Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Маневичі нарешті стануть містом

Ось так колоритно виглядає залізнична станція в Маневичах – старовинна будівля вокзалу, зведеного 1905 року, має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

Фото із сайту uk.wikipedia.org.

Маневичі нарешті стануть містом

Верховна Рада ухвалила закон про вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України

Згідно з документом, у нашій державі більше не буде селищ міського типу. Автори назвали проєкт «дерадянізацією».

У класифікації населених пунктів залишаться тільки такі категорії, як села, селища та міста.

Отже:                                                    
🔹 усі населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 тисяч жителів матимуть статус міст (це означає, що, наприклад, смт Маневичі, де живе понад 11 тисяч людей, стане містом);
🔹 населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 тисяч жителів будуть просто селищами;
🔹 інші населені пункти – селами.

Але автоматичного пониження міст у статусі не буде. Усі населені пункти, які на цей момент уже мають такий статус, його збережуть. Тож одне з найменших міст України, Берестечко на Горохівщині, де живе менше двох тисяч людей, і далі офіційно вважатиметься містом. Водночас уже не буде міст республіканського, обласного чи районного значення, а селища міського типу будуть вважатися просто селищами.

Одне з найменших міст України, Берестечко на Горохівщині, де живе менше двох тисяч людей, і далі офіційно вважатиметься містом.

Також в Україні запроваджують нове поняття – поселення. Такий статус отримуватимуть компактні місця проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. Наприклад, дачні кооперативи чи модульні містечка для внутрішньо переміщених осіб.

Закон набере чинності через три місяці з дня офіційного опублікування.

До речі

Станом на липень 2023 року в Україні, включаючи всі окуповані території, нараховується 459 міст, 881 смт, 1164 звичайних селища та 27 204 села.

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Telegram Channel