Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
У Горохові всіх охочих навчають…  писати вірші

Таємницями слова заслухалися горохівчани різних професій.

Фото Володимира БРАТЧУНА.

У Горохові всіх охочих навчають… писати вірші

Бо війна переможно закінчиться, а українське мистецтво – це назавжди!

Два місяці тому вчителі Горохівщини для всіх, хто бажає навчитися досконало володіти рідною мовою, відкрили клуб «Тепла розмова». «Поговорити щиро українською про все на світі є багато охочих і серед місцевих жителів, і серед тих, кого місто приязно прихистило в час війни», – каже ініціаторка шляхетного задуму, начальниця відділу освіти Горохівської міської ради і вчителька від Бога Софія Пилип’юк. І з гордістю додає, що Горохівщина – земля талантів, і їх потрібно плекати, наче золоті зернята. Задля цього головна освітянка запропонувала відкрити науковий літературний клуб «Таємниці слова».

Дещо раніше депутати Горохівської міської ради одноголосно підтримали запропоновану командою освітян Програму розвитку й функціонування української мови на найближчі роки, в рамках якої заплановано багато оригінальних заходів. Народження «Таємниць слова» – один із них.
Варто зазначити, що на теренах Горохівщини вже давно гуртує поетів літературний клуб «Натхнення», заснований працівниками централізованої бібліотеки. На зустрічах у ньому звучать нові твори початківців і зрілих поетів та прозаїків.

– А ось «Таємниці слова» ще й навчатимуть обдарованих людей різного віку, як робити слово влучною зброєю проти ворога, сузір’ям ніжності для найрідніших людей чи нев’янучим букетом любові для всіх закоханих. Поетична творчість вимагає рими, різних художніх засобів, вміння зробити почуття домінантою авторського твору. І в нашому клубі всі охочі матимуть змогу опанувати цю науку, – таким доброзичливим був лейтмотив вступного слова Софії Пилип’юк на відкритті цього нового проєкту. Дійство доповнили патріотичними мелодіями піснярі й музиканти.

« Наша Україна сьогодні схожа на жінку, яка народжує в муках своє майбутнє. Це зараз вона зболена, втомлена, але, народивши свою перемогу й волю, вона буде красивою і щасливою.»

Його учасникам миру і натхнення побажав голова Горохівської міської ради Віктор Годик, а за чергову хорошу справу задля громади та в ім’я рідної країни дякував запевненням, що його команда буде й надалі підтримувати всі творчі ініціативи своїх земляків.

Усе товариство з хвилюванням очікувало почесного гостя першого засідання з красномовною назвою «Низький уклін тобі, солдате!» – відомого волинянина, історика,  учасника Революції гідності і воїна з перших днів російської агресії в Україні, нині офіцера відділу  соціально-гуманітарного забезпечення Луцького прикордонного загону Сергія Годлевського. І він приїхав з-під білоруського кордону, щоб, як завше, щиро говорити про Україну із земляком. 

До слова жартома й всерйоз пригадали той час, коли пан Годлевський був головою Горохівської райдержадміністрації.  Дякували землякові, що в своєму колишньому кабінеті він залишив світлу ауру.  Тепер його відвідувачі – користувачі освітнього центру «Горохів Хаб», який відкрили наприкінці минулого року.

«Наша Україна сьогодні схожа на жінку, яка народжує в муках своє майбутнє. Це зараз вона зболена, втомлена, але, народивши свою перемогу й волю, вона буде красивою і щасливою», – такий образ Батьківщини-матері описав бойовий офіцер шанувальникам рідного слова – працівникам установ і організацій міста, коледжу, шкіл…

Роботу «Таємниць слова» ввірили координувати знаній на Горохівщині поетесі, авторці власних збірок, вчительці української мови і літератури Горохівського ліцею №1 імені Івана Франка Оксані Пилип’юк.

За словами її наставниці Софії Пилип’юк, для проведення майстер-класів у літературному клубі «Таємниці слова» будуть запрошувати відомих літературознавців, майстрів поетичного й прозового слова, драматургів і навіть художників. Цими наставниками будуть і місцеві митці, й земляки з інших регіонів. Бо ж горохівського цвіту, як мовиться, по всьому світу!

Читайте також: Вступ-2023: дітей загиблих захисників України прийматимуть поза конкурсом.

Реклама Google

Telegram Channel