Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
«Кіно динамічне, але були проколи» – Володимир Лис поділився враженнями від перегляду серіалу «Століття Якова» за його романом (відео)

Волинь-нова

«Кіно динамічне, але були проколи» – Володимир Лис поділився враженнями від перегляду серіалу «Століття Якова» за його романом (відео)

Учора на телеканалі «1+1» відбулася прем'єра епічної драми на 4 серії, знятої за романом волинського письменника

 


  Ярослава ТИМОЩУК



Чоловічі ролі передані сильніше, ніж жіночі. Історії Зосі й Уляни надто спрощені порівняно з романом. 



Володимир Лис поділився враженнями від перегляду стрічки. Кіно дивився у сімейному колі: з дружиною, письменницею Надією Гуменюк.


«Фільм хороший, динамічний. Навіть той, хто не читав роману, може з цікавістю дивитися. Позитивним вважаю те, що Кокотюха «розширив» Тимоша. Сценарист добре вловив те, що є в моєму тексті. Показав його як ватажка, лідера, свідомого українця. Узагалі чоловічі ролі передані сильніше, ніж жіночі. Історії Зосі й Уляни надто спрощені порівняно з романом», – розповів письменник у коментарі для «Волині-нової».


Володимир Лис шкодує про те, що творці серіалу не відтворили місцевого колориту. Зйомки відбувалися на Чернігівщині.


«Нема реальної Волині, яка в мене зображена. Уся обстановка не така, побут хати відрізняються. В оригіналі село Загоряни розташоване над трасою, у фільмі — табличка із вказівкою, що від шосе ще 2 кілометри. Зробили такі нетрі з сучасного села. Церкви в нас на Волині фарбують, а в кадрі сіра. Жаль, що діалект зник», – зауважив Лис.



Ще один недогляд, на думку письменника, в тому, що дочка Якова Ольга у фільмі значно молодша.


«Найбільший «прокол» допустили з Ольгою. У мене вона народжується на початку 1930-х років. Тобто їй мало би бути 80. У фільмі ж жінка значно молодша», – зазначив Володимир Лис.



Автору також не сподобалася сцена з весіллям Уляни й Тимоша.


«Багато переробили, позмінювали сюжетні лінії, особливо сцену з весіллям. У мене Яків забирає Уляну зі свята, вона йде за ним у ліс і тільки там каже, що мусить повернутися, бо не може перечити волі батьків. А в кіно Яків утік – це проти його характеру», – вважає Лис.



Письменник прокоментував й епізод в історії українсько-польських відносин 1943 року, зображений у фільмі:


«Добре, що відважилися показати, як Зося рятує українське село. Теж був «прокол», бо у фільмі виглядає, наче українці все розв'язали, а поляки лише помстилися за напад на польську колонію. Але добре вже навіть те, що показали, як поляки заганяють волинян у церкву, щоб спалити – бо це з реального життя: так насправді спалили храм у селі Полапи Любомльського району».


Трейлер до фільму:



Увесь серіал уже можна переглянути онлайн.


 

Telegram Channel