Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
«Просимо закрити небо, а не можемо закрити московські хати»

За історичною довідкою, предок нинішнього храму – Успенський – був споруджений із дерева у 1773 році.

Фото Оксани КОВАЛЕНКО.

«Просимо закрити небо, а не можемо закрити московські хати»

Віряни з Радомишля Луцького району налаштовані не допустити того, щоб у їхньому селі почав діяти «курник» московського патріархату

Чому місцями козацької слави «зацікавилися» правоохоронці

За 17 кілометрів від обласного центру Волині розкинулося село із надзвичайно милозвучною назвою. Переказують, що виникло воно внаслідок рішення Богдана Хмельницького розташуватися в цій місцині на привал. Тут же зібрали старшинську раду – щоб помислила, як краще організувати майбутній бій: ішов 1651 рік, коли козацьке військо відстоювало Україну, зокрема, у битві під Берестечком із Річчю Посполитою. Появу Радомишля (рада мислила) відносять до тих часів. 

Минуло більш як 370 літ. Тепер, у період великих боїв за Україну із російськими окупантами, громада села із славною історією вирядила на війну 35 своїх воїнів. І так склалося – збирає наради, щоб мислити, як локально присікти московське коріняччя. Річ у тому, що понад 3 роки релігійна громада Радомишля переважною більшістю вирішила перетворити церкву на українську. Нині віряни радо ходять на богослужіння до храму Успіння Пресвятої Богородиці Православної церкви України. 

На Волинь усе везуть і везуть 200-х, а в росії все ракети святять.

Проте понад десяток незгідних разом зі священником упц мп, який не був готовим до змін, проводили свою службу в будинку однієї з мешканок села. Аж раптом на початку весни взялися споруджувати на обійсті щось подібне до майбутньої церкви. Спроба односельців із проукраїнського церковного табору дізнатися, чи справедливі ці підозри, перетворила життя в їхньому селі певним чином на детектив.

Заступник старости Володимир Семенюк розповідає, як телефоном поцікавився в односельчанки, у чиїй хаті молилися до Бога й за кіріла, що то за металевий каркас виріс у неї на подвір’ї: «Кажу, що люди хвилюються... А вона відповідає: «Я будую... курник. Це моя приватна власність». Потім виявилося, що жінка записала цю розмову і передала у Службу безпеки зі словами, що їй погрожували! Слава Богу, я розмовляв чемненько». 
Наступна «серія» почалася після допису у вайбер-групі села: одна із жінок жартома запропонувала, що треба було б сходити на богослужіння. Релігійні «опоненти» одразу це сприйняли як пряму погрозу й... викликали поліцію... 

«Сидіти й мовчати не будемо, інакше залишиться тільки чекати «асвабадітєлєй»

Як би там не було, той «курник», певно, для дуже елітної птиці, бо розміром, за оцінками місцевих, 10 на 11 метрів. «Десь як моя хата, – долучається до розмови Лідія Приймак. – Уявіть, як односельчанка викликала службу охорони й та їздила кругом села недільного ранку! Тут у нас були й СБУ, й поліція. Та, думаю, хто тепер зі здоровим глуздом стане на ту сторону?». Ще одна активістка, Галина Хом’як, переконана, що церкві із російським духом у Радомишлі не місце: «Якби тих 10 баб не ходило із села та ще трохи із сусідніх, то б нічого й не було. Оце справедливо кажуть: «Хочете, щоб Захід нам закрив небо – то позакривайте московські хати! Позакривайте увесь московський патріархат – ми чекаємо того закону! У нас же є гарна велика церква! Не хочеш йти туди – їдь собі кудись, от до Луцька навіть, або нікуди не йди! То на Волинь усе везуть і везуть 200-х, а в росії все ракети святять. Подивіться на той Бахмут! Звичайно, ми будемо боротися, щоб тієї московської хати тут не було!». Спеціалістка ЦНАПу Вероніка Назаренко також вважає, що сидіти й мовчати не можна, бо інакше залишиться тільки чекати «асвабадітєлєй». Жінки емоційно розповідають, що із села на війну пішло 35 людей, позалишалися пенсіонери, то й землі тепер нема кому особливо виорати. А те московське коріняччя здолати не просто, бо його добре удобрюють. Володимир Семенюк розказує, як за одне лише літо виросла церква в Озерянах: «Це копія нашого храму! Вистачило лише 3 місяців, щоб він з’явився! На приватній земельній ділянці, без документів, без нічого! За які гроші?! Ходили чутки, що її сам Новинський фінансував. (У минулому «регіонал» і «опоблоківець» Вадим Новинський відомий як меценат і протодиякон упц мп, фактично російської православної церкви в Україні. Він заснував благодійний фонд «На честь Покрови Пресвятої Богородиці». – Ред.) І в Баєві так збудували. І в нас пробують. Таке відбувається в державі – а вони будують ці церкви! Ми ж розуміємо, хто це творить і для чого!».

Нині громада передала звернення депутатці Боратинської сільради Ларисі Борейко: люди просять її звернутися в прокуратуру, щоб та розслідувала законність будівництва. Сподіваються, що справедливо розслідує справу й поліція, та чекають найголовнішого – закону від Верховної Ради, який би допоміг навести лад. Чекають і стежать, як за своєрідним лакмусовим папірцем, за подіями у Києво-Печерській лаврі, яку мали залишити ченці і священнослужителі до 29 березня.

Галина Хом’як підписує звернення щодо російської церкви  в українському селі.
Галина Хом’як підписує звернення щодо російської церкви в українському селі. 

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel