Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Меланома на тілі: не пропустіть страшну хворобу

Вас має це насторожити.

Фото із сайту centrpmsd.itmed.org.

Меланома на тілі: не пропустіть страшну хворобу

За даними ВООЗ, щорічно у світі реєструється більше 200 000 випадків цієї недуги і приблизно 65 000 смертей, пов’язаних із нею

Одна з найбільш злоякісних пухлин людини – меланома шкіри. Вона розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Локалізується здебільшого в шкірі, значно рідше — в сітківці ока, на слизових оболонках (порожнина рота і носа, періанальна і вульвовагінальна ділянки) тощо. Зазвичай метастази з’являються протягом першого року від початку захворювання.

Доведено, що меланому переважно викликають стрімкі зміни інтенсивності сонячного опромінення, тому особам із чутливою шкірою протягом усього  життя варто обмежувати час перебування на сонці.

Основними факторами ризику розвитку меланоми є світлі шкіра, волосся і очі; ластовиння та руде волосся; велика кількість родимок; фототипи шкіри I–II (при яких швидко з’являються сонячні опіки та не набувається засмага); спадковість; важкі сонячні опіки у дитинстві; гігантські вроджені пігментовані родимі плями; штучна засмага.

У більшості випадків меланома виникає в ділянці пігментної плями, родимки внаслідок надмірної інсоляції, у тому числі в солярії; травмування шкіри в ділянці родимок (тертя, бриття, подразнення хімічними чинниками тощо); самолікування (із застосуванням подразнювальних засобів); гормональних розладів, розвитку імунодефіцитних станів тощо.

Ознаками переродження невусів (родимок) у меланому є:

  • поява в ділянці утворення неприємних відчуттів (поколювання, свербіж, біль);
  • зміна кольору (набуття синього або чорного забарвлення);
  • збільшення, зміна форми, контурів країв;
  • підвищення над рівнем шкіри, поява горбистості чи мокріння, кровоточивість.

Для найпершої діагностики меланоми лікар проводить дерматоскопію — огляд за допомогою простої лупи або дерматоскопа (епілюмінісцентного мікроскопа), який робить прозорим поверхневий шар шкіри.

Щоб запобігти виникненню меланоми, застосовуйте сонцезахисні креми (SPF не менше 15), уникайте контакту шкіри в ділянці родимок із хімічними подразниками, у сонячну погоду одягайте просторий легкий одяг, який прикриватиме оголені частини тіла, не забувайте про головний убір.

За матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Читайте також на volyn.com.ua:

= «Канадські лікарі сказали нам: «Буде ваш Дениско ходити!»;

= «Я не знаю, як це — жити поза лікарнею»: нирка посмертного донора з Волині дала шанс 17-річній дівчині повернутися додому»;

= «Лікар з Рівного: «Павук заліз у вухо жінки і сплів там павутиння» (Фото 18+)».

Реклама Google

Telegram Channel