Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Бо прийдуть до тебе  три празники в гості...»: зверніть увагу на суперові і доступні рецепти

Зимові свята – то не тільки кутя й колядки. Це ще й час чудес. Час, коли Господь здійснює найдобріші, найзаповітніші бажання.

Фото із сайту ukrainian-recipes.com.

«Бо прийдуть до тебе  три празники в гості...»: зверніть увагу на суперові і доступні рецепти

Хоч, напевне, зустрічатимемо їх нині з інакшим настроєм,аніж у попередні роки. Буде менше пафосу, веселощів, гучних святкувань... Зате більше віри, надії, душевного тепла і щирих молитов за тих, хто дорогою ціною забезпечує нам можливість у домашній затишній атмосфері співати колядки. Нехай Господь почує наші прохання! А господиням хай вдаються святкові страви

САЛАТ «СМАРАГДОВИЙ»

Інгредієнти: 400 г курячого філе, 2–3 ківі, 100 г твердого сиру, 2 яйця, 1 цибулина, 2 помидори, сіль, майонез, перець чорний мелений.

Приготування. Салат викладають на пласке блюдо чи тарілку пластами. Кожен наступний шар має бути трохи меншого діаметру, ніж попередній. Куряче філе зварити до готовності в підсоленій воді, остудити, покраяти невеличкими шматочками. Розподілити рівномірно на блюді. Цибулю порізати дрібними кубиками, викласти на м’ясо, присолити і вкрити сіточкою з майонезу. Далі – натертий на грубій тертці сир, покраяні кубиками помідори. Яйця зварити накруто, охолодити, почистити і потерти на крупній тертці. Викласти на помідори і вкрити майонезною сіточкою. Зверху посипати нарізаним кубиками ківі. Боки салату обмазати майонезом і прикрасити шматочками ківі. Поставити в холодильник на 1,5–2 години.

Без тата і Різдво сумне... «Миколай і всі святі, поверніть його мені –  і не треба більш нічого дарувати...»
Без тата і Різдво сумне... «Миколай і всі святі, поверніть його мені – і не треба більш нічого дарувати...»

 САЛАТ «РІЗДВЯНИЙ»

Інгредієнти: 450–500 г свинини, 250 г маринованих опеньків, 1–2 фіолетові цибулини, 1 червоний болгарський перець, для соусу – 5 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. натертого хрону, 1 ст. л. посіченої зелені петрушки, 50 мл води, 7–8 ст. л. вuнного оцту, 1–2 ст. л. цукру, сіль, чорний перець за смаком.

Приготування. У підсоленій воді із сумішшю перців та лавровим листком відварити свинину до готовності, охолодити в бульйоні. Приготувати заправку для салату: посікти петрушку, хрін розтерти, всі компоненти ретельно вимішати. М’ясо і солодкий перець покраяти соломкою, цибулю – кільцями. Все висипати в заправку, додати мариновані опеньки. Перемішати салат і залишити, щоб настоявся 2–3 години.

САЛАТ З МАРИНОВАНИМИ ПЕЧЕРИЦЯМИ

Інгредієнти: 300 г маринованих шампіньйонів, 300 г яловичини, 150 г твердого сиру, 10 перепелиних яєць або 4–5 курячих, сіль, перець – за смаком, майонез або сметана.

Приготування. Мариновані печериці довільно подрібнюємо (якщо маленькі – можна залишити цілими). Відварене й охолоджене м’ясо і твердий сир нарізаємо середніми кубиками. Відварені яйця нарізаємо невеликими шматками. Салат солимо, перчимо, заправляємо майонезом або сметаною (можна змішати 50х50) і вимішуємо.

САЛАТ «СНІГОВІ КУЧУГУРИ»

Інгредієнти: 2 картоплини, 2 морквини, 1 цибулина, 1 банка сардини в олії (горбуші, шпротів тощо), 1 солодкий перець, 5 варених яєць, 2 зубчики часнику, майонез і твердий сир – за смаком.

Приготування. Відварені «вмундирах» картоплю і моркву потерти на тертці. Цибулю і перець дрібно нарізати, рибу розім’яти виделкою. Яйця розділити на половинки. Жовтки вийняти і розтерти, додати трохи олії з консерви, майонез, часник. Отриманою масою нафарширувати половинки яєць. Салат викладаємо шарами, змащуючи кожен пласт майонезом: спочатку картоплю, далі – моркву, цибулю, рибу, перець. Зверху розкладаємо фаршировані половинки яєць опуклою частиною догори, змащуємо майонезом і присипаємо дрібно натертим сиром.

КАНАПЕ З МЛИНЦІВ НА ШПАЖКАХ

Інгредієнти: 3 яйця, 0,5 л молока, 60 мл олії, 250 г борошна, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 400 г м’якого сиру, 100–150 г сьомги слабосоленої, 100 г оливок (без кісточок).

Приготування. У мисці збиваємо виделкою яйця з цукром, додаємо борошно і сіль, ретельно розтираємо, щоб не було грудочок, а потім вливаємо молоко, трохи олії і перемішуємо до однорідності. На змазній оліє сковороді смажимо млинці з двох боків, залишаємо, щоб охолонули.
Затим перший млинець змащуємо м’яким сиром, накриваємо другим млинцем, на який викладаємо тонко нарізану рибу. Таким чином чергуємо 5–7 пластів. А тоді за допомогою формочок або гострим ножем розрізаємо канапки. Аби млинці при нарізці не рухалися, краще їх відразу проткнути шпажками з оливкою.

САЛАТ «ОРЛАНДО»

Інгредієнти: 0,5 кг шампіньйонів, 2–4 солоні огірки (залежновід розміру), 3 свинячі язики, 300 г цибулі, 4 варені яйця, майонез,вершкове масло для смаження.

Приготування. Гриби та цибулю дрібно порізати й окремо (!) обсмажити на вершковому маслі, трохи присоливши. Огірки покраяти невеличкими кубиками. Язик відварити в підсоленій воді до готовності, потім одразу опустити в холодну воду, очистити від шкірки, нарізати. Салат викладаєтьсяпластами в такій послідовності: обсмажені печериці, огірки, язик, смажена цибуля, яйця. Кожен шар змащувати майонезом (зробити сіточку або спіраль). Страву бажано приготувати заздалегідь, щоб на стоялася і просочилася в холодильнику.

САЛАТ «ГАВАЙСЬКИЙ»

Інгредієнти: невеликий пучок листя салату, 1 куряче філе, 100 г волоських горіхів, 1 банка консервованих ананасів, сіль, перець –за смаком; сметана або грецький йогурт для заправки.

Приготування. Куряче філе відварюємо в підсоленій воді до готовності (після закипання 25–30 хвилин). Нарізаємо курятину й ананаси кубиками. Горішки січемо ножем або подрібнюємо в кухонному комбайні. Листя салату миємо, обсушуємо і рвемо руками на шматочки. Підготовлені інгредієнти зсипаємо, приправляємо йогуртом або сметаною і перемішуємо.

САЛАТ «ДУЕТ»

Інгредієнти: 400 г вареного чи запеченого курячого філе, 2 неве- личкі чи 1 більше авокадо, сіль, ма- йонез – до смаку. 

Приготування. Курятину і м’якоть авокадо покраяти при- близно однаковими кубиками (кон- систенція і смак салату будуть різними залежно від розміру нарізки), посолити, заправити майонезом і вимішати.

РИБНИЙ ТОРТ

Інгредієнти: 800–900 г рибного філе, 3 великі морквини, 2 середні цибулини, жменя чорносливу без кісточок (за бажанням), великий пучок кропу, 200 мл молока, 3 яйця, сіль, перець, 2 ст. л. желатину. 

Приготування. Моркву натерти на крупній тертці, цибулю порізати півкільцями. Рибне філе покраяти смужками. Чорнослив розпарити і дрібно порізати. Форму добре змастити олією і викласти першим шаром моркву, далі – цибулю, на неї щільно – половину риби, посипати сіллю, перцем і половиною сухого желатину.  Далі кладемо чорнослив, потім шар цибулі і знову – моркву, рибу, спеції, желатин. Яйця збити з молоком, як для омлету (солити не треба), залити цією сумішшю вміст форми, залишити на 10–15 хвилин, щоб рідина протекла всередину. Запікати в духовці при 180–200ºС 45–55 хвилин. Коли схолоне, викласти на блюдо, прикрасити на свій смак. Подавати в холодному вигляді – як закуску.

РІЗНОБАРВНИЙ М’ЯСНИЙ ХЛІБЕЦЬ

Інгредієнти: 700 г м’якоті свинини, 0,5 банки консервованої кукурудзи, 0,5 банки консервованого горошку, 1 синя цибулина, 1 морквина, 1 перець солодкий, по 1 пучку петрушка та кропу, 1 яйце, 2 ст. л. оливкової олії, 1,5 ч. л. солі, перець чорний мелений за смаком.

Приготування. М’ясо пропускаємо через м’ясорубку. Дода- ємо до нього нарізані дрібними кубиками моркву, цибулю і солодкий перець, дрібно посічену зелень, горошок і кукурудзу. Солимо, перчимо й акуратно перемішуємо, щоб усі інгредієнти розподілилися рівномірно. Вбиваємо одне яйце і ще раз вимішуємо. Викладаємо у злегка змащену прямокутну форму для запікання, зверху трохи поливаємо оливковою олією. Накриваємо фольгою або пергаментом для випічки і запікаємо при 180 º C 30 хвилин, знімаємо фольгу і ставимо в духовку ще на 10 хвилин. Хлібецьможна подавати гарячим як основну страву або холодним в якості закуски, він чудово нарізається акуратними скибочками, можна також використати його і для приготування бутербродів.

Хлібецьможна подавати гарячим як основну страву або холодним в якості закуски, він чудово нарізається акуратними скибочками, можна також використати його і для приготування бутербродів.

М’ЯСО В ЯБЛУКАХ ПІД МАРИНАДОМ

Інгредієнти: 4 скибки свинячої корейки (шматочки візьміть товстіші, але рівномірної структури, бо його потрібно буде розрізати у формі кишеньки. Можна використати й корейку на кісточці); 2 великі яблука, 1 цибулина, 1 ч. л. гірчиці, чебрець, суміш перців, пастернак, сушений часник, паприка, сіль, 2 ст. л оливкової олії, 80 мл білого бальзамічного оцту, 2 зубчики часнику, 2 ч. л. чебрецю.

Приготування. Кожен шматок м’яса розрізати вздовж у вигляді кишеньки, але не до кінця, якщо корейка на ребрі  дорізаємо до кісточки. З оливкової олії, бальзамічного оцту і спецій готуємо маринад і добре натираємо ним шматки м’яса з усіх боків, зовні і всередині «кишеньки» (обережно, щоб не розірвати). Після цього укладаємо корейку в миску з маринадом і залишаємо на 1 годину при кімнатній температурі. Тим часом цибулю порізати півкільцями, трохиобсмажити в олії, поперчити і посолити, додати чайну ложку гірчиці, чебрець на кінчику ножа, добре перемішати і пасерувати ще протягом 1 хвилини. Потім цю ароматно-гірчичну цибулю кладемо всередину «кишеньок» м’яса, краї скріплюємо дерев’яними зубочистками і смажимо його на сковороді у попередньо розігрітій майже до кипіння олії насильному вогні. Разом із м’ясом абопісля нього в киплячій олії пасеруємо порізані кільцями яблука по 15–20 секунд з кожного боку.  Для подачі на стіл викладаємо на блюдо корейку, обкладаємо її гарячими соковитими яблуками, на гарнір можна подати броколі. Рідина, що залишилася після смаження яблук і м’яса, буде неймовірно смачним соусом, що доповнить страву.

РИБА ПО-МОНАСТИРСЬКИ

Інгредієнти: 600 г риби (минтай або хек), 3 цибулини, 0,5 л молока, 0,5 скл. борошна, олія соняшникова, сіль, перець.

Приготування. Цибулю покраяти півкільцями. Рибу почистити, промити, обсушити паперовими рушниками, нарізати на порційні шматки. Змішати борошно із сіллю, обваляти в ньому рибу й обсмажити з двох боків до появи золотистої скоринки. На дно жароміцної форми викласти половину цибулі, зверху обсмажену рибу, далі – решту цибулі. Все це залити молоком і тушкувати в духовці протягом 50 хвилин при температурі 220 градусів.

М’ЯСНА «СЛОЙКА» З ОВОЧАМИ

Інгредієнти (на одну порцію): 1 куряче філе, 1 помідор, 1 цибулина, 1–2 печериці, 0,5 шт. болгарського перцю, 1 яйце, 50 г твердого сиру, сіль, перець – за смаком.

Приготування. Філе порозрізати на 4 пласти, кожен відбити з обох сторін, посолити, поперчити Цибулю покраяти кільцями, печериці та помідори – пластинками завтовшки близько 5 мм, болгарський перець – широкими смужками.  Дно форми для запікання змастити маслом і викласти продукти, змащуючи кожен пласт збитим яйцем, щоб «конструкція» в процесі запікання не розпалася: м’ясо, болгарський перець, м’ясо, гриби, м’ясо, помідори та цибуля (трохи посолити), м’ясо.  Накрити форму фольгою і поставити в духовку. Запікати протягом 35 хвилин при температурі 180–200 градусів. Дістати форму, зняти фольгу, посипати верх «слойки» тертим сиром і запікати ще 10 хвилин, щоб сир розплавився. Прикрасити страву гілочкою петрушки або кропу.

ТУШКОВАНА ЯЛОВИЧИНА ІЗ СОЛОДКИМ ПЕРЦЕМ

Інгредієнти: 800 г яловичини, 2 цибулини, 3 болгарські перці різних кольорів, 2 помідори, 2 ст. л. кетчупу, 100 мл води, сіль та перець – до смаку, олія для смаження.

Приготування. М’ясо покраяти тонкими брусочками, цибулю – півкільцями, перець – смужками. Помідори порізати кубиками. Розігрітисковорідку з олією, всипати м’ясо і цибулю та обсмажувати на великому вогні 5–7 хвилин. Потім влити воду, зменшити вогонь до мінімумуі тушкувати 50 хвилин, після чого додати перець, помідори і кетчуп. Готувати ще приблизно 15 хвилин.

ПІДЧЕРЕВИНА «АРОМАТНА»

Інгредієнти: 1 кг підчеревини,1 головка часнику, спеції до сала, сіль, оливкова олія.

Приготування. Обріжте шкірку з грудинки, зробіть надрізи. Часник пропустіть через прес, змішайте зі спеціями і натріть цією сумішшю сало. Закрутіть шматок у рулет, зафіксуйте кондитерською ниткою. Загорніть підчеревину у фольгу, викладіть у форму для запікання. Готуйте близько 1,5 години при 180 градусах. Тоді розріжте фольгу і печіть ще пів години. Коли рулет повністю охолоне, зніміть нитки та наріжте тонкими шматочками.

Читайте також на volyn.com.ua: «Клопотенко напередодні Різдва запропонував готувати святкову українську випічку».

Реклама Google

Telegram Channel