Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
«Море - наша нездійснена мрія», - дружина загиблого Героя з Волині

Світлана Андросова з чоловіком мріяли про море.

Фото з архіву фонду «Сучасна Україна».

«Море - наша нездійснена мрія», - дружина загиблого Героя з Волині

На Волині розпочали реалізовувати проєкт «Жива. Справжні історії кохання» для дружин загиблих Героїв, до якого першими долучилися нововолинянки

Прохолодного листопадового дня вони зібралися в залі центральної міської бібліотеки. Це – Наталія Горбунова, Тетяна Войтович, Ольга Буторіна, Світлана Андросова, Ірина Крилова, Ольга Харій, Марія Душук.

З ініціативи очільниці відділу культури Нововолинської міської ради, дружини загиблого Героя Володимира Душука вони підтримали Всеукраїнську акцію «Жива. Справжні історії кохання» і фарбами на полотні відобразили свої емоції, думки, прагнення.

«Мій чоловік дуже любив гори, а на картині – море, бо це наша нездійснена мрія» – так прокоментувала свою картину, написану в рамках цього арттерапевтичного проєкту, Світлана Андросова.

 

 Її Сергій загинув 10 вересня 2022 року під час виконання бойового завдання на Харківщині, 10 днів не доживши до свого 36-ліття. До 2014-го він працював на шахті, разом із дружиною виховували сина та доньку.

Коли почалась російсько-українська війна, чоловік підписав контракт і став військовим. Служив у прикордонних, десантно-штурмових військах і в розвідці. По закінченні контракту підписував новий.

Під час повномасштабного російського вторгнення захищав рідну землю у складі 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого Збройних сил України. Був старшим розвідником розвідувального взводу мотопіхотного батальйону. Цьогоріч солдата Андросова посмертно нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

 Підписуючи останній свій контракт ще до 24 лютого 2022 року, обіцяв: «Закінчиться війна, я повернусь додому і більше ніколи вас не залишу».

– Сергій був сміливим і добрим, ніжним і розумним. Він дуже любив свою сім'ю. Підписуючи останній свій контракт ще до 24 лютого 2022 року, обіцяв: «Закінчиться війна, я повернусь додому і більше ніколи вас не залишу». Ми прожили разом 16 років, любили і берегли одне одного. На війні був мужнім і спокійним, приймав виважені рішення. Зберіг багато життів солдатів і цивільних. Він був і залишився коханим чоловіком і люблячим татом, – розповіла дружина полеглого воїна.

Мисткині-аматорки, які зібралися того дня у стінах центральної міської бібліотеки, прислухалися до порад професійної художниці Олени Киці. У результаті з-під їхнього пензля виходили доволі пристойні речі.

Проєкт «Жива. Справжні історії кохання» триває в Україні понад рік. Арттерапевтичні майстер-класи для дружин загиблих Героїв уже відбулись у Києві, Львові, Дніпрі, Кропивницькому та Івано-Франківську. У волинське шахтарське місто запросив організаторів президент благодійного фонду «Сучасна Україна», уродженець Нововолинська Володимир Гавриш. З ідейною натхненницею та координаторкою проєкту «Жива» Оленою Сокальською пан Володимир познайомився у Києві під час виставки робіт учасниць майстер-класів. Його так вразили картини та історії кохання, розказані дружинами загиблих військових, що ініціював продовження цієї справи в інших регіонах, запропонувавши підтримку благодійного фонду «Сучасна Україна».

Так народилася співпраця та партнерство, в рамках якого в різних містах України тривають арттерапевтичні класи для дружин та рідних загиблих Героїв. У процесі творчої роботи вони мають можливість відновитися, поспілкуватися у колі людей, які переживають подібну втрату, знайти в собі сили рухатись далі.

Володимир Гавриш приїхав у рідні йому Нововолинськ і Благодатне, аби побачити роботи, які намалювали волинські учасниці. У спілкуванні з ними висловив своє захоплення їхнім громадянським подвигом, незламністю духу.

Наступний майстер-клас проєкту «Жива. Справжні історії кохання» запланований у Луцьку на початок грудня. З учасницями працюватиме луцька художниця Зоряна Рубан-Головчук у своїй студії в центрі міста.

Згодом, після серії майстер-класів на Волині, планується організувати виставку робіт дружин загиблих Героїв та їхніх історій кохання у Луцьку.

І найголовніше. Цей проєкт насправді не про смерть – він про життя, про силу волі, яку відшукує у собі кожна жінка, яка втратила коханого, чоловіка чи сина, аби далі втілювати мрії, які намагалася знищити окупанти. 

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

Читайте також: Гуцулка Ксеня з Волині на передовій мріє запекти поросят (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel