Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Вибуховою хвилею вагітній розірвало живіт з дитиною  і відірвало руку...

Щира, добра, красива, чуйна – такою запам’ятають Таню її друзі.

Фото – Sofia Labunets/Facebook.

Вибуховою хвилею вагітній розірвало живіт з дитиною і відірвало руку...

32-річна Тетяна Гришко з окупованої Голої Пристані на Херсонщині намагалася врятувати своїх бабусю та дідуся, але потрапила під обстріл російського дрона й загинула разом із ненародженою донькою

«Як же вони раділи, коли нарешті стало відомо, що Таня чекає дитину…»

Трагедія сталася на очах у мами Тетяни. Нині її батьки та чоловік все ще перебувають на окупованій території. Там же знаходяться родичі нашої співрозмовниці, подруги Тетяни, яка, щоб не наражати на небезпеку своїх близьких, попросила не називати у статті її ім’я.

– Таню поховали 9 червня, – розповіла «ФАКТАМ» жінка. – Похорон був пізно, о пів на дев’яту вечора, – через те, що окупанти спочатку не дозволяли ховати її за межами Голої Пристані. Але батькам таки вдалося похоронити її в селі. Її та її донечку. Таня була на восьмому місяці, там уже була сформована дитина, яка мала от-от з’явитися на світ… Вони з чоловіком так чекали цієї вагітності. Разом уже близько чотирьох років, але спочатку Тані не вдавалося завагітніти. Щоб це швидше сталося, вона навіть пішла з роботи, де пропрацювала десять літ. Перукарю потрібно багато часу проводити на ногах, а вона не хотіла зайвий раз себе перевантажувати. Як же вони раділи, коли нарешті стало відомо, що Таня чекає дитину…

– Гола Пристань швидко була окупована росіянами. Тетяна не намагалася виїхати?

– Вони вирішили не ризикувати. На подібну евакуацію потрібні чималі гроші, і, навіть якщо вони є, це дуже небезпечно. Окупанти можуть просто не випустити або ще гірше – забрати чоловіка, який намагається виїхати. І хоча у Таніного чоловіка є інвалідність, вони вважали, що це надто небезпечно… Таня казала мені, що вони чекають на ЗСУ. «А після військових приїдете й ви, – мріяла вона. – Ми будемо вас ждати». Коли наші звільнили Херсон, я хотіла туди повертатися, але Таня мене відмовила: «Зачекайте, поки звільнять і нас». Ще вона весь час говорила: «Ми сильніші, ніж вони (окупанти) про нас думають». Єдине, що вони зробили, – перебралися з Голої Пристані до села неподалік, де було трохи безпечніше.

Місце, де жили Таня з чоловіком, не затопило, а от до хати її бабусі, якій 80 років, почала підходити вода. 

Ми весь час з нею зідзвонювалися, переписувалися. Але в останній тиждень ніяк не вдавалося поспілкуватися. Зв’язок із Танею зник ще до підриву росією Каховської ГЕС, і я почала хвилюватися. Вийшла на спільних друзів та знайомих, які були у Голій Пристані, просила їх передати Тані, що я намагаюся їй додзвонитися. Я наче передчувала щось погане… Потім – підрив ГЕС і всі ці страшні події… Інформація про те, що населені пункти, серед яких і Гола Пристань, буквально йдуть під воду… І повідомлення про те, що загинула 33-річна жінка… Побачивши цю новину, я спочатку подумала: «Тані 32 – це не вона». І тут мені телефонують і кажуть, що це наша Таня…

«Батьки потім казали, що «дівчинка була крупненькою, з темним волоссям...»

– У повідомленнях про загибель Тетяни сказано, що того дня, 8 червня, вона намагалася врятувати своїх бабусю та дідуся.

– Так і було. Місце, де жили Таня з чоловіком, не затопило, а от до хати її бабусі, якій 80 років, почала підходити вода. Чоловік та батьки Тані поїхали рятувати стареньких. Таня в її становищі могла залишитися вдома, але вирішила їхати разом з ними, щоб бути поруч, допомогти… Чоловік і батько попливли на човні по бабусю та дідуся, а вона з мамою чекали в машині на суші. Тані стало зле,  вона вийшла подихати свіжим повітрям. У цей момент підлетів ворожий дрон і, як розповідали очевидці, щось на неї скинув. Стався вибух. Вибуховою хвилею Тані відірвало руку, розірвало живіт… Батьки потім казали, що «дівчинка була крупненькою, з темним волоссям». Про це навіть згадувати страшно. І Таня, і її донечка загинули на місці.

Як мені відомо, ворожий дрон підлетів дуже близько. А Таня сама по собі була худенька, і її живіт сильно виділявся. Вони не могли не бачити, що там стоїть вагітна жінка… Але дрон скинув вибухівку прямо на неї.
Мама Тані після пережитого майже не розмовляє… Неможливо навіть уявити, який жах переживає зараз родина. Ми досі, напевно, до кінця не можемо усвідомити те, що сталося. Що немає ні Тані, ні дитини, на яку ми всі так чекали.

P.S. В офіційному повідомленні Скадовської райради у фейсбуці сказано, що всі, хто може й хоче підтримати сім’ю Тетяни, можуть перерахувати гроші на картку її мами: 4149 4993 9034 1764.

Катерина КОПАНЄВА, fakty.ua               

Telegram Channel