Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Парник не завадить на кожному городі

Волинь-нова

Парник не завадить на кожному городі

Справедливо підмічено: кожному овочеві — свій час. Але ж так хочеться, щоб він прийшов трохи раніше. І це можна пришвидшити, якщо виростити зелень чи овочі у парнику

Ігор ВИЖОВЕЦЬ


Для цього збийте каркас і накрийте поліетиленовою плівкою — матимете найпростіший парник. Його можна використати принаймні двічі за сезон. Вже нині (залежно від погоди) підготуйте грядки, злегка притрусіть торфом або перегноєм, висійте ранню зелень: салат, шпинат, редиску, салатну капусту, кріп, цибулю. Кріп і шпинат зростають повільно, тому попередньо їхнє насіння кілька днів тримають у воді. Редиска не любить високих температур і часто жене листя, а не коренеплоди. Частіше провітрюйте тепличку, піднімаючи плівку з підвітряного боку.



У теплі дні частіше поливайте огірки: вони полюбляють «паритися в лазні».



Із кінця квітня — початку травня основна культура під плівкою — огірки. За 4 — 5 днів до висаджування розсади в ґрунт підживіть її розчином гноївки в суміші з міндобривами. Це потрібно, щоб після висаджування на постійне місце рослини не припинили розвитку. За день до «переселення» розсаду добре полийте. Корені вмочіть у бовтанку з глини і перегною. Огірки погано переносять пікірування. Тому краще сіяти відразу в торфоперегнійні горщечки або дернинки, разом з якими 20 — 25-денну розсаду розміщують в ґрунті парника.
Не економте на площі, посадіть рослини в два ряди на відстані 30 см одна від одної. Не забудьте: плівка захищає ваших плеканців від невеликих заморозків (мінус 2 — 3 градуси). Тому на ніч накидайте зверху на неї рогожки, солом’яні мати, брезент тощо. У теплі дні частіше поливайте огірки: вони полюбляють «паритися в лазні». Через місяць ласуватимете зеленими пухирчастими плодами. Вправні господарі одержують 6 — 10 кг огірків з квадратного метра парника.
с. Гредьки Ковельського району.


 

Telegram Channel