Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Що це за 30-річні українці заполонили Юрмалу, Ригу? Вони що – всі хворі?», – волонтер з Латвії

Дякуємо за підтримку!

Фото Світлани ДУМСЬКОЇ.

«Що це за 30-річні українці заполонили Юрмалу, Ригу? Вони що – всі хворі?», – волонтер з Латвії

Напередодні війни волинські лісівники налагодили співпрацю з латвійськими колегами. Спираючись на досвід цієї балтійської країни, у нашому регіоні розпочали будівництво сучасного насіннєвого центру з вирощення сіянців із закритою кореневою системою. Щоправда, після 24 лютого інновації в лісовому господарстві відійшли на другий план, а латвійці перестали бути партнерами в класичному значенні цього слова, а стали добрими друзями. Рада сертифікації лісів Латвії і її очільник Маріс Лиопа, підприємство Latvijas Finieris та інші компанії вже передали в Україну допомоги майже на мільйон євро. Це товари медичного призначення, сучасні засоби зв’язку та інші необхідні для військових речі. Маріс уже двічі приїжджав до нас сам. Нещодавно повернувся з передової фронту і ми мали змогу поспілкуватися

«У нас половина лісів – приватні, і ми готові поділитися нашим досвідом»

– Чим відрізняється структура лісового господарства в Латвії та в Україні?

– Головна відмінність у тому, що в нас приватні ліси. Із 3 мільйонів 300 тисяч гектарів половиною володіє держава, іншою – бізнес. Раніше більше було дрібних власників, зараз землі викупили великі компанії, адже лісове господарство не обмежується заготівлею деревини, а й має важливу екологічну та рекреаційну функцію. 

– Ви б радили українцям розширювати приватний сектор у лісовому господарстві?

– Безумовно. Це здорова конкуренція. Кожен власник думає, як вдосконалити свою справу, щоб вона була більш успішною. Навіть якщо ви вирішите залишити  ліси у власності держави, то деревину варто реалізовувати бізнесу на чесних аукціонах. Крім того, потрібно законодавчо підтримати підприємців, щоб вони переробляли абсолютно все, а не продавали кругляк за кордон. Адже збільшення доданої вартості – дуже важливий фактор для економіки держави. Ми готові поділитися нашим досвідом у цій сфері.

– Галузь лісового господарства в Україні вважається дуже корумпованою. Чи помітили ви це?

– Думаю, вам варто бути обережнішими з такими гучними словами, як «корупція в галузі». Це неправильно, фінансові зловживання можуть бути скрізь і в будь-якій країні. Не варто вішати ярлики корупціонерів на всіх лісівників. Нашим і вашим ворогам вигідно в такому світлі говорити про цю проблему. Якщо ж виявлені порушення, ними мають локально займатися відповідні державні органи. І тільки суд може ставити крапку в цих питаннях.

Під час останньої поїздки Маріс Лиопа (праворуч) та його колега Яніс Швіркстс особисто передали допомогу захисникам України.
Під час останньої поїздки Маріс Лиопа (праворуч) та його колега Яніс Швіркстс особисто передали допомогу захисникам України. 

«Мою родину в 1940-х роках виселили в Сибір...»

– Розкажіть про себе. Чи є у вас сім’я? Чим займаєтеся у вільний від роботи час?

– Я вже майже 10 років очолюю Раду сертифікації лісів Латвії. До цього також працював у лісовому бізнесі, у великих приватних компаніях. У мене троє синів. Всі молодці, всі спортсмени. Старший – юрист, працює в державній сфері, середній уже закінчив два курси екологічного факультету Латвійського університету, невдовзі навчатиметься в Нідерландах, молодшому – 12 років, як і двоє інших дітей, займається єдиноборствами. Цей спорт дисциплінує, розвиває людину як особистість. Я ж під час епідемії ковіду відкрив для себе нове хобі. У нас, у Балтії, більшу частину року жахлива погода: сніг, мокрий сніг, негода... А я вирішив зайнятися зимовим плаванням: даєш стрес організму – і мізки працюють краще. Моя дружина – медик, нині вона багато волонтерить в Україні.

Коли ж ми приїжджали на фронт до бійців, нас вразило те, що вони не втрачають почуття гумору. Простежується неймовірна  любов до життя і ненависть до смерті. Завдяки цьому ви переможете.

А ще вдома ми часто відвідуємо театри: у нас через великий ажіотаж інколи дуже важко встигнути придбати квиток на нову виставу. Та й загалом – робота, будинок, сад не дають змоги байдикувати з 7.00 до опівночі.

– Що змусило вас внести корективи у своє життя й зайнятися волонтерством, поїхати на фронт в Україну?

– Завжди намагався, як і більшість належно вихованих людей, відрізняти добро від зла. У цій ситуації, коли в XXI столітті в центрі Європи розгорілася велика війна, все було очевидно. І тим, хто захищається, необхідно допомагати. Ми пам’ятаємо історію країн Балтії, які також потрапляли під удар імперії. Мою родину в 1940-х виселили з рідного дому в Сибір, конфіскували майно. І таких сімей у Латвії дуже багато.

«Не корупція – основна проблема України, а бюрократія»

– Коли ви приїхали в Україну вже під час війни, які у вас були враження?

– Це були перші тижні після повномасштабного вторгнення. Я приїхав з дружиною. Вона – лікар, і їй важко було це все сприймати. На кордоні бачили чимало жінок з дітьми. Я помітив хлопця, який привіз жінку і трьох маленьких дітей, а сам повернувся, щоб захищати свою країну чи працювати на неї в тилу. Молодець! Ми ж намагалися допомогти тим, хто втік від війни. Моя сім’я підтримувала родину з Миколаєва: жінку і трьох дітей, їхній тато також залишився в рідному місті.

Але є й інший момент: ви знаєте, скільки дорогих Porsche Cayenne нині їздить в Латвії з українськими номерами? Що це за 30-річні хлопці заполонили Юрмалу, Ригу? Вони що – всі хворі? Та й проблема – не в дорогих автівках, а в тому, що у різних суспільствах є частина людей, які умовно кажуть: «Ви там справляйтеся самі, а ми повернемося вже на все готове». 

Коли ж ми приїжджали на фронт до бійців, нас вразило те, що вони не втрачають почуття гумору. Простежується неймовірна  любов до життя і ненависть до смерті. Завдяки цьому ви переможете.

– Наскільки складно було доставити допомогу на передову?

– Вам потрібно подолати цю скажену бюрократію: якщо раз видали офіційний документ про те, що волонтери везуть необхідні речі, навіщо потім 35 разів їх зупиняти і перевіряти. Я б із цього зробив висновок, що не корупція – основна проблема України, а бюрократія. 

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google
 

Telegram Channel