Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
«Не встиг посіяти – вже й доспіла»: топ рецептів з редискою

Вибираючи редиску на базарі, звертайте увагу, щоб вона була гладка, тверда, без тріщин, із соковитим зеленим листям.

Фото із сайту tam.com.ua.

«Не встиг посіяти – вже й доспіла»: топ рецептів з редискою

Справді, сучасні сорти редиски (а йдеться саме про цей корисний весняний овоч) дозрівають дуже швидко, тож ті, хто завчасно посіяв її у тепличці, вже можуть збирати врожай. Решті ж доведеться поспішати на ринок по апетитний пучечок червонястих голівок зі свіжими зеленими хвостиками...

Легкий суп із редискою

Інгредієнти: 400 мл овочевого бульйону, 1–2 картоплини, 1 цибуля-шалот, 1 редиска, пів лимона, 1 ст. л. масла, 2 ст. л. вершків, сіль, перець – до смаку.

Приготування. У редиски зрізати бадилля, подрібнити. Цибулю і картоплю покраяти кубиками. В каструлі розтопити масло й обсмажити в ньому цибулю із зеленню протягом 2 хвилин. Додати картоплю, перемішати.

Влити бульйон, посолити, поперчити, довести до кипіння і, зменшивши вогонь, варити 20 хвилин (до м’якості картоплі). Вичавити сік половини лимона. Редиску нарізати тоненькими скибочками і замаринувати в суміші лимонного соку й невеликої кількості олії. Суп перебити у блендері до однорідної консистенції, влити вершки і проварити ще кілька хвилин. Прикрашаємо страву скибочками редиски і свіжою зеленню.

Окрошка «Весняна»

Інгредієнти: 1,5 л кефіру, 200 г шинки, 10 редисок, 2–3 огірки, 2–3 варені картоплини, по 1 пучку кропу і зеленої цибулі, сіль за смаком.

Приготування. Зелену цибулю та кріп помити, обсушити і дрібно нарізати. Редиску помити, обрізати стебла й корінці і покраяти тоненькими кружальцями, або півкружальцями. Огірки, варену картоплю та шинку подрібнити маленькими кубиками. Змішати всі інгредієнти, посолити за смаком і залити кефіром. Легкий холодний суп відмінно втамовує не тільки голод, але й спрагу.

Бутербродна намазка

Інгредієнти: 200 г крем-сиру, 100 г м'якого вершкового масла, 1 скл. подрібненої свіжої редиски, пучок зеленої цибулі, сіль, червоний каєнський перець, паприка – за смаком, 0,5 ч. л. вустерського соусу (або іншого кисло-солодкого соусу).

Приготування. Всі інгредієнти перебити блендером і ретельно перемішати. Поставити в холодильник. Подавати з хлібом, багетом, солоними крекерами або житніми хлібцями. 

Редиска по-корейськи

Інгредієнти: 7 середніх редисок, пів морквини, 2 зубчики часнику, зелена цибуля, 2 ст. л. олії без запаху, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч. л. меленого червоного пекучого перцю, 0,5 ч. л. лимонного соку або оцту, сіль або соєвий соус – до смаку.

Приготування. Моркву натерти на тертці для корейки. Редиску порізати не дуже тонкою соломкою. Овочі викласти в салатник, додати коріандр, червоний пекучий перець, часник, пропустивши його через прес, присолити (або влити соєвий соус). Олію нагріти в сотейнику (але не кип'ятити), гарячою залити овочі і перемішати. Додати лимонний сік (або оцет), дрібно нарізану зелену цибулю. Готову страву поставити в холодильник, щоб настоялася.

До речі. Гостроту салату регулюйте на свій смак. Його можна урізноманітнити, додавши свіжий огірок, кінзу, петрушку.

Салат з редискою і картоплею

Інгредієнти: 400 г картоплі, 10–12 редисок, 5–7 волоських горіхів, 4 ст. л. нерафінованої олії, 3 ст. л. лимонного соку, 10 г зеленої цибулі, 1 ч. л. меду, 1 ч. л. гірчиці, сіль та чорний мелений перець – до смаку.

Приготування. Картоплю почистіть і відваріть. Гарячою наріжте кружальцями, залийте маринадом із суміші олії, лимонного соку, гірчиці та меду і залиште на годину. Цибулю покрайте кубиками, редиску – кружальцями.

Горіхи підсмажте на сухій сковороді і подрібніть. Всипте всі інгредієнти до картоплі, перемішайте і подавайте. За бажанням у салат можна додати свіжий огірок, стебла селери.

Фарширована редиска

Інгредієнти: пучок великої редиски, відварена курятина, твердий сир, кріп, сметана.

Приготування. З редиски вибрати серединку, щоб вийшли невеличкі «креманки». Сир та вирізані шматки редиски натерти на дрібній тертці, варене м'ясо пропустити через м’ясорубку, кріп тоненько посікти. Змішати всі складники, заправити сметаною. Начинити цим салатом редисові «посудини», прикрасити кропом. 


Чим корисна редиска?

Цей овоч містить багато вітаміну С, вітаміни групи В, вітамін РР, а також калій, магній, залізо, фосфор та інші корисні речовини 

 

 Редиска багата на клітковину, що необхідна для хорошого травлення. Крім того, в ній – дуже мало калорій (19 калорій у 100 грамах продукту), що робить її просто незамінною у меню тих, хто стежить за вагою. Дослідники стверджують, що редиска дуже корисна при застуді, гіпертонії, радикуліті, невралгії, атеросклерозі.

Однак варто пам’ятати, що редиска може бути протипоказана людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту та проблеми зі щитоподібною залозою. 

Читайте також: І рибку з’їсти,  й у воду не лізти: найкращі рецепти.

Реклама Google

Telegram Channel