Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
«Троянди й... свині, огірки і помідори – красиве і корисне на Щерблюків просторах»: розповідь про волинських господарів

«Ми працю любимо, що в творчість перейшла», – згадуються рядки Максима Рильського з перших хвилин розмови із засновником ПП «Макс Ком», ФГ «Волинський сад» Василем Щерблюком.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

«Троянди й... свині, огірки і помідори – красиве і корисне на Щерблюків просторах»: розповідь про волинських господарів

Багато мирних років поспіль у селі Печихвости, що в Горохівській територіальній громаді Луцького району, засновники й керівники ПП «Макс Ком» Оксана й Тарас Щерблюки і їхній син Василь із нагоди листопадового Дня працівників сільського господарства України запрошували по-родинному на щедру гостину всіх сівачів, комбайнерів, тваринників, тих, хто трудяться у саду, в адміністрації підприємства. За столом і зі сцени лідери дарували людям вдячні слова й концерти відомих улюблених колективів

Директорка цього агроформування, відомого працею, традиціями й доброчинством далеко за межами Волині, депутатка Горохівської міської ради Оксана Щерблюк на запитання про те, як «макскомівці» вшановуватимуть своє професійне свято цьогоріч, відповіла:

– Закінчимо війну й неодмінно відродимо цей звичай, а наразі подякуємо трударям лише грошовими дарунками.

До слова, всі вони – передплатники газети «Волинь».

Ніколи не відкладають задуманого у далеку шухляду

Цими днями на території «Макс Ком» у руках майстрів горить робота… Кілька місяців тому чоловік і син пані Оксани розказували їй про свою нову ідею збудувати більше десятка теплиць, а цими днями їх уже накривають на площі майже 1 гектар. Будівництво теплиць підпадає під державну програму. На нього потрібно, за попередніми підрахунками, 7 млн 200 тис. грн, з них держава зобов’язується повернути 3 млн 500 тис. грн.

Село радіє, бо в людей буде робота. Гарну новину нехай знають і любителі городини: невдовзі на прилавках ринків, а можливо, й супермаркетів, з’явиться свіжий, соковитий, різноманітний товар, вирощений досвідченими господарями на благодатній печихвостівській землі.

А загалом ніхто зі Щерблюків ніколи не відкладає задуманого у далеку шухляду. Цієї осені на колишньому колгоспному дворі в сусідньому Підбереззі запрацювала майстерня для ремонту техніки з піднавісами, лінія з виробництва палет із соломи, яку звозять із полів, що їх обробляє «Макс Ком», та холодильник ємністю 120 тонн, облаштований для фруктів із ФГ «Волинський сад», засновником і керівником якого є наразі наймолодший із династії аграріїв Василь Щерблюк. Бо ж найменшому з чоловіків-Щерблюків – синові Василя Тарасовича Остапові – лише п’ять рочків. Щойно хлоп’я почало дибати, дідусь Тарас садовив його на коліна в кабіні комбайна. Малий охоче не раз жнивував із прадідом Василем чи його молодшим сином Андрієм – лідерами такого ж потужного сільськогосподарського підприємства «Агропродукт-Горохів» у Холоневі. Всі, хто споглядав захоплення Остапа за такою дорослою справою, не сумнівався: в цього хліборобського роду не буде переводу.

Читайте також: Знаний волинський аграрій Тарас Щерблюк: «Радію, що улюблені  іграшки 5-річного внука – це трактори й комбайни» (Відео).

«…Хвалили за гру на акордеоні, а я завжди хотів стати ветеринаром!»

…Востаннє, коли бачилися влітку, Василь Тарасович зустрів мене на воротах тваринницької ферми в Печихвостах. Якби не знала, куди йду, подумала б, що за ними побачу не свинарники, а оранжереї. Перед входом у двір, на кожному кроці вздовж акуратних доріжок на території ферми красувалися десятки пишних декоративних й трояндових кущів. Вони – хобі молодого господаря.

Вирощувати планують огірки, помідори, броколі, пекінську капусту та різну зелень. Перші сходи, дасть Бог, будуть уже в лютому наступного року.     

У якусь мить згадала його учнем Горохівської музичної школи, як вигравав на акордеоні на міських концертах і конкурсах. «Музикантом буде Василько», – казала тоді публіка, аплодуючи юному віртуозові.
– А я завжди мріяв стати ветеринаром! І таки став ним! – усміхався мій співрозмовник, який хист до музики успадкував від батька. Акордеон завжди на почесному місці в їхній родинній світлиці, а Тарас Васильович Щерблюк, якого волиняни знають дієвим депутатом Волинської обласної ради, в одному з інтерв’ю газеті «Волинь» обіцяв, що на честь Перемоги заспіває «так гарно, як ще ніколи не співав».

Наразі вся велика родина працює на Перемогу. Першого воєнного ранку складно було зорієнтуватися, що робити, та вже ввечері Щерблюки вирішили, що найшвидше зможуть допомогти армії, яка потребувала фактично всього, м’ясом. Протягом трьох місяців із ферми було доставлено на потреби ЗСУ більше 10 тонн свинини.

«Знати куди везти – не проблема, було б бажання помогти»

Вантажі з провізією на Схід сім’я споряджала фурами. Вона давно не рахує бронежилетів, тепловізорів та іншого військового реманенту, автомобілів, відправлених на передову… М’ясо ж захисникам стали передавати у вигляді смачних тушкованок. Їх виробництво налагодили на своєму плодоконсервному заводі у Берестечку давні друзі й ділові партнери Оксани й Тараса Щерблюків – Наталія та Олександр Захарчуки. Зробили їх більше 10000 банок. До слова, завдяки меценатству родини Щерблюків газета «Волинь» стала улюбленим і єдиним чтивом бійців на всіх фронтах.

Реклама Google

26-річний Василь Тарасович на фермі щодня. Із 2005-го «Макс-Ком» займається вирощуванням молодняку свиней данської генетики без застосування антибіотиків. Тоді першу свиноматку привезли з Данії, тепер їх є 270.

Здоровий молодняк ПП продає, певну частину відгодовує, в тому числі для потреб ЗСУ. Здавалося б, усе вже налагоджено, відпрацьовано, закріплено досвідом. Але, за словами директорки ПП Оксани Щерблюк, починати тваринницький бізнес в Україні було дуже важко, збитково, непевно – і це вже тема для іншої публікації, яка може стати корисною початківцям порадами від доброзичливих аграріїв-професіоналів.

Опікуватися новозбудованими теплицями теж буде Василь Щерблюк. Гарною порадницею у новій справі йому є дружина Аня. Вирощувати планують огірки, помідори, броколі, пекінську капусту та різну зелень. Перші сходи, дасть Бог, будуть уже в лютому наступного року. Так хочеться, щоб волиняни смакували їхніми плодами на честь Перемоги!

Читайте також: Волинський аграрій Тарас Щерблюк: «Хлопці на передовій знають, скільки хто кому туди дає» (Фото).

А через газету «Волинь» Оксана, Тарас, Василь Щерблюки, вся їхня велика родина адресує щирі вітання з Днем працівника сільського господарства України трудівникам ПП «Макс Ком» і ТОВ «Агропродукт-Горохів», усім хліборобам Волині, захисникам, які з мрією про працю на рідній землі боронять країну від ненависного ворога. Україна переможе й будуть знову і хліб, і пісня у нашому краї, однаково багатому працьовитими й талановитими людьми!

Василь Щерблюк не тільки директор, а ще й за сумісництвом ветеринар, тому на фермі щодня.
Василь Щерблюк не тільки директор, а ще й за сумісництвом ветеринар, тому на фермі щодня.
Роботою в ПП «Макс Ком» задоволені Юрій Литвинчук, Вадим Ткач і Василь Освіцінський, а на кухні в адмінприміщенні можна випити чаю чи кави.
Роботою в ПП «Макс Ком» задоволені Юрій Литвинчук, Вадим Ткач і Василь Освіцінський, а на кухні в адмінприміщенні можна випити чаю чи кави.
«За сапку – і в квітник, де рожа розцвіла»: доглядати квіти  й декоративні кущі Василь Тарасович довірив Людмилі Литвинчук.
«За сапку – і в квітник, де рожа розцвіла»: доглядати квіти й декоративні кущі Василь Тарасович довірив Людмилі Литвинчук.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel