Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Не хочете влітку гарячого супу? Готуйте холодні!

Влітку хочеться максимально простих і смачних страв, щоб швидко насичували, але при цьому не створювали відчуття важкості.

Фото із сайту unian.ua.

Не хочете влітку гарячого супу? Готуйте холодні!

Справді, коли спекотно, теплі перші страви не всім до вподоби. Не проблема! На такий випадок кулінари пропонують величезне розмаїття холодних супів і борщів

Суп зі шпинатом і бринзою

Він легко і швидко готується, добре засвоюється організмом, поживний і смачний – справжня знахідка!

Інгредієнти: 100 г шпинату, 3 ст. л. олії, 300 мл курячого бульйону, 2 ст. л. рису, 300 мл кефіру, 6–7 стеблин зеленої цибулі, по 1 ст. л. посіченої зелені петрушки, кропу, м’яти, 50 г бринзи, сіль, мелений чорний перець.

Приготування. Шпинат вимийте, посічіть і всипте у сковороду з розігрійтою олією і протушкуйте 5 хвилин. Закип’ятіть курячий бульйон, додайте в нього рис і, проваривши 10 хвилин, добавте шпинат, кип’ятіть ще 5 хвилин. Вогонь вимкніть, а каструлю із супом залиште на плиті на 5–10 хвилин. Тим часом поріжте зелену цибулю, бринзу покрайте кубиками. В суп додайте кефір, посоліть і поперчіть. Налийте в порційні тарілки, в кожну покладіть зелень і бринзу.

Окрошка

Рецептів цієї страви велике розмаїття: з квасом, кефіром, мінералкою, сироваткою тощо. Пропонуємо один із них

Інгредієнти: 4 картоплини (зварені «в мундирі»), 3 свіжі огірки, 6 редисок, 300 г нежирного м’яса (курятина, індичка, шинка) чи вареної ковбаси, 2 круто зварені яйця, 2–3 ст. л. сметани, пучок зелені (кріп, петрушка, цибуля), 1 ст. л. гірчиці, 1 л квасу, цукор, перець, сіль – до смаку.

Приготування. Картоплю, огірки, редиску, м’ясо і яєчні білки нарізати маленькими кубиками або тонкими смужками і зсипати в каструлю. Зелень дрібно посікти, посолити і прим’яти ложкою, після чого додати до решти нарізаних інгредієнтів. Для заправки разтерти яєчні жовтки з гірчицею, цукром і сметаною до однорідності, поступово добавити до суміші квас, ретельно розмішуючи, а тоді заливати нею окрошку. Подавати страву охолодженою.

Холодник

Приємна літня перша страва з дуже гарним насиченим кольором

Інгредієнти: 300 г буряків, 300 г вареної «в мундирах» картоплі, 200 г огірків, зелень (цибуля, кріп, петрушка, листя салату), пів лимона, 3 зварені накруто яйця, 400 г сметани, чорний мелений перець та сіль – за смаком, 2 л води.

Приготування. Буряки ретельно вимити і зварити цілими. Відвар процідити через кілька шарів марлі й остудити, а буряки почистити й покраяти невеликими кубиками. Картоплю, яйця, огірки дрібно порізати, зелень посікти. Все змішати в мисці, посолити, поперчити, додати буряковий відвар, лимонний сік, сметану і перемішати. Поставити готову страву в холодильник на 20–30 хвилин. Подавати на стіл у порційних тарілках, прикрасивши зеленню.

Кабачковий суп-пюре

Страва має приємну ніжну консистенцію і смакує як гарячою, так і холодною

Інгредієнти: 2–3 кабачки або цукіні, 1 цибулина, 2 помідори, кріп, м'ята, 2 ст. л. сметани, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. лимонного соку, перець та сіль – за смаком, 1,5 л води.

Приготування. Поріжте не крупно кабачки, цибулю і помідори. Подрібніть зелень. У сотейнику на оливковій олії спасеруйте цибулю 5 хвилин, потім додайте помідори і готуйте 2–3 хвилини. Залийте овочі водою і доведіть до кипіння. Додайте кабачки, зелень, м'яту і готуйте під кришкою на середньому вогні 15 хвилин. Посоліть, поперчіть, дістаньте із супу м'яту. Збийте його блендером до консистенції пюре. Остудіть і поставте у холодильник на годину. Перед подачею додайте лимонний сік і сметану, прикрасьте суп-пюре зеленню.

Полуничний суп із вершковим кремом

Від такого супу насамперед не відмовиться малеча

Інгредієнти: 1 кг полуниці, пів лимона, 300 г вершкового сиру, 100 мл вершків, 1 стручок ванілі, сіль та м’ята – до смаку.

Приготування. Цей десерт незвичайний, освіжаючий – саме такого й хочеться спекотної літньої днини. У блендері подрібніть полуниці з лимонним соком до отримання однорідної маси, тоді всипте лимонну цедру.

Збийте вершки з цукром і поступово додайте ванільне насіння та вершковий сир. У глибоку тарілку викладіть крем, залийте його полуничним пюре і прикрасьте страву листочками м’яти. 

Літній суп «Таратор»

Тим, хто полюбляє у спеку дуже холодні страви, освіжаючий суп із додаванням шматочків льоду буде справжньою насолодою

Інгредієнти: 1 л кефіру, 1 л натурального йогурту, 1 пучок зеленої цибулі, 2–3 огірки, зелень петрушки, кропу, приправа для салатів, 2 ст. л. оливкової олії, дрібка перцю чилі, 2 зубчики часнику, 50 г волоських горіхів, сіль та перець – до смаку.

Приготування. Змішати в каструлі йогурт, кефір і приправу. Вимиті й обсушені цибулю та зелень дрібно посікти, огірки нарізати маленькими кубиками. Розтерти цибулю із сіллю, щоб пустила сік. Горіхи потовкти, часник пропустити через прес. Огірки натерти на крупну тертку. Додати в каструлю з кисломолочним соусом підготовлені цибулю, огірки, часник, перець чилі, подрібнену зелень, оливкову олію. Все добре перемішати. Суп остудити в холодильнику протягом 30 хвилин, налити в порційні тарілки, покласти в кожну по кілька кубиків льоду і посипати подрібненими горіхами. 

Читайте також: «Розумна вікторина: Як не віриш – перевір! На мені 12 шкір!».

Реклама Google

Telegram Channel