Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
«Троянда має бути зірвана сьогодні»: у Рівному засудили кілера, який убив ексвійськового ГУР

Кілер Олег Смородінов під час суду у 2020 році.

Фото із сайту «Суспільне Рівне».

«Троянда має бути зірвана сьогодні»: у Рівному засудили кілера, який убив ексвійськового ГУР

Ціна життя – 2000 доларів та 300 тисяч рублів

15 років за ґратами та один мільйон гривень компенсації – такий вирок виніс Рівненський міський суд Олегу Смородінову за вбивство колишнього українського військовослужбовця Івана Мамчура, скоєне ще у 2016-му. Про це повідомили в Рівненській обласній прокуратурі. Йдеться про злочин, який чоловік разом зі спільниками вчинив за замовленням фсб росії, він у цьому також зізнався.

Іван Мамчур загинув у 37 літ у під’їзді свого будинку.
Іван Мамчур загинув у 37 літ у під’їзді свого будинку.
З цього пістолета вбили Мамчура.
З цього пістолета вбили Мамчура.

 Що це за історія

За даними слідства, жителя Маріуполя Олега Смородінова завербували представники фсб рф. Він отримав завдання разом зі спільниками вбити працівника сізо, майора Головного управління розвідки Міноборони у відставці

Івана Мамчура. Це замовлення коштувало 2000 доларів і 300 тисяч рублів.

Чоловік разом зі спільниками узгоджували план злочину кілька місяців – купили зброю, стежили за жертвою. Як раніше розповідав для видання The New York Times найманець, вони орендували помешкання в тому ж будинку, де жив Іван Мамчур, йому присвоїли кодове ім’я Троянда.

Коли чоловік вийшов з ліфта, кілер здійснив у нього 8 пострілів, після чого ще кілька разів ударив пістолетом по голові.

За інформацією видання, 16 вересня 2016 року Смородінову надійшло повідомлення від замовників із москви: «Троянда повинна бути зірвана сьогодні. Завтра це більше не буде актуальним».

Тіло колишнього військовослужбовця ЗСУ виявили в цей же день у під’їзді його будинку.

«У вересні спільники прибули до будинку на вулиці Відінській у Рівному. Один із них чекав жертву надворі, а обвинувачений – у під’їзді. Коли чоловік вийшов з ліфта, кілер здійснив у нього 8 пострілів, після чого ще кілька разів ударив пістолетом по голові», – інформує пресслужба прокуратури.

Після вбивства виконавці намагалися втекти до росії. Пізніше на Харківщині під час перетину державного кордону силовики затримали Смородінова, який зізнався, що вбив Івана Мамчура на замовлення фсб росії за участь рівнянина в бойових діях у Грузії.

Як засудили кілера

Під вартою 58-літнього Олега Смородінова утримують з 18 листопада 2016 року. У 2020-му суд призначив чоловікові покарання – 12 років позбавлення волі за державну зраду.
Тепер же вироком Рівненського міського суду обвинуваченого визнали винним ще й у вбивстві та незаконному поводженні зі зброєю, його засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд також задовольнив цивільний позов потерпілої сторони на один мільйон гривень.

У цьому випадку, як зазначила речниця прокуратури області Оксана Жужельська, більш суворе покарання поглинає менш суворе, тож загалом Смородінов має сидіти за ґратами 15 років. Із цього терміну він уже відбув трохи більше шести літ. У прокуратурі уточнили, що рішення про засудження на 15 років ще не набрало законної сили і сторони можуть оскаржити його в апеляційному суді. Попередній вирок за держзраду Смородінов не оскаржував і назвав його справедливим.

Що ще відомо

У серпні 2020-го до Рівного екстрадували чоловіка, якого слідство вважає спільником Олега Смородінова. Затримали його у 2019-му, він більше року перебував у москві.
За версією слідства, 38-літній спільник кілера стежив за обстановкою на вулиці. В його обов’язки входило подати сигнал, що жертва зайшла у під’їзд, та пильнувати, аби ніхто не увійшов у під'їзд і не завадив убивству.

Іван МАРЧУК, suspilne.media.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel