Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чи мають батьки та діти їсти однакову їжу та чому?

Євген Клопотенко: «Завжди прислухайтесь до слів Жозефа Жубера: «Дітям потрібні не повчання, а приклади».

Фото із сайту klopotenko.com.

Чи мають батьки та діти їсти однакову їжу та чому?

Моя думка: ви маєте вживати ту саму їжу, що і ваша малеча. І навпаки – дитина має їсти вашу їжу. Якщо хочете змінити харчові звички дитини і зробити їх більш здоровими – почніть із себе

Бо я знаю, що деякі батьки підсовують дітям, наприклад, капусту, а самі овочів не їдять. Так це не працює. Мексиканська дитина, приміром, їсть авокадо та батат, бо її батьки це їдять. Вони її познайомили з цими продуктами у магазині і вдома, більше того – вона постійно їх бачить. Українська дитина їстиме буряк та цільну пшеницю, якщо вони завжди присутні в її інформаційному полі: вона бачить ці продукти і бачить, як ці продукти постійно їдять інші. Дитина не знає, що вона любить макарони з сосисками, якщо ви самі їй це не покладете. Тому коли ваша дитина просить лише це, то, панове, ви самі такому її навчили. Але це моя думка. Давайте ще почуємо психолога та дієтолога.

Психолог Marina Smirnova: «Взагалі питання харчування – це багато у чому введення у життя людини певних звичок. Якщо ми хочемо, щоб дитина у дорослому житті харчувалася правильно, важливо, щоб у неї були сформовані здорові звички – чим раніше, тим краще.

А як формується дитяча поведінка? Правильно – через приклад батьків насамперед. Є класний вислів: «Не виховуйте дитину, виховуйте себе, бо все одно дитина наслідуватиме вас». Це стосується і харчування: якщо батьки і діти їдять однакову їжу, у дітей формується комплекс харчових звичок, які потім стають стабільною харчовою поведінкою».

Anna Belokoz, лікар-дієтолог (Клініка дієтології Самойленко): 

«У 2021 році UNICEF Ukraine вже довів через дослідження, що більше половини дітей в Україні під час прийому їжі дивляться телевізор чи грають в ігри. І цю звичку вони отримали від батьків. Це, якщо чесно, погано, бо через це дитина не може їсти свідомо і сприймати їжу повноцінно: смак, колір, текстура (що подобається і чому). Так їжа і починає сприйматися лише як паливо».
 Які правила мають бути запорукою здорового харчового виховання дитини:

•Власний приклад батьків і близьких. Це означає, що харчування в сім’ї має бути здоровим і повноцінним, підтримувати ці правила мусять усі члени сім’ї. Чим чіткіше проговорені в родині ці правила, тим легше дитині їх дотримуватися. 

•Спільні прийоми їжі вдома. Важливо, щоб дитина бачила і копіювала, що їдять дорослі. Наприклад, якщо за сімейною вечерею завжди на столі присутні овочі, тоді рано чи пізно дитина також почне їх їсти.

Є класний вислів: «Не виховуйте дитину, виховуйте себе, бо все одно дитина наслідуватиме вас». 

•Якщо родина йде їсти до закладу, то батьки власним прикладом показують правила вибору їжі поза домом. Наприклад, якщо ви йдете в піцерію, обов’язково замовте порцію салату. Таким чином у дитини з’являються нові навички адаптації до харчування в різних умовах.

•Спільні покупки продуктів. Складання переліку необхідного і похід у магазин разом із дитиною допоможуть привчити її до правил планування раціону (одна із найважливіших харчових звичок у дорослому житті). Але ставтеся вдумливо до продуктів, які купуєте з дитиною. Якщо це овочі, то вона буде їсти овочі. Якщо ковбаса, то ви самі розумієте, яку звичку дитина успадкує.
І закінчу свою думку цитатою Жозефа Жубера: «Дітям потрібні не повчання, а приклади».

Як бачите, у мене, психолога та дієтолога думки збігаються. Далі вже висновки робіть самі. Цьом.

Євген КЛОПОТЕНКО, кулінарний експерт, шеф-кухар, бізнесмен, телеведучий.

Рецепти від Євгена Клопотенка

Салат із гарбуза та яблук

Це чудовий варіант легкої страви. Дехто може здивуватися, адже не всі звикли, що гарбуз можна їсти сирим. Ви просто скуштуйте – це просте, та при цьому дуже вдале поєднання. Кислинка лимона і трохи цукрової пудри зроблять смак салату ще більш насиченим та яскравим. Цей салат, до речі, дуже подобається дітям

Інгредієнти: 2 яблука, 200 г гарбуза, 1 ст. л. цукрової пудри, 1–2 ст. л. соняшникової олії, 2–3 гілочки сухого чебрецю, сік половини лимона.

Приготування. Гарбуз очистіть від шкірки, натріть на крупній тертці і перекладіть у миску. Яблука також очистіть від шкірки. Розріжте їх на чотири частини, видаліть серцевину і насіння. Натріть яблука на тій же тертці, на якій терли гарбуз. Скропіть потерті яблука соком половини лимона, щоб вони не потемніли. З'єднайте яблука з гарбузом, акуратно все перемішайте. Посипте при подачі 1 ст. л. цукрової пудри і додайте 1–2 ст. л. соняшникової олії. Прикрасьте салат листочками 
2–3 гілочок чебрецю.

Свинина по-китайськи з овочами

У приготуванні такої печені немає жодних складнощів. 
Підійде будь-яка м’якоть свинини, яка у вас є. Якщо будете використовувати заморожене м’ясо, то обов’язково перекладіть його за 8–10 годин із морозилки в холодильник для розмороження. Що стосується посуду, оберіть каструлю із товстим дном, велику та глибоку пательню чи посуд із чавуну (казанок чи гусятницю). М’ясо та овочі намагайтеся нарізати приблизно однаковими шматочками, щоб вони приготувалися рівномірно. Що ж робить цю печеню китайською? Це набір спецій, які ми будемо використовувати: мелені кориця та імбир, зірочки анісу, ку
ркума. Завдяки цьому смак виходить трохи пряним. Але ви можете використати інші спеції, які маєте вдома

Інгредієнти: 470 г м’якоті свинини, 6 середніх картоплин, 100 г моркви, 100 г цибулі, 20 мл соняшникової олії, 10 г вершкового масла, 15 г кукурудзяного крохмалю (або картопляного), 200 мл води, 
1 ч. л. меленої кориці, 2 зірочки анісу, 1 ч. л. меленого імбиру, 1 ч. л. куркуми, сіль до смаку.

Приготування. Зачистьте свинину від зайвого жиру та плівок. Наріжте м’ясо середніми порційними кубиками. У каструлю із товстим дном влийте соняшникову олію. Викладіть шматочки свинини та обсмажте з усіх боків до появи золотавої скоринки. Додайте у каструлю до м’яса моркву, смажте 3–4 хвилини, потім – цибулю та картоплю, перемішайте, зменшіть вогонь. Посоліть до смаку, додайте 1 ч. л. меленої кориці, 2 зірочки анісу, 1 ч. л. меленого імбиру та 1 ч. л. куркуми. Спеції зроблять смак страви більш насиченим та пряним. Влийте у каструлю 200 мл води. Накрийте кришкою і тушкуйте страву на слабкому вогні 25–30 хвилин. У мисочці змішайте 15 г кукурудзяного крохмалю із невеликою кількістю води. Добре перемішайте та влийте у каструлю для загущення. За кілька хвилин до кінця приготування печені покладіть у каструлю 10 г вершкового масла та дайте йому розтанути.

Читайте також: «Вага сімейного кола»: колонка мами

Реклама Google

Telegram Channel