Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Як нові правила ввезення гумдопомоги вплинуть на роботу волонтерів

Якщо волонтери зробили помилку при заповненні декларації або вчасно не прозвітували про видачу гуманітарної допомоги, організацію блокуватимуть в Єдиному реєстрі на пів року.

Фото: suspilne.media.

Як нові правила ввезення гумдопомоги вплинуть на роботу волонтерів

З 1 грудня 2023 року змінюються правила ввезення гуманітарної допомоги

Відтепер в Україні використовуватимуть автоматизовану систему реєстрації з переліком товарів. Утім до 1 квітня 2024 можна буде подавати також і паперові декларації. Про це в ефірі телемарафону повідомив заступник міністра соцполітики Назар Танасишин, пише Суспільне.

Голова «Спільноти святого Егідія» в Україні Юрій Ліфансе розповідає: запропоновані зміни вимагають додаткових витрат від благодійних фондів та волонтерських організацій, адже доведеться наймати людину, яка буде вносити унікальні коди для гуманітарної допомоги в реєстри. З його слів, це зменшить обсяги гуманітарних вантажів.

«Постанова № 953 унеможливлює, наприклад, імпорт медичних засобів, тому що тільки спеціально уповноважені люди можуть це робити. Все це скоротить потік гуманітарної допомоги. Для нас — це зайві витрати, які ми змушені будемо давати на оформлення замість того, щоб витрачати ці гроші на збір вантажів», — пояснює Юрій Ліфансе.

Координатор «Спільноти святого Егідія» в Івано-Франківську Іван Харук каже: благодійники не завжди можуть заздалегідь розписати, хто саме отримуватиме допомогу.

«Під час війни передбачаються різні ситуації. Важко якось унормовувати приїзд чи від'їзд людей, які тікають від війни, шукають кращі умови, виживають. Ці процеси складно «підсунути» під зміни до закону чи під сам закон», — говорить Іван Харук.

З його слів, обсяги допомоги в області зменшуються, а потік людей, які рятуються від бойових дій на Івано-Франківщині, — ні.

«Ми робимо винятки для тих людей, які не мають можливості користуватися інтернетом, тобто для пенсіонерів, які не мають гаджетів для реєстрації. Пропонуємо поза чергою допомогу тим переселенцям, які вперше прийшли рік тому чи зараз, і не знають особливостей роботи нашого центру», — каже Іван Харук.

Голова «Громадської ініціативи Галичини» Леся Качурова розповідає, що організація доправляє гуманітарну допомогу в Івано-Франківську обласну дитячу лікарню та авто для ЗСУ. Від початку повномасштабного вторгнення волонтери доставили військовим 146 машин. Тепер, каже Леся Качурова, це під питанням.

«Незакрите питання, як завозитимуть автомобілі. Усі структури, дотичні до цього, мовчать. Ми не знаємо, як це буде, тому що нова постанова повертає нас до Закону про благодійну діяльність. Згідно з ним, отримувачем можуть бути лише силові структури, дотичні до захисту країни. Це вони мають реєструватися», — говорить Леся Качурова.

З її слів, до 24 лютого 2022 року волонтери працювали за деклараціями та зі списками отримувачів. Однак зараз, каже Леся Качурова, це не дозволить вчасно надавати допомогу тим, хто її терміново потребує, наприклад, після ракетного удару.

«Якщо вони думають, що зупинять нас, то ні. Це — беззаперечно. Ми будемо продовжувати допомагати», — каже Леся Качурова.

Якщо волонтери зробили помилку при заповненні декларації або вчасно не прозвітували про видачу гуманітарної допомоги, організацію блокуватимуть в Єдиному реєстрі на пів року. Зі слів співзасновника благодійного фонду «Чисті серця» Василя Вишиванюка, ця норма також ускладнить роботу волонтерам.

«Має бути якась апеляція, щоб я міг доказати, що помилився. Це — людський фактор. Можливо, людина, яка писала декларацію за кордоном, теж помилилася. Зрештою, в іноземній мові є певні слова, які можуть означати п'ять назв продукції. Чому це не врахувати?» — запитує Василь Вишиванюк.

Благодійник додає: аби правильно оформити гуманітарний вантаж, йому у фонді потрібно збільшити штат щонайменше на п'ятьох людей.

«Ми мали на грудень отримувати певну кількість допомоги. Наші партнери кажуть: «Ми це не будемо робити. У нас свої закони й ми не будемо підлаштовуватися під вашу постанову. Вибачте, ми вашою бюрократією не займатимемося», — говорить Василь Вишиванюк.

Згідно з постановою уряду, декларації та вантажі при перетині кордону перевірятимуть митники. За словами начальника Державної митної служби в області Миколи Криворучка, на Івано-Франківщині немає митного пункту пропуску, тому працівники установи консультуватимуть волонтерів.

«Станом на сьогодні у нас збільшили робочий час до 20:00. За необхідності зробимо графік, щоб працювати цілодобово. Ми надамо методичну допомогу для того, щоб йти нога в ногу з часом. Проконсультувати в межах передбаченого законодавства — це наш обов'язок», — каже Микола Криворучко.

За словами заступника міністра соцполітики Назара Танасишина, основна зміна з 1 грудня 2023 року — це реєстрація на порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» або на сайті Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги. Уряд ухвалив рішення про перехідний період, тож до 1 квітня 2024 року можна подавати також і паперові декларації.

«Із впровадженням системи відпала необхідність у гарантійних листах для товарів подвійного призначення. Це — листи, які військові частини фізично підписували й надавали волонтерам. Бюрократичної тяганини має бути менше. Але слід розуміти, що необхідний період для адаптації», — каже Назар Танасишин.

З його слів, такі зміни мають сприяти прозорості ввезення та розподілення гуманітарної допомоги.

«Ми сподіваємося, що це пришвидшить процес увезення допомоги. Адже, якщо скласти декларацію з будь-якої точки світу та отримати унікальний номер, який треба назвати при перетині кордону, це має спростити ввезення гуманітарної допомоги», — говорить заступник міністра соцполітики.

Цифровий спосіб реєстрації передбачає:

  • запис в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги;
  • заповнення декларації з переліком товарів;
  • система надасть унікальний код, який волонтер повинен назвати митнику;
  • розподілення гуманітарної допомоги;
  • онлайн-звітування про цільове використання.

Читайте також: Адвокат Порошенка Новіков: ми подаємо судові позови проти всіх посадовців, причетних до свавілля на кордоні.

Реклама Google
 

Telegram Channel