Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Хай сяє сонцем великодній хліб: найкращі рецепти пасок

Найголовніший секрет – готувати з любов’ю та молитвою.

Фото із сайту smak.ua.

Хай сяє сонцем великодній хліб: найкращі рецепти пасок

Непомітно пролетить тих півтора тижні, що відділяють нас від найбільшого християнського свята – Воскресіння Христового. Напередодні українські господині з трепетом візьмуться за випікання пасочок. Навіть ті, хто робив це добрий десяток (а то й не один!) разів, все одно щоразу хвилюються, щоб тісто гарно підійшло, щоб випічка не підгоріла, щоб смачною вдалася... Хтось незмінно користується одним і тим же перевіреним роками рецептом, хтось шукає нових, оригінальних. Та в будь-якому разі найголовніший секрет – готувати з любов’ю та молитвою. Тоді все обов’язково вдасться

Особлива

Завдяки цьому рецепту навіть ті жінки, яким доводиться цілий день проводити на роботі, зможуть потішити своїх рідних духмяною великодньою випічкою. Адже все дуже просто: розчиняєте вранці, а ввечері додаєте решту складників, замішуєте, розкладаєте тісто у форми і практично відразу печете

Інгредієнти: 3–4 скл. цукру, 18 жовтків, 200 г вершкового масла, 200 г маргарину, 200 г свіжих дріжджів, 0,5 скл. олії без запаху, 1 л молока, борошно, ванільний цукор, 1 скл. родзинок.

Приготування. На дно миски висипати 2 склянки цукру, вилити трохи збиті жовтки. На них постругати ножем масло й маргарин, подрібнити дріжджі, зверху висипати решту цукру і залити теплим (але не гарячим!) кип’яченим молоком. Все! Миску накрити рушничком і залишити на пів доби. Через 10–12 годин просіяти борошно і вимісити – чим довше, тим смачнішими будуть паски (місити не менше 40 хвилин). Тісто має вийти дуже м’яке, еластичне і блискуче. В кінці додати родзинки, ванілін, олію, ще раз добре вимісити, після чого зразу розкладати у форми, заповнюючи їх на третину. Коли паски піднімуться, змащуємо верх збитим жовтком і випікаємо у попередньо розігрітій духовці або в печі. Оздоблюємо на свій смак.

Ароматна

Наявність у тісті цитрусових забезпечує цій випічці яскравий колір і насичений смак

Інгредієнти: 6 яєць, 200 г вершкового масла, 100 г дріжджів, 1 ч. л. солі, 200 г цукру, 1 апельсин і цедра одного лимона, 0,5 скл. молока, борошно.

Приготування. Розчиніть дріжджі в теплому молоці й просійте до них трохи борошна. Дайте опарі постояти в теплому місці близько години. Потім додайте в неї яйця, збиті з цукром, розтоплене масло, сіль, стертий на тертці апельсин, цедру лимона і замісіть, поступово підсипаючи борошно (місити треба якомога довше – понад 
пів години). Готове тісто розкладіть у змащені форми й дайте трохи підійти, змажте яйцем і випікайте при середній температурі.

У збиту жовткову масу додайте вершки, перемішайте і доведіть до кипіння на водяній бані або в каструлі з товстим дном.

Італійська

Вона пухка й ніжна, і той, хто хоч раз її скуштував, неодмінно захоче спекти це диво ще раз 

Інгредієнти: 1 л молока, 65 г свіжих дріжджів, 7 яєчних жовтків, 500 г цукру, 1 лимон, 150 г родзинок, 200 г цукатів, 170 г вершкового масла, 100 мл олії, 1–2 ч. л. куркуми, 1 ч. л. кардамону, дрібка солі, 1 яйце для змащування, борошно пшеничне вищого ґатунку.

Приготування. Для опари молоко змішати з 70 г розтопленого масла і 2 жовтками, дріжджами, склянкою цукру і 1 скл. борошна. Накрити рушником на 1 годину, щоб підійшла. Далі додати решту жовтків із сіллю, склянку цукру. Борошно підсипати і вимішувати, поки тісто стане гладким та однорідним і почне відставати від рук, – чим довше місити, тим краще. Наприкінці додати решту масла (розтопленого), олію, цукати, родзинки, цедру і сік лимона, куркуму і кардамон, знову накрити рушником і дати тісту нарухатися. Форми встелити пергаментом і змастити маргарином, викласти в них тісто, заповнюючи їх не більш як наполовину. Коли підніметься до верху форми, змастити збитим яйцем. Випікати до золотистого кольору близько 1 години на малому вогні.

Читайте також: «Не встиг посіяти – вже й доспіла»: топ рецептів з редискою.

Сирна 

У багатьох родинах вона стала таким же невід’ємним атрибутом Великодня, як і класична паска

Інгредієнти: 1 кг сиру, 250 мл вершків 10% жирності, 5 яєць, 2 склянки цукру, 250 г вершкового масла, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 50 г цукатів, 1 пакетик ванільного цукру, 1 лимон.

Приготування. Відокремте жовтки від білків і збийте. У збиту жовткову масу додайте вершки, перемішайте і доведіть до кипіння на водяній бані або в каструлі з товстим дном. Постійно помішуйте і слідкуйте, щоб не підгоріло. Охолодіть. Горіхи обсмажте на сухій пательні або в духовці. Ізюм промийте і просушіть. Натріть цедру одного лимона. В остиглу яєчно-жовткову масу втирайте сир та вершкове масло. Туди ж додайте горіхи, родзинки, лимонну цедру і ванільний цукор. Усе добре вимішайте. Спеціальну форму застеліть двома шарами вологої марлі і викладіть у неї приготовлену суміш. Поставте в холодильник під гніт мінімум на 12 годин, щоб витекла зайва рідина і сирна паска набула форми. Прикрасьте цукатами. 


Аби паска вдалася

Здається, секрети смачної великодньої випічки відомі вже всім. Але, зважаючи на те, як ми щоразу хвилюємося, приступаючи до цього дійства, мабуть, не буде зайвим нагадати ще раз основні правила

  • Всі продукти для приготування паски (крім білків для глазурі) необхідно заздалегідь (як мінімум за годину) дістати з холодильника.
  • Здобне тісто любить тепло, тому при його приготуванні не повинно бути протягів. 
  • Дуже важлива консистенція тіста: воно має бути не надто рідким і не загустим, при різанні ножем тісто не повинно до нього прилипати.
  • Перевірити, чи достатньо підрухалося тісто у формах, досить просто – злегка натисніть пальцем: відпружинить – пора пекти, слід залишається – нехай ще постоїть. 
  • Якщо ви печете паску у високій формі, доцільно прикрити верх змоченим листком паперу для випічки, щоб верхня скоринка не підгоряла.
  • У Страсну п'ятницю, найбільш скорботний день останнього перед Великоднем тижня, коли був розіп'ятий Ісус Христос, пекти паску не бажано. Краще зайнятися цим у Чистий четвер.
  • Святкова випічка набуде особливого аромату, кольору і смаку, якщо використовувати пряжене молоко. 
  • Аби паска довго не черствіла і мала ніжну рум’яну скоринку, щедро змастіть форму зсередини смальцем.

Реклама Google

Telegram Channel