Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Вони живцем вирвали 34 роки мого спортивного життя»

Династія спортсменів-гирьовиків має за плечима тисячу нагород і вірить, що Україна незабаром прийде у Волноваху.

Фото: Суспільне.

«Вони живцем вирвали 34 роки мого спортивного життя»

Нещодавно у місті Белград (Сербія) відбувся 30-й чемпіонат світу з гирьового спорту. Євген Нескреба, переселенець із Донеччини, за 10 хвилин зробив 133 підйоми гирі, не випускаючи її з рук, тим самим встановив рекорд світу серед ветеранів у поштовху гирі вагою 24 кг довгим циклом

«Горіло все дві доби... Я плакав...»

До війни майстер гирьового спорту України та дворазовий чемпіон світу Євген Нескреба прокидався дома у Волновасі і поспішав на улюблену роботу в районну дитячо-юнацьку спортивну школу. Там він 25-й рік поспіль тренував дітей і водночас брав участь у різних змаганнях. Нині його день починається за тисячу кілометрів від дому – на Волині, в орендованій квартирі у Луцьку, але поруч із рідними та близькими.

«27 лютого о 6-й ранку ми виїхали з міста, а через годину сусід телефоном повідомив, що в гаражі осколками посікло двері, тож якби ми зволікали, то не знаю, чи могли би вибратись. А на другий день, 28-го, вже будинка не було», – пригадує події тих днів спортсмен-гирьовик.

І хоча довелося змінити сферу роботи – замість гир узяти рацію охоронця, тренування Євген не пропускає, старанно дотримується режиму.

У рідному місті фото Євгена Нескреби висіло на білбордах. Його добре знали як того, хто розвиває гирьовий спорт на Донеччині. Для медалей і кубків спортсмена була виділена ціла кімната в домі.

«Я мав із різних змагань 580 медалей і 280–290 кубків! Звання виборював: десь я майстер, десь міжнародник, десь заслужений», – ділиться спогадами спортсмен.

Життя здавалося таким чітким і ясним, але війна зруйнувала всі плани. Вогонь спопелив усе: особисті речі, майно, фотографії та найдорожче для  чоловіка  – нагороди, яких було близько тисячі. Під руїнами опинилися й нагороди доньки Євгена, Тетяни Нескреби, яка також захоплюється гирьовим спортом (у 2021 році вона стала чемпіонкою світу серед юнаків і дівчат від 16 до 18 років). 70 медалей та близько півтора десятка кубків було знищено вогнем. Полум’я спопелило там і нагороди найстаршої Маргарити, яка вже не тренується, однак здобула звання чемпіонки світу в 2017-му. 

«Горіло все дві доби... Я плакав... Вони живцем вирвали 34 роки мого спортивного життя, де я був щасливий і мав усе, що хотів», — розповідає Євген.

«До гир, які дали, не міг підійти днів 10»

Родина подалася на Волинь, адже дружина-прикордонниця мала працювати у Луцькому прикордонному загоні. Євген налагодив зв’язки з місцевим фізкультурно-спортивним товариством «Колос». Йому допомогли продуктами й, найголовніше, позичили для тренувань гирі.

«Тяжко зрозуміти, що у тебе не лишилось нічого. Ні будинку, ні тих нагород, ні речей, які тобі дорогі, – це було важко. У «Колосі» я попросив гирі – дали мені, але наважитись підійти до них не міг, мабуть, днів 10», – пригадує Євген.

Нині родина обживається на новому місці. Найперше чоловік повідомив про знищені нагороди в усі спортивні організації, від яких нагороджували його й доньок.  Половину медалей та кубків йому вдалося відновити – організатори чемпіонатів надіслали на Волинь дублікати його нагород.

І хоча довелося змінити сферу роботи – замість гир узяти рацію охоронця, тренування Євген не пропускає, старанно дотримується режиму.

5 серпня 2022 року Євген Нескреба завоював першу після початку війни медаль на змаганнях у Турійській громаді, що на Волині. Спортивні заходи тоді організували, щоб зібрати гроші для ЗСУ. Потім у Польщі відбувся Відкритий чемпіонат Європи із гирьового спорту, де Євген Нескреба став золотим призером.

«Чотири місяці я посилено тренувався. Медаль виграв у перший день змагань та встановив рекорд у своїй ваговій категорії», – розповідає спортсмен.

На цьогорічних змаганнях у Сербії чоловік здобув для України кілька золотих медалей, оскільки заявився на Чемпіонат світу з гирьового спорту одразу у трьох номінаціях. А вже у грудні 2023-го Євген Нескреба сподівається поїхати на Чемпіонат Європи в Італію. Він, без сумніву, докладе всіх зусиль, щоб гідно представити Україну і вкотре нагадати, що немає такої сили, яка б змогла зламати і підкорити український дух і волю! 

Наталка НЕКОЗ

*  – «Цей обліковий запис на сайті volyn.com.ua створений та обслуговується за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю відповідальністю редакції газети «Волинь» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу».

 

Читайте також: Четверо волинян привезли медалі з Всесвітніх ігор єдиноборств.

Реклама Google
 

Telegram Channel