Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Словом можна знімати і страх, і біль, і навіть високий тиск»

Волинь-нова

«Словом можна знімати і страх, і біль, і навіть високий тиск»

У цьому переконаний Герман Делль — директор Київського центру нейролінгвістичного програмування, спеціаліст у галузі маніпуляцій та комунікацій, коуч–тренер (або тренер успіху), консультант багатьох зірок, експерт різноманітних телешоу. Як протистояти шахраям, як не перетворитися на об'єкт чужої гри, як вберегтися від шкідливого впливу на підсвідомість — ці та інші болючі теми ми обговорили з ним у редакції «Волині–нової»

Лариса ЗАНЮК


«ПОДІБНОЮ МЕТОДИКОЮ ВОЛОДІЮТЬ І ЦИГАНИ, АЛЕ ТО ВЖЕ НЕГАТИВНИЙ БІК»


Громадянин Німеччини Герман здивував чудовим галицьким акцентом:
— Розмовляйте українською, це буде ваш майстер–клас для мене.
Герман — поліглот, зараз живе у Києві і прагне вивчити українську мову на 100%. Адже займається нейролінгвістикою, що досліджує вплив слова на людину.
— Цей термін винайшли двоє вчених за пляшкою хорошого червоного вина, — жартома, а чи всерйоз розпочинає бесіду Герман. — Один із них був лінгвістом, другий — програмістом–психологом. Методи цієї науки базуються на тому, що спеціаліст лише розмовляє з людиною, а вона радикально змінюється. До прикладу, жінка боїться народжувати. Психотерапевт розповідає їй про гумові трубки, які розтягуються. Під час розповіді активуються спеціальні зони в мозку, і те, що раніше викликало страх, завдяки асоціаціям переконує, що й у тілі трубки еластичні. У результаті — жінка спокійно чекає пологів. Такими методами можна знімати також больові відчуття, серцеві напади та високий тиск.
— Це можна назвати навіюванням?
— Це наче гіпноз без занурення в сон. Подібним володіють і цигани, але то негативний бік: поговорила–поговорила — і людина віддала усі заощадження. Цигани вимикають свідомість «жертви» й активують зони страху, тривоги, людина стає безконтрольною, потрапляє в іншу реальність — Буратіно з Поля Чудес опиняється в Країні Дурнів. Пригадав такий випадок: на трасі Київ–Одеса в одному придорожньому кафе місцева циганка промишляла ворожінням. І ось туди заїхали гарно одягнені молоді хлопці й дівчата у білих сорочках, темних костюмах і влаштували лотерею. «Ви виграли телевізор, безкоштовно», — і ось ця ворожка біжить додому, бере 2 тисячі доларів і віддає молодим людям. Коли ті від’їхали, досвідчена циганка довго билася головою об металевий стовп: як її зуміли обманути? Можна бути майстром із бойових мистецтв, але у мить, коли відволічешся, отримуєш сильніший удар.
— Тобто впоратися з маніпуляціями неможливо?
— Коли ви маєте справу із професіоналами — це дуже складно. У бойових мистецтвах є таке правило: якщо бійки можна уникнути — уникайте.


«ХІБА ВИ ХОЧЕТЕ ЗНАТИ ПРАВДУ, КОЛИ ПРОКИНУЛИСЯ ЗРАНКУ І ЗАПИТУЄТЕ: «КОХАНИЙ, ЯКИЙ У МЕНЕ ВИГЛЯД?»



Те, на що ми мало звертаємо увагу, потрапляє під вплив когось чужого.



— Германе, як вважаєте: в історії із «Синіми китами» є певний тип підлітків, схильних потрапляти під вплив, чи це відбувається через проблеми з друзями, рідними?
— Складна тема, але маю деякі спостереження. Подумайте, де з’являється пліснява й усіляка нечисть? Там, де порожньо, де нас немає. Найбрудніші у домі — кутки, тому час від часу треба їх вичищати. Так і те, на що ми мало звертаємо увагу, потрапляє під вплив когось чужого. Коли реклама по телевізору нам не подобається, ми робимо тихіше, щоб не слухати, але вона переходить на підсвідомість. Так само колись у парках висіли гучномовці, а в будинках були радіоточки, щоб ми звикали до впливу. Раджу: чітко беріть всю інформацію під контроль, а не можете — виходьте чи вимикайте. Бо шахраї перевантажують свідомість галасом, шумом, тривогою — і ми не витримуємо, у нас горять запобіжники. Тому найперше — будьте уважні, а друге — думайте про свої цінності. Аналізуйте, для чого ви розмовляєте з цією людиною, чому саме це читаєте, слухаєте, запитуйте себе, навіщо вам це потрібне.
— А у стосунках рідних людей «батьки — дитина», «чоловік — дружина» бувають маніпуляції?
— Звичайно! Але тут важливо розмежовувати. Маніпуляція — це вплив на іншу людину з метою отримання прихованої вигоди. Якщо скажу, що курити — шкідливо, то, можливо, так насправді думаю. А якщо продовжу, що найменш шкідливі цигарки такої–то марки, то я приховую, що моєю справжньою ціллю є щось вам продати. Діти вам кажуть: «Матусю, ти найкраща», а далі просять щось купити. Це теж маніпуляція з односторонньою вигодою. Таке простежується і між чоловіком і жінкою, але без цього стосунки стають нудними. От ви прокинулися зранку: «Коханий, який у мене вигляд?» Хіба ви хочете почути правду? Ви дозволяєте себе обманювати, але це дуже гарна маніпуляція, бо її результат — зробити один одному приємність. Та коли хлопець розповідає дівчині, що з нею одружиться, а має на меті затягти в ліжко, це вже дуже негарна маніпуляція. У першому випадку виграють обоє, в другому — трагедія для дівчини.
— То як розпізнати і провести чітку межу? Як навчитися відчувати, що нас використовують?
— Це питання цінностей. У кожного вони свої. Коли ж цінності спільні, тоді ми рухаємося в одному напрямку. Коли чоловік не поступається футболом, дружина — серіалом, то маємо згадати найважливіше, що ми — сім’я.
— Невже вимикаємо футбол?
— І серіал, і займаємося коханням!


«НЕ СВАРІТЬ ДІТЕЙ ЗА ПОГАНІ ОЦІНКИ, А ХВАЛІТЬ ЗА ХОРОШІ»


— Германе, то виходить, у кожному з нас «сидить» маніпулятор і навіть кілька? Як же нам виховувати дітей, щоб не маніпулювати одне одним?
— Що ми можемо зробити у житті найбільше, чим допомогти країні? Виховати щасливих дітей. Скажіть, вам потрібні гарні оцінки чи щасливі діти? Чи вам треба, щоб вас похвалили на батьківських зборах? Не сваріть за погані оцінки, а хваліть за хороші. Простежте, чим дитина займається і що для неї головне. Коли заважає комп’ютер — переріжте дроти.



Найкращий спосіб виховати дітей щасливими — це зробити їх вільними. Запитайте у себе, чого більше хочете: щоб дитина була слухняною і мала гарні оцінки чи щоб була психічно здоровою людиною?



— А якщо істерика?
— Тоді це залежність, бо якщо в алкоголіка забрати пляшку — буде те ж саме, але з часом прийде одужання. Запропонуйте альтернативу. Наші діти та й ми читаємо замість книг короткі статті, шматочки інформації, тому не маємо повної картини, а це дуже небезпечно. Дітям важливі послідовні заняття і хороші вчителі. Мої знайомі взяли дитині репетитора не лише щоб вивчила математику, а тому, що він зацікавив, а на уроках цього не було. Отже, ми повинні допомогти дитині сформувати систему цінностей. А забороняючи, не довіряючи, ми формуємо невільну особистість, яка буде страждати у дорослому віці. Впливайте на дитину лише заради гарної мети. Найкращий спосіб виховати дітей щасливими — це зробити їх вільними. Запитайте у себе, чого більше хочете: щоб дитина була слухняною і мала гарні оцінки чи щоб була психічно здоровою людиною?
— Германе, ви — тренер успіху. Що побажаєте читачам, щоб бути успішними?
— Пам’ятайте, для чого ми живемо, побудуйте життя на цінностях — і будете вільними і щасливими.


Щоб знайти справжні цінності та побудувати успішне життя, потрібно навчитися бути собою. 18–19 березня Герман Делль вперше у Луцьку проведе тренінг «Архітектура життя». Вільно розмовлятиме на табуйовані теми (стосунки, секс, гроші, влада). Тел. для участі у тренінгу 0503747557.


 

Telegram Channel