Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Скандал із перейменуванням сіл на Волині: кому заважає Красний Бір?

У 1969-му село Вовчий Перевіз було перейменоване на честь радянського прикордонника Петра Старовойтова, який дав бій німцям 22 червня 1941 року.

Фото із сайту kordon.in.ua.

Скандал із перейменуванням сіл на Волині: кому заважає Красний Бір?

Рішення Національної комісії зі стандартів державної мови викликає неабияке здивування

Як відомо, комісія рекомендувала змінити понад 1400 назв населених пунктів в Україні, з них 19 – на Волині. Це робиться на виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Однак у цей список потрапили населені пункти, які там явно не повинні бути, зате у ньому нема тих, які варто було б перейменувати.

Комісія поділила міста і села на три групи. До першої належать ті, назви яких не відповідають правописним, словотвірним та словозмінним нормам української мови. Тож на Волині рекомендують назву Смоляри-Світязькі змінити на Смолярі-Світязькі, Рогові Смоляри на Рогові Смолярі, Столинські Смоляри на Столинські Смолярі, Підгородне на Підгороднє.

У другій групі – села, назви яких стосуються російської імперської політики: Зоря, Шахтарське,

Пархоменкове, Партизанське, Уляники, Красностав. Комісія рекомендує запропонувати нову назву цим селам в установленому законодавством порядку.

І у третій групі – населені пункти, доцільність збереження назви яких треба або обґрунтувати, або запропонувати нову: Сапогове, Самари-Оріхові, Самари, Краснилівка, Красноволя, Краснодуб’я, Красний Бір.

Одразу ж після оприлюднення списку рішення комісії жорстко розкритикували. Міністр освіти 
і науки України Оксен Лісовий заявив, що укладачі документа перевищили свої повноваження, а історик і народний депутат Володимир В’ятрович підозрює, що це може бути не просто виявом некомпетентності, а провокацією.

У список рекомендованих до перейменування, до речі, потрапило навіть Запоріжжя (хотіли перейменувати на Запорожжя), яке, однак, швидко вилучили після скандалу – за історичну назву серед інших заступився відомий мовознавець Олександр Авраменко.

У волинському переліку найбільше дивує наявність сіл, де є корінь «красн». Чому їх треба перейменовувати? Красний – це те ж, що і «гарний», «красивий». Села з такими красними-красивими назвами існують на Волині століттями. Видно, члени комісії чисто механічно підійшли до роботи, бо хотіли, аби ніщо не нагадувало чи то про красну площу, чи то про красну армію. Але це ж безглуздя. (До речі, село Красний Бір біля Шацька скоро просто перестане існувати, бо станом на минулий рік там залишалась жити лише одна людина. – Авт.). А що не так із селом Уляники, назві якого кілька сот років?

Членам комісії привидівся ульянов-ленін чи що?

Водночас директор Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства Віталій Скальський (уродженець Володимира) дивується, що до списку сіл, які рекомендовані до перейменування, включили лише Пархоменкове, але там нема ще двох, які названі на честь енкаведистів – сіл Петрове та Старовойтове (до перейменування, до речі, мало красиву назву Вовчий

Перевіз. – Авт.). «Я розумію, що філолог не запідозрив нічого антиукраїнського в назвах цих сіл. Вони відповідають усім правилам української мови, але історик може сказати, що ці села названі за радянської влади та на честь енкаведистів, які загинули під час Другої світової війни. І, вочевидь, села ці мають перейменувати», – резонно зазначає він.

Попри те, що резонансне рішення комісії збурило суспільство, воно викликало й додатковий інтерес до місцевої топоніміки. Тож історики, мовознавці та краєзнавці мають додаткову підставу братись до роботи. І не тільки у рекомендованих для перейменування населених пунктах.

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Читайте також:

= «пригожин жорстко харкнув путіну в обличчя, і той утерся»;

= «Волинський журналіст: «Не учіть Залужного воювати»;

= «Чотири роки ми в опозиції, але досі «відповідальний за все» Порошенко з «порохоботами».

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel