути її. Не забудьте вставити у край салату хвостик оселедця, щоб гості розуміли, що ховається під «шубою». 

...по-новому

Інгредієнти: 1 оселедець, 2–3 плавлені сирки, 150 г соленої сьомги, 5 варених яєць, 1 цибулина, 1 варений буряк, 
2 варені морквини, 20 г желатину, 0,5 скл. води, майонез або сметана, зелень.

Приготування. Желатин замочіть у холодній кип’яченій воді, залиште на 30 хвилин для набухання. Невеликими кубиками наріжте рибу і цибулю. Моркву, буряк, яйця, сирки натріть на крупній тертці. Желатин нагрійте, але не кип’ятіть (можна поставити в мікрохвильовку на 2 хвилини), змішайте з майонезом або сметаною. Далі в силіконову форму викладайте пластами червону рибу, цибулю, яйця, сирки, моркву, буряк, рясно промазуючи кожен шар сметанною масою. Натерті буряк і моркву бажано спочатку вимішати з желатиновою сумішшю, а тоді викладати у форму. Пласти необхідно притискати, ущільнювати. Салат поставте в холодильник до повного застигання. Перед подачею на стіл акуратно дістаньте з форми, переверніть на сервірувальну тарілку або блюдо і прикрасьте зеленню.

Секрети ідеального салату

Оселедець під шубою не соромно поставити на святковий стіл, якщо він смачний, ніжний, аж тане в роті. Як досягти такого результату?

1. Майонезу має бути достатня кількість, аби салат не здавався сухим.
2. Овочі слід зварити заздалегідь і нарізати повністю охолодженими. Теплі можуть зіпсувати салат.
3. Нарізка всіх інгредієнтів має бути акуратною. Для моркви і буряка можна використовувати дрібну або крупну тертку, для картоплі – тільки велику. Цибулю необхідно різати якомога дрібніше. Оселедець також слід покраяти невеликими шматочками і обов’язково ретельно вибрати всі кістки.
4. Класична послідовність шарів така: оселедець, цибуля (або/і яблуко), картопля, морква, буряк. Всі пласти потрібно промащувати майонезом. При бажанні можна порушити черговість шарів, наприклад покласти вниз натерту картоплю, затим оселедець, цибулю, моркву і буряк.
5. Перед подачею страва має настоятися як мінімум 3 години – завдяки цьому салат просочиться, набуде ніжного і м’якого смаку.

Вишукано можна оздобити будь-який салат.
Вишукано можна оздобити будь-який салат.

 Якщо традиційне меню вам не до вподоби

«Грибна галявина»

Інгредієнти: 1 банка (400 мл) маринованих опеньків, 300 г відвареного курячого філе, 2 свіжі огірки, 3 яйця, 
200 г сиру, пучок зелені, майонез, 3 картоплини «в мундирах», сіль, перець – до смаку.

Приготування. Салат викладають пластами, промащуючи кожен із них майонезом. На дно пласкої тарілки розподілити потерту на крупнiй тертці картоплю, потім – нарізане невеличкими кубиками м’ясо, далі – дрібно посічені яйця, свіжий огірок. Останній шар – сир. Верх і боки салату обмазати майонезом, щедро посипати посіченою зеленню, а на неї викласти «шапку» з опеньків.

«Червоне море»

Інгредієнти: 200 г крабових паличок, 2–3 помідори, 1–2 зубчики часнику, 120–150 г твердого сиру, майонез.

Приготування. Крабові палички та помідори нарізати кубиками. Сир потерти на крупній тертці, часник розтерти із сіллю. Вимішати всі інгредієнти, заправити майонезом. При подачі можна прикрасити листочками петрушки.

«Сито-п’яно»

Інгредієнти: 400 г капусти (підійде і біла, і червона), 
400 г печінки, 100 г свіжої журавлини, 1 солодке яблуко, 2–3 ст. л. білого вина, олія, зелень, перець і сіль – за смаком.

Приготування. Капусту дрібно нашаткувати. З яблука зчистити шкірку, натерти його на крупній тертці, полити вином. Печінку покраяти тонкими смужками й обсмажити по кілька хвилин з кожного боку, посоливши і поперчивши. Змішати спеції, дві-три столові ложки олії, за бажанням можна додати кілька столових ложок винного оцту. Викласти капусту, яблуко і печінку в салатник, додати журавлину, полити заправкою, перемішати, прикрасити зеленню. 

Салатний торт «Чародійка» 

Інгредієнти: 200 г крабових паличок, 1 банка консервованої кукурудзи, 350 г маринованих печериць, 1,5 скл. вареного рису, 5 яєць, 3 курячі стегенця, 1 банка ананасів (порізаних кубиками), сметана, майонез – до смаку.

Приготування. Курячі стегенця і яйця відварити й охолодити. М’ясо відділити від кісток і покраяти. Крабові палички і гриби дрібно нарізати довільними шматочками. Кожен інгредієнт змішати зі сметаною чи майонезом (або їх сумішшю) й укласти пластами в салатницю, прикрасити натертими на дрібній тертці яйцями і шматочками ананаса. Поставити в холодильник на кілька годин.

«Леді» 

Інгредієнти: 300 г курячого філе, 150 г огірків, пів банки консервованого горошку, 
150 г сметани, пучок кропу, сіль до смаку.

Приготування. Куряче філе зварити з улюбленими спеціями до готовності, остудити, порізати середніми кубиками. Так само покраяти огірки, кріп дрібно посікти. Зсипати ці інгредієнти в салатник, додати горошок, сметану, посолити і вимішати.

«Венеція» 

Інгредієнти: 150 г варено-копченої ковбаси, 200 г твердого сиру, 200 г моркви по-корейськи, 1 банка консервованої кукурудзи, 2 середні огірки, майонез для заправки.

Приготування. Цей салат обов’язково припаде до вподоби всім, хто цінує яскраві смаки і любить гостреньке. У ньому вдало переплітаються солодкість кукурудзи, аромат копченого м’яса і вишукана нотка корейської моркви. Таку страву можна і на вечерю приготувати, і на святковий стіл подати. Огірки, сир і шинку нарізати соломкою, викласти в миску або салатник. Додати до них моркву й кукурудзу, попередньо зцідивши з неї рідину. Всі інгредієнти ретельно перемішати, заправити майонезом, за потреби досолити й поперчити. Якщо полюбляєте гостріший смак, додайте в заправку розтертий зубок часнику.

«Єгипетська піраміда»

Інгредієнти: 1 баночка печінки тріски (200 г), 2 варені картоплини, 3 солоні огірки, 2 кислуваті яблука, 2 яйця, 100 г твердого сиру, сіль, мелений чорний перець.

Приготування. Салат викладаємо пластами у такій послідовності: 1-й – печінка тріски (майонезом поливати не треба, вона і так соковита); 2-й – картопля (потерти на крупній тертці, трохи присолити і присипати перцем, зробити майонезну сітку); 3-й – солоні огірки (нарізати дрібними кубиками) з майонезною сіткою; 4-й – яблука (потерти на крупній тертці) з майонезною сіткою; 5-й – яйця, нарізані кубиками і политі майонезом; 6-й – потертий на дрібній тертці твердий сир. Сиру можна взяти більше й обсипати ним усю «піраміду». Салату необхідно постояти, щоб просочитися.

До речі. Якщо хочете зробити страву менш калорійною, то промащуйте її лише між двома шарами – робіть майонезну сіточку на картоплі і на яйцях, інші продукти досить соковиті.

Читайте також на volyn.com.ua: «Чи мають батьки та діти їсти однакову їжу та чому?».

Реклама Google

Telegram Channel