Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Найдорожчу каву  у світі вироблять із... котячого посліду

Завдяки ось цим тваринкам і народжується «золотий напій».

Фотоколаж із сайту coffeestory.in.ua.

Найдорожчу каву у світі вироблять із... котячого посліду

У зворушливому фільмі «Список останніх бажань» («Поки не зіграв у ящик») 2007 року за участю суперзірок Голлівуду Джека Ніколсона і Моргана Фрімена час від часу нашу увагу привертає банка  з написом «Копі Лувак» (індонезійською – Kopi luwak). Це назва однієї із найдорожчих кав у світі, бо ціна її може сягати 400 доларів за кілограм і більше   У зворушливому фільмі «Список останніх бажань» («Поки не зіграв у ящик») 2007 року за участю суперзірок Голлівуду Джека Ніколсона і Моргана Фрімена час від часу нашу увагу привертає банка  з написом «Копі Лувак» (індонезійською – Kopi luwak). Це назва однієї із найдорожчих кав у світі, бо ціна її може сягати 400 доларів за кілограм і більше  

Виявляється, Kopi Luwak виробляється з кавових ягід, які були з’їдені, частково перетравлені та виведені циветовим котом – нічним індонезійським ссавцем, якого ще називають мусанг.

Вважається, що цивети живуть у природних умовах та вибирають лише найстигліші і найсмачніші кавові вишні, а обсяг виробництва цієї кави не перевищує декількох сотень кілограмів на рік.

В часи, коли ця кава була винайдена, фермери витрачали чимало часу на пошуки та збирання цих маленьких котячих послідів, промивання, висушування, обробку та обсмаження, перш ніж перетворити це у чудову чашку напою. Під час травлення у мусангів кавове зерно проходить певний тип ферментації, оскільки цивети не здатні перетравити ціле зерно, а лише м’якоть. Вважається, що цей «спосіб обробки» надає каві дуже особливий, яскравий смак, що відрізняється практичною відсутністю гірчинки. 

Сьогодні ви будете дуже довго намагатися знайти місце, де продається справжня кава Kopi Luwak, тобто дика. У наш час кішка цивета проводить своє життя, не блукаючи по кавових зарослях у темний час доби та перекушуючи улюбленими кавовими смаколиками, а в тісній дротяній клітці, де її безперервно годують далеко не відбірними кавовими ягодами доти, доки не дістануть її екскременти, щоб повторити весь сумний процес знову наступного дня...                                                   

Традиційний спосіб приготування:

В Індонезії «Копі Лувак» вручну обсмажують та подрібнюють до стану пилу. Такий помел називають «копі бубук». Його заварюють невеликою кількістю окропу і п’ють гарячим та дуже солодким. В інших країнах «Копі Лувак» заварюють відповідно до місцевих традицій, як і решту сортів кави.

Василь КІТ.

Читайте також: Волиняни зранку милувалися рожевим небом (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel