Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
У селі на Волині збудували за 3,5 мільйона гривень амбулаторію і... закрили

Сучасне дороговартісне приміщення стоїть пусткою.

Волинь-нова

У селі на Волині збудували за 3,5 мільйона гривень амбулаторію і... закрили

Медичний заклад у Хорохорині Луцького району звели два роки тому за гроші Світового банку, але не можуть знайти сімейного лікаря

 Приміщення орієнтовно уже рік зачинене, місцеві змушені їхати до медиків за 30 кілометрів у Луцьк або ж у Торчин, до якого через погану дорогу добиратися орієнтовно пів години.  

«Суспільному Луцьк» староста Хорохорина Анатолій Мельничук роз’яснив цю ситуацію так:

– Щоб приміщення не руйнувалося, його мусять обігрівати, хоч прийому лікарів і нема. Цільового призначення будівлі змінити не можуть, бо гроші Світовий банк виділив саме на амбулаторію і в договорі це прописано.

Зі слів старости, у перший рік роботи закладу тут працював сімейний лікар, вів прийом педіатр, були фельдшер і санітарка.

Староста Хорохорина  Анатолій Мельничук: «Цільового призначення  будівлі змінити не можуть,  бо гроші Світовий банк  виділив саме на амбулаторію».
Староста Хорохорина Анатолій Мельничук: «Цільового призначення будівлі змінити не можуть, бо гроші Світовий банк виділив саме на амбулаторію».

 – У картотеці ще залишилося десь чоловік 300, а було понад 2 000. Дітей у нас багато: шкільного віку – десь сотня і дошкільного – 70. Оскільки в старостинському окрузі два села – Хорохорин і Михайлівка, то загальна кількість населення – 850 чоловік, – говорить Анатолій Мельничук.

Добре оснащені кабінети тепер розформовані.
Добре оснащені кабінети тепер розформовані.

 За словами старости, будівництво амбулаторії коштувало 3,5 мільйона гривень грантових грошей. В амбулаторії була можливість на місці робити аналізи, ультразвукове обстеження, кардіограму.

Працювали санвузли, була підведена вода, на підлозі покладена тактильна плитка для незрячих. Нині кабінети розформовані.

– Лікар повинен знайти собі декларантів, – каже староста. – Місцевого – нема, а їхати сюди й працювати на якихось пів ставки ніхто не захоче.

Мешканка села Валентина Ткачук нарікає, що навіть аби купити якусь таблетку, потрібно добиратися у Торчин, тим часом автобуси в село їздять нечасто. Через це більшість людей викликає «швидку», коли є проблеми зі здоров’ям. 

А хіба це, мовляв, лікування, коли людину прокапали і їй треба довгий час добиратися додому. Все-таки на місці було б зручніше...

Неля Зіперт розмірковує, що тепер нема де тиск поміряти, укол зробити чи крапельницю поставити. Цю послугу можна одержати в Торчині. А хіба це, мовляв, лікування, коли людину прокапали і їй треба довгий час добиратися додому. Все-таки на місці було б зручніше...

Зі слів керівника Волинського обласного управління охорони здоров’я Юрія Легкодуха, на Волині є 115 сільських амбулаторій, сімейних лікарів у них не вистачає. А стосовно того, скільки саме, то «такого обліку не ведуть».

Щодо відсутності фахівця у селі він говорить:

– Я не призначу у Хорохорині лікаря, а лише можу сприяти, допомагати у тому, щоб налагодити роботу. Ця амбулаторія перебуває на балансі Торчинської громади. Кадровий потенціал – це прерогатива її керівника.

У телефонній розмові голова Торчинської громади Юрій Кревський сказав, що будувати амбулаторію в Хорохорині було... недоцільно. У ситуації, яка склалася, єдиний вихід – щоб сюди один-два рази на тиждень приїжджав лікар.

Оксана ЄВПАК.

Читайте також: Гірник-переселенець на Волині: «Я обов’язково повернуся у мій Вугледар і добудую шахту».

Реклама Google

Telegram Channel