Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ДОБРІ ЛЮДИ ЖИВУТЬ ДОВГО

У “Волині”, в інших газетах часто друкуються статті про те, що загартування у крижаній воді, заняття спортом зміцнює здоров’я людини...

У “Волині”, в інших газетах часто друкуються статті про те, що загартування у крижаній воді, заняття спортом зміцнює здоров’я людини. Справді, в якійсь мірі це так, але, на мою думку, не це головне. В Луцьку я живу вже більш як півстоліття, знав багатьох спортсменів і тих, які щоранку бігали по парку, а взимку купалися в крижаній воді у Стиру. Деякі з них були значно молодші за мене, але їх вже давно нема на світі, а дехто прикутий до ліжка. Знав і таких, котрі спортом не займались, не захоплювались фіззарядкою, не обливались водою, але прожили 80—90 років і ніколи не хворіли.
У чому ж річ? А в тому, що з малих літ вели здоровий спосіб життя. Тобто ніколи не гнівались, не сварились, не лихословили, нікого не обманювали і не ображали, нікому не мстили. Навпаки, прощали своїм кривдникам, були чесними, справедливими, щирими. Дуже важливо й те, що не зловживали спиртним, не курили, не прагнули збагатитись нечесним шляхом.
З висоти своїх літ я дійшов висновку, що саме така добропорядність є запорукою міцного здоров’я. Якщо людина не буде дотримуватись цих заповідей, то їй не допоможуть ніякі прогулянки, моржування і природа для таких ніколи не стане цілителькою. І якщо Порфирій Іванов, Микола Амосов та інші прожили багато років, то не лише завдяки спорту і загартуванню, а насамперед тому, що вони були морально й духовно стійкими, мали чуйне серце. Хірург Амосов врятував життя сотням людей, багатьом допоміг Іванов.
Хотів би, щоб читачі мене зрозуміли: я не противник загартування. Але не можна забувати, що будь-яка хвороба — це попередження людині, котра схибила на життєвому шляху, не веде здоровий спосіб життя. Якщо в людини добре серце, чиста совість, вона співчуває чужому горю, справедлива — то саме в цьому запорука міцного здоров’я, довголіття і щастя.
Федір ЛЕНСЬКИЙ, пенсіонер.
м.Луцьк.
Telegram Channel