Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ХЛІБОРОБСЬКА ШКОЛА ВАСИЛЯ МАРТИНЮКА

Сільськогосподарський виробничий кооператив «Порицький» — насінницьке господарство. Ним воно стало три роки тому. І не випадково...

Сільськогосподарський виробничий кооператив «Порицький» — насінницьке господарство. Ним воно стало три роки тому. І не випадково. В агроформуванні приділяється виняткова увага вирощуванню колосових, склалися ділові стосунки з науковцями. Тому із 880 гектарів ріллі більш як 500 гектарів займають озимі і ярі зернові.
Під керівництвом досвідченого організатора сільськогосподарського виробництва Василя Мартинюка в агроформуванні виросла справжня хліборобська школа. Тут уміють цінувати передовий досвід, дбають про впровадження у виробництво прогресивних технологій. Саме завдяки цьому й майстерності механізаторів кооператив збирає високі, сталі врожаї. Наприклад, торік тут одержали із кожного гектара посіву по 41,1 центнера зерна, собівартість якого 18,7 гривні. Це — найкращий в Іваничівському районі показник. Валові намолоти хліба сягають 19 тисяч центнерів, а рентабельність галузі — 117 відсотків.
— Ми стараємося всі агротехнічні заходи виконувати в оптимальні строки, — говорить голова СВК Василь Михайлович. — Особливо дбаємо про впровадження інтенсивних сортів озимих і ярих, їх порційне весняне підживлення. Так було торік, так практикуємо і тепер.
Усі 370 гектарів пшениці Миронівська-65, Херсонська безоста та Українка Одеська уже підживлено.Кожен зерновий гектар при відновленні вегетації рослин одержав по 1,5 центнера аміачної селітри. При виході у трубку передбачається посіви підживити вдруге. Звичайно ж, не забувають селяни і про обробку посівів хімпрепаратами проти хвороб. Організовано почали у «Порицькому» і сівбу ярих.
— 130 гектарів займуть ячмінь сортів Гонор, Цілинка та Аскольд, — додає головний технолог поля Володимир Собчук. — 20 гектарів займе овес та по 10 — вика і горох. У грунт лягає лише елітне насіння. Сприяє успішній роботі те, що в агроформуванні з осені механізатори виорали всі поля. Але щоб не перевертати грунт, робили це не з допомогою традиційних плугів, а використали плоскорізи та дискові борони. Попередники — багаторічні трави, кукурудза та цукрові буряки.
— По сходах, — зауважує Василь Мартинюк, — всі ярі підживимо аміачною селітрою у розрахунку по центнеру на гектар.
Хоч головна ставка робиться на озимину, але, зважаючи на те, що «Порицький» має майже тисячу голів великої рогатої худоби, розвинене молочне тваринництво, тут ретельно ставляться до вирощування ячменю, який торік у середньому видав з гектара по 43 центнери зерна при собівартості 15,4 гривні.
В’ячеслав СТРИЙ.
Telegram Channel