Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Лебідь і Ворон з Волині приручили «бойові пташки»  і б’ють рашистів!

Хто в наші дні перемагає у війні дронів – перемагає й на полі бою.

Фото із сайту armyinform.com.ua.

Лебідь і Ворон з Волині приручили «бойові пташки» і б’ють рашистів!

У 100-й бригаді Сил територіальної оборони ЗС України працює спецшкола для пілотів FPV-дронів

Сьогодні підрозділи Волинської тероборони виконують бойові завдання на Лиманському напрямку, де зараз дуже гаряче, адже ворог намагається проводити наступальні дії. Особливих успіхів у росіян немає, а ось проблем – вистачає. І не в останню чергу через роботу українських FPV-дронів, які активно застосовує наша бригада. Там навіть створили спеціальну школу для підготовки пілотів.

Наша довідка:

FPV-дрон – новий тип безпілотників, які сьогодні масово використовують у російсько-українській війні. Керування коптером відбувається за допомогою пульта та спеціальних окулярів, що забезпечують пілоту зображення з камери дрона в реальному часі. Тобто пілот в окулярах бачить те, що показує камера дрона під час польоту. Зазвичай ці БПЛА використовують як дрони-камікадзе, чіпляючи до них боєприпаси залежно від цілі, яку необхідно знищити.

Ідейним натхненником та ініціатором створення школи FPV-дронів у Волинській бригаді ТрО став Віктор Тимчишин із позивним Лебідь. У цивільному житті він – власник та багаторічний керівник меблевої фабрики і, коли виникла потреба, швидко організував як виробництво самих дронів, так і навчальний процес для майбутніх пілотів.

Отже, школа запрацювала. Навчання в ній пройшли військовослужбовці, обрані з кожного батальйону Волинської тероборони. Приїжджають сюди і з інших бригад ЗСУ, які виконують бойові завдання на Лиманському напрямку.

– Навчання триває два тижні. Цього, можливо, і замало, але в нас війна, і робити все мусимо набагато швидше, ніж у звичайних умовах, – каже військовослужбовець із позивним Ворон. Він – начальник групи безпілотних систем Волинської бригади Сил тероборони.

Серед головних переваг FPV-дронів – їх відносно низька вартість. Один такий БПЛА можна зібрати всього за 16–20 тисяч гривень, тоді як знищити він може танк або іншу техніку, що коштує кілька мільйонів доларів.

Польові заняття – головне випробування для майбутніх пілотів FPV-дронів перед початком бойової роботи. Усе відбувається в засекреченому місці. Курсанти мають самостійно розгорнути і перевірити справність апаратури, якість відеосигналу та телеметрію. Якщо все гаразд, у повітря піднімають квадрокоптер із ретранслятором відеосигналу, і тільки тоді злітає сам FPV-дрон. Вже під час польоту пілот має виконати певні вправи та вразити умовну ціль.

Читайте також: «Над Рівненщиною збили російську ракету: є пошкодження».

Серед головних переваг FPV-дронів – їх відносно низька вартість. Один такий БПЛА можна зібрати всього за 16–20 тисяч гривень, тоді як знищити він може танк або іншу техніку, що коштує кілька мільйонів доларів.

– Якщо не заглиблюватися у процес, нічого складного начебто немає. Та це далеко не так. Один із головних для нас викликів – активна робота ворожих систем радіоелектронної боротьби, які під час польоту можуть заглушити сигнал – як наслідок, ми втрачаємо зв’язок із дроном. Дійшло до того, що росіяни почали встановлювати засоби РЕБ навіть на техніку, під час підльоту до якої сигнал раптово зникає. До того ж оператори БПЛА були і залишаються пріоритетною ціллю для ворога. І якщо наші екіпажі виявляють, орки не шкодують уже нічого – навіть можуть випустити пакет із РСЗВ «Град», – розповідає Ворон.

Попри всі складнощі та хитрощі, до яких вдається ворог, українські FPV-дрони створюють окупантам чималі проблеми. Нещодавно один із екіпажів Волинської тероборони знищив вишку, на якій росіяни встановили камери спостереження за лінією фронту, а також потужні засоби радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби. Було також уражено кілька опорних пунктів, коли дрони залітали прямо у ворожі бліндажі. 

Інструктори школи FPV-дронів Волинської тероборони твердо переконані: цю війну виграють не тактики, а інженери. Звісно, українські. 

Павло ШАМШИН, кореспондент АрміяInform.

 
 
Telegram Channel