Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
А коли востаннє ви читали під одіялом? (Розумна вікторина)

Переконані, Ви зможете відгадати!

Фотоколаж із сайту volyn.com.ua.

А коли востаннє ви читали під одіялом? (Розумна вікторина)

На відміну від нас, паперових динозаврів, нинішнє покоління під ковдрою ховається не з книжкою, а зі своїми гаджетами. І це... прекрасно! Якщо, звісно, вони хочуть пізнати щось цікаве, таємниче і добре...

За правилами нашої вікторини насамперед повторимо запитання, яке багато кого з учасників нашого конкурсу повернуло у юні літа. На прикладі загравання молодого легеня до прекрасної панянки кожен згадав і свою романтичну історію. Чи історії.

«Гранатобуз із секретом» – 14 (2023)

Сьогодні ми заховали предмет, який, безперечно, є у вас дома. За допомогою нього герой одного зі всесвітньо відомих творів – колишній воїн – зміг нормально, якщо так можна висловитися, порозмовляти з дівчиною, в яку закохався. Справа в тому, що він винаймав кімнату в будинку, де на всі помешкання був один телефон, який знаходився у спільному холі. І, щоб не могли підслухати, з ким він розмовляє (а привідчиняли двері майже всі сусіди), він скористався цим предметом. Хоч було дуже непросто, навіть важко його використовувати...

Ця річ у літературі асоціюється переважно із зимою; нагадує відому математичну фігуру; пов’язана з «рускім міром», хоч в українській мові має два дуже поширені відповідники, а в російській найчастіше вживається одне слово на її позначення. Звісно, має вона і польське коріння. Нам нагадує пригоди в дитинстві. Та що казати – навіть нинішні підлітки її активно використовують і отримують за це прочухана! У народі, до речі, цю річ часто пов’язують із означенням егоїзму та корисливості і, звісно, з приповідками про кохання.

Що знаходиться у гранатобузі?

Оскільки вже у заголовку ми озвучили відповідь, тому далі цитуємо уривок з роману «Три товариші» (1936) знаменитого німецького письменника Еріха Марії Ремарка, який і надихнув нас на нинішнє запитання:
«Ставши навколішки перед столом, де стояв апарат, я накинув собі на голову пальто й ковдру, зняв слухавку правою рукою, а лівою притримував знизу пальто. Тепер я був певний, що мене ніхто не зможе підслухати. Бо в пансіонаті пані Залевської було чимало довжелезних вух».
«...Мені під моїм накриттям не було вже чим дихати. Щоразу, коли говорила дівчина, я підіймав «завісу» і хапав трохи свіжого повітря, а тоді закривав «кватирку» і говорив сам, щільно притуливши рота до слухавки».

Хто з учасників нашого конкурсу надіслав слова-відповіді «Ковдра» («Пальто і ковдра») чи «Одіяло», а також, яке становище лідерів у вікторині «Гранатобуз із секретом» після 14 турів – читайте на сайті volyn.com.ua і фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу), а нам час оголошувати нове завдання. Поїхали!

«Гранатобуз із секретом» – 16 (2023)

Ой яка багата українська мова!.. Є у ній і шляпа, шапка й шапурина, капелюх, капелюш, капелюшок, а чи капелюшик, бриль, циліндр, кучма, хустина, платина... Назвіть ім’я всесвітньо відомого «модельєра», який у ці дні майже 200 років тому дав усім їм «крила».

Чиє фото знаходиться у гранатобузі?

Відповідь треба надіслати до 1 червня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

А історії, як шукали відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected].

Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: «Бузкова пора: синоптики розповіли, чи буде на Волині сонячно й з дощем».

Реклама Google

Telegram Channel