Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

СПІЛКА ДЛЯ ВИМАНЮВАННЯ ГРОШЕЙ

Її створив колишній військовий контррозвідник у Володимирі-Волинському, назвав «Самопоміччю», а себе оголосив президентом.

Володимир-Волинська кредитна спілка «Самопоміч» заснована в кінці 1998 року. Діяла вона цілком офіційно і очолював її колишній начальник особливого відділу військової контррозвідки Петро Михайлович Борисов. Але у 2002 році містом поповзли непевні чутки, що гроші розтринькуються, і люди чим скоріше кинулися їх «вибивати». Звісно, це не афішувалося, а тому Борисову вдавалося втягувати все нових і нових членів. Їх грішми сплачував якусь дещицю процентів спілчанам. Черги за своїми вкладами утворювалися неймовірні, а тому достоятися могли лише ті, хто не працює. Та згодом він зовсім припинив виплату, а задовольнявся лише обіцянками.
Оскільки це громадська організація, то її члени намагалися навіть навести порядок. З цією метою було створено наглядову раду і ревізійну комісію, яка кілька місяців безкоштовно трудилася, щоб завести необхідну документацію (згідно зі статутними вимогами), яка повинна діяти на основі Закону «Про кредитні спілки», що була тут повністю відсутня.
Однак Петро Михайлович, що працював до цього часу одноосібно, чомусь не був зацікавлений, щоб спілка стала нормально функціонувати, і спілчанській владі, обраній загальними зборами, він, використовуючи досвід контррозвідника, не розкрив своїх таємниць — ні кількості її членів та суми їх вкладів, ані кредиторів. Люди кинулися за допомогою у правові органи та владні структури. Одиницям навіть вдалося щось вирвати. Інші зрозуміли, що це додаткова втрата грошей. Адже цивільні позови спілчан задовольнялися лише на папері, бо рішення суду Борисовим не виконувались.
Коли ж будуть повернуті гроші членам кредитної спілки «Самопоміч» і чи притягнуть президента (таку посаду придумав для себе Борисов) до кримінальної відповідальності? Міськрайонний прокурор Олександр Решетник повідомив, що проти Борисова порушена кримінальна справа за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) і веде слідство Олександр Павлюк.
При зустрічі із заступником начальника слідчого відділу Олександром Павлюком ми дізналися про те, що для ефективнішого розслідування цієї справи слідчим було винесене рішення про взяття Борисова під варту. Однак голова міськрайонного суду Надія Пікула його скасувала. Від Борисова взята розписка про невиїзд. Дружину і двох неповнолітніх дітей він уже відправив на її батьківщину в Казахстан.
Щоб якомога швидше і ефективніше розслідувати цю справу, Олександр Михайлович через місцеву пресу просив усіх вкладників звертатися із своїми заявами та свідченнями по телефону 2-18-28, або у кабінет №22 міськвідділу міліції, що на вулиці Соборності,6, попередньо знявши ксерокопію із кредитної книжки. Адже вкладниками Борисова є мешканці багатьох інших міст області. Зокрема, він взяв кредит в сумі 32 тисячі гривень у нововолинській спілці. Сусіди з цієї нагоди звернулися з позовною заявою до суду. Однак Борисов навіть не з’явився на судове засідання. Нині він квартири міняє, як акушерка гумові рукавиці, і ніхто не знає, де він проживає. Ось так надурив людей колишній контррозвідник, а нині президент «Самопомочі».
Віра САМРУК.
м.Володимир-Волинський.

Telegram Channel