Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Квасимо капусту на всі смаки

Фото із сайту ukr.net.

Квасимо капусту на всі смаки

Звісно, класичний рецепт, яким послуговується більшість господинь, не передбачає жодних добавок, окрім солі. Але... хіба ми завжди діємо за правилами? Хочеться урізноманітнити смак капусти, щоразу приготувати щось новеньке, цікаве – тоді сміливо додавайте нові інгредієнти, експериментуйте – ця головата рослина має широке коло «друзів», вона з усім смакуватиме: з морквою, болгарським чи гірким перцем, яблуками, айвою, кропом, калиною, журавлиною, кмином, буряком... Єдина порада – не переборщити, бо будь-яка добавка повинна доповнювати смак, а не перебивати його

Хрумка

Така капуста буде соковитою і зберігатиметься досить довгий час

Інгредієнти: 3 кг капусти, 300 г моркви, 3 ст. л. солі, 0,5 ч. л. насіння кропу, 4 горошини чорного перцю, 4 горошини білого перцю.

Приготування. Наріжте тонко капусту, моркву натріть на грубій тертці. Зсипте ці інгредієнти в глибоку миску і вимішайте. Додайте сіль і, перемішуючи овочі, розімніть. На дно 3-літрової банки покладіть половину спецій, далі – капусту, ущільнюючи її дерев’яним товкачем. Наповнивши слоїк до половини, покладіть решту спецій і доверху – знову капусту з морквою, ретельно утрамбовуючи. Зверху залиште трохи вільного місця – для соку, який буде утворюватися. Поставте слоїк у миску та залиште на 3–4 дні вкисати за кімнатної температури. Щодня протикайте капусту дерев’яною кописткою, щоб гази виходили назовні. Стежте, щоб сік повністю покривав капусту. Після припинення процесу бродіння закрийте банку пластмасовою кришкою та поставте у холодильник або винесіть у льох.

З айвою та яблуками

Вона виходить дещо гостренькою, з приємним ароматом. Айва та яблука роблять цей салат унікальним, даруючи йому ніжний присмак і легку кислинку

Інгредієнти: 1,5 кг капусти, 1 айва, 1 морквина, 1 яблуко, по 1 ст. л. солі та цукру.

Приготування. Виберіть щільну й соковиту головку капусти, промийте її, просушіть, тонко нашинкуйте і висипте в глибоку посудину. Додайте натерту моркву і перемішайте. Нашинкуйте плоди айви та яблуко тонкими пластинками. Розділіть капусту з морквою на 3 частини. Викладіть у скляну тару третину цієї заготовки, злегка утрамбуйте, додайте айву. Далі знову щільно накладіть третину капусти. Наступним пластом будуть яблука, а тоді – решта капусти з морквою. Всипте сіль і цукор, залийте банку холодною водою, накрийте кришкою і залиште на 50 – 60 годин, час від часу проколюючи ножем або дерев’яною шпажкою капусту до дна, щоб вийшла гіркота.

По-грузинськи

Страва вирізняється чудовим смаком й оригінальним яскравим кольором

Інгредієнти: 1,5 кг білокачанної капусти, 300 г селери (підійде як корінь, так і стебло), 300 г буряків, 1,5 головки часнику, 2 пучки петрушки, 1 ч. л. червоного перцю (або 1–2 стручки свіжого), 6 ст. л. солі.

Приготування. Квасити капусту за цим рецептом можна і в 3-літрових банках, і у великій емальованій ємності. Краще вибирати невеликі щільні головки. Кожну розріжте спочатку навпіл, а потім половинки ще на 6–10 частин (залежно від величини капустини). Щільно укладіть шматки в ємність, перекладаючи шари капусти скибочками часнику, порізаним буряком, селерою і гілочками петрушки. Посоліть, додайте гострий перець. Залийте щільно складену капусту окропом так, щоб вода повністю покривала її. Залиште в прохолодному місці на 3 дні.

До речі. Капуста по-­грузинськи вийде ще більш ароматною і хрусткою, якщо заливати її холодним розсолом. Але в цьому випадку закуска буде готуватися набагато довше: капусту витримують 48 годин під вантажем за кімнатної температури, а потім виносять на холод на 2 тижні. 

Читайте також: Оливки – джерело здоров’я.

Реклама Google

Telegram Channel