Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Волинянка, яка «народилася...  31 червня», майже 20 років доводить Українській державі, що вона людина

Світлані Шарговській повторно видали свідоцтво про народження (вже з тризубом), вказавши дату, якої не існує.

Фото volyn.com.ua.

Волинянка, яка «народилася...  31 червня», майже 20 років доводить Українській державі, що вона людина

Через дурну бюрократичну помилку жителька обласного центру Світлана Шарговська фактично безправна, а наші судді, вочевидь, вважають, що так і має бути...

Торік у вересні в заступника голови Верховного суду України Богдана Львова журналісти виявили російське громадянство. Цей (не)шанований пан не відмовився від паспорта держави-терориста навіть після початку великої війни. Коли ж це стало відомо, його звільнили не відразу. Колеги з ВСУ, певно, не бачили вагомої причини прощатися з однодумцем. Врешті під тиском суспільства Львову довелося залишити посаду, але, ймовірно, не надовго.

Адже на час написання матеріалу він намагається поновитися і вимагає виплатити чималу компенсацію.

Цей чоловік не має жодного стосунку до нашої розповіді, але вважаю, що про його справу потрібно пам’ятати, знайомлячись із нашою героїнею, об яку українська Феміда із серйозним виразом обличчя витерла ноги. 

Батько пані Світлани Володимир Михайлович родом із Попільнянського району Житомирщини, а мама Галина Вікторівна – з Мурманської області росії. Пів століття тому у цьому північному регіоні й проживала молода сім’я.

Влітку 1971-го Шарговські приїхали в Україну погостювати в родичів. Під час відпустки трапилася біда: попільнянська невістка випадково перекинула на себе керогаз (прилад для готування їжі) й отримала серйозні опіки. На той час пані Галина була при надії й у столичному опіковому центрі передчасно народила донечку Світлану. Медики не знали, чи вдасться вижити обом пацієнткам, але батькові видали рукописну довідку про народження дитини, щоправда без дати. 

Дівчинку виписали з лікарні раніше, її доглядала бабуся. Згодом і маму поставили на ноги. Коли родина повернулася в росію, батько пішов в місцевий рацс, щоб оформити свідоцтво про народження. Там нечистий і шарпнув за руку місцевого клерка, який замість «31 июля» вказав у відповідній графі «31 июня». Спочатку цю помилку не помітили, а згодом не надто зважали, бо вона не створювала особливих проблем. 

Жодних банківських, соціальних послуг жінка отримати не може, за кордон її не випустять, а нових документів не дають.

У 1987 році Світлана з бабусею та дідусем переїхала в Україну, з настанням незалежності стала громадянкою нашої держави. І вже тут, на Волині, з появою електронного документообігу Світлані Шарговській сказали: «У вас недійсний паспорт!». Нині жодних банківських, соціальних послуг жінка отримати не може, за кордон її не випустять, а нових документів не дають. Волинянка з 2005 року намагається виправити ситуацію. Вона зверталася в російський рацс. Звідти отримала відповідь: «Довідка про народження, видана в лікарні №23 ім. М. І. Калініна м. Києва, без дати, тому для внесення правок необхідно звернутися у відділ рацсу за місцем проживання». Світлана

Шарговська стукала в двері українських бюрократів різного штибу, всі відповідали: «Тільки через суд».

Врешті, жінка просила українську Феміду додати їй один день життя, щоб її основний документ вважався дійсним. Суд постановив: в задоволенні її заяви відмовити. Мовляв, хто знає коли вона там народилася, доказів же нема.

Апеляцію вона також програла. До речі, жодних архівних записів тогочасного опікового центру ім. М. І. Калініна справді не збереглося. Що робити далі – українка не знає. У неї немає коштів на адвокатів, які б допомогли якось вирішити цю проблему. Мені здається, що в цьому і суть, адже наші судді – доволі заможні люди. Можливо, через це у них сформувалися певні психологічні особливості, які не дозволяють перейматися проблемами громадян, у чиїх кишенях гуляє вітер. 

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel