Курси НБУ $ 39.36 € 42.40
Як вчити дитину працювати (Колонка мами)

А раптом у цей момент малюк робить відкриття?

Фото volyn.com.ua.

Як вчити дитину працювати (Колонка мами)

– Подивись, як я гарно поскладав свої речі! – Трохи незвично, але мені подобається. А ти знаєш, де що в тебе лежить?

Споглядати, як в одну мить дитина руйнує нещодавно наведений порядок у шафці, не завжди просто. Дбайливо поскладені і посортовані мамою речі здалися синові, напевне, дивними, тому він позмотував усе в рулетики і набудував із них гірок. А тоді прийшов похвалитися… Залишалося тільки погодитися, що раз йому таке підходить, то й мені теж...

Добре, якщо дитина проявляє ініціативу до якоїсь роботи. Однак, коли вона виконує щось уперше чи вдруге, то точно результат з погляду дорослого буде недосконалим. Найважче тут – не підкреслювати, що щось не так, бо ж перший млинець відомо який.

Як завжди у вихованні, найдієвішим засобом залишається особистий приклад.

А як реагувати, якщо дитина старша і виконує завдання батьків не так чи абияк? З мого досвіду – однакових рецептів нема. Адже хтось, приміром, прибирає, думаючи про щось своє, і огріхи допускає справді ненавмисно, а хтось хоче якнайшвидше закінчити рутинну справу, у якій не бачить сенсу, тож і працює недбало. Коли доводиться розмовляти про завдання з донькою-підлітком, то роблю акцент на тому, що їй сподобалося робити найбільше. Думаю, якщо допомогти дитині зафіксувати ось те відчуття задоволення від досконало зробленого, то з часом вона «полюватиме» за приємною емоцією самостійно. А от як толерантно казати про недоліки, я, чесно кажучи, не знаю. В будь-якому разі якщо показуєш, що щось не так, то людина ображається. Найгірше – казати: «Я так і знала, що ти як-небудь це зробиш». Це справжнє знецінення, яке нічого не вчить, а тільки налаштовує дитину проти батьків і викликає нехіть до домашніх обов’язків.

Як завжди у вихованні, найдієвішим засобом залишається особистий приклад. Якось перехопила погляд сина, який з подивом слухав, як тішилася запахом хатньої свіжості після вологого прибирання. Знаю, що у той момент він зробив якісь свої відкриття.

Маєте свої рецепти, як будувати й підтримувати стосунки з дітьми, – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Telegram Channel