Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Якщо ваша малеча вирішила вас перехитрувати...

Давайте домовлятися!

Фото Pxhere.

Якщо ваша малеча вирішила вас перехитрувати...

– Я так хочу гратися! Але іграшки збирати не можу. – І як же бути, сину?

Спостерігаю за хитрим личком малого: зрозуміло, щось замислив. Минає небагато часу, й він озвучує «раціональну» пропозицію: «А давай разом позбираємо це все, як я награюся? Інакше не хочу». Це справжнісінька маніпуляція. Що ж, умови має право ставити не тільки дорослий. І я пристаю на неї, бо люблю, як малий бавиться, – і він це добре знає. (Добре, коли конструктор і солдатики-лицарі більш звабливі, ніж гра на мобільному телефоні. Але я з жалем спостерігаю, що малий віддає перевагу усе ж гаджету.) Синову маніпуляцію з прибиранням я все ж «переполовинюю»: пропоную зустрічну угоду – збираємо по 50%. Він уточнює, що таке проценти, й погоджується. 

Виховання передбачає навчання дитини усього, що допоможе їй відносно без проблем комунікувати з іншими й досягати мети. Хіба ж погано вміти домовлятися?

З першого погляду, здається, що це приклад чогось страшного – дитина керує мамою. Та я сприймаю ті «нехотіння»-перемовини трішки інакше: для мого сина це непоганий урок із адаптації в соціумі. Бо виховання передбачає навчання дитини усього, що допоможе їй відносно без проблем комунікувати з іншими й досягати мети. Хіба ж погано вміти домовлятися? Психологи називають перемовини з дитиною у випадку, коли вона відмовляється щось виконувати, методом взаємодії.

Наприклад, запитуємо, а що ж вона пропонує натомість і як бути, якщо цей запасний варіант зовсім не влаштовує маму, отже, потрібен ще третій… Коли ми з дитиною домовляємося – докладаємо разом зусилля, щоб розв’язати певну проблему, принагідно вона навчається цьому мистецтву. 

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми спокійніше, – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel