Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
Чим корисна селера та що з нею приготувати

І листкова, і стеблова, і коренева селера – цінне джерело вітамінів зимової пори.

Фото із сайту ukr.media.

Чим корисна селера та що з нею приготувати

Якщо ви прихильник здорового харчування, то, швидше за все, у вашому раціоні вже є селера. Якщо ж немає, то саме час це виправити. Ця овочева культура широко використовується в кулінарії. До того ж у селері дуже мало калорій, тому вона просто незамінна для тих, хто на дієті. У її складі – вітаміни групи В, вітаміни Е й К, провітамін А, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк та інші. Вона має антисептичні, протиалергенні, тонізуючі властивості. Цей продукт корисний для серця і судин, для нервової системи, імунітету, травлення

Картопляний суп-пюре із селерою

Інгредієнти: 1 головка селери, 2 середні картоплини, 1 середня цибулина, 3 гілочки кропу, 100 г вершкового масла, 3 скл. курячого бульйону, 0,5 скл. сметани (жирністю 20%), сіль до смаку, кріп і листя селери для подачі.

Приготування. Селеру, картоплю та цибулю почистіть і дрібно покрайте. Покладіть ці інгредієнти в невелику сковороду разом із вершковим маслом і протушкуйте 10 хвилин. Влийте трохи курячого бульйону і варіть до м’якості овочів. Потому перебийте блендером до стану пюре, розбавте рештою бульйону і знову доведіть до кипіння. При подачі на стіл додайте сметану, прикрасьте кропом і листям селери.

Салат із селерою, фініками та сиром

Інгредієнти: 8 стебел селери, 6 фініків без кісточки, 0,5 скл. горіхів мигдалю, 3 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку, 50 г пармезану або іншого твердого сиру, 4–5 ст. л. оливкової олії, сіль, чорний перець, мелена паприка – до смаку.

Приготування. Горіхи викладіть у форму для запікання і поставте в гарячу духовку на 
10 хвилин. Потому трохи охолодіть і потовчіть качалкою. Сир потріть на середній тертці. Відокремте листя селери, а стебла дрібно посічіть. У салатнику перемішайте горіхи, листя і подрібнені стебла селери, фініки, лимонний сік, оливкову олію. Посоліть та поперчіть до смаку.

Салат із селерою, горіхами і зеленим горошком

Інгредієнти: 1 скл. потертого кореня селери, 0,5 скл. сушеної вишні або журавлини, 0,5 скл. замороженого зеленого горошку, 3 ст. л. йогурту без добавок (або 
1 ст. л. майонезу і 2 ст. л. йогурту без добавок), 1 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку, трохи подрібнених горіхів.

Приготування. Горошок заздалегідь розморозьте. Перемішайте всі інгредієнти, заправте йогуртом та лимонним соком. Салат готовий!

Смузі на кефірі

Інгредієнти: 0,5 скл. листя шпинату, 1 стигла солодка груша, 0,25 скл. подрібненої селери, невеликий шматочок свіжого імбиру, кілька листків руколи, кілька листочків м'яти (за бажанням), 0,5 ч. л. насіння чіа, пів банана, 
1 ч. л. свіжовичавленого лимонного соку, 1 ч. л. меду, 1 скл. кефіру або класичного йогурту без добавок.

Приготування. Складіть усі інгредієнти в чашу блендера, подрібніть, розлийте у високі склянки. Подаючи на стіл, прикрасьте листочками м’яти або селери, тоненькою скибочкою лимона.
Смузі з яблуком і селерою
Інгредієнти: 4 солодкі яблука, сік 1 лимона, 2 скл. мінеральної води без газу, 200 г йогурту, 1 стебло селери, 1 ст. л. меду.
Приготування. Яблука почистіть, поріжте і покладіть у блендер, подрібніть. Додайте лимонний сік, воду, йогурт, подрібнену селеру, мед – знову збийте. Такий напій можна подавати як солодкий десерт, також він може слугувати корисним та поживним перекусом. 

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel