Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Не відкладайте на завтра дитинство

Волинь-нова

Не відкладайте на завтра дитинство

Коли отримала листа від 7-річної дівчинки, яка надіслала до «Мультляндії» поезії, відчула дежавю: її твори дуже нагадали за стилем мій перший вірш. Наче побачила себе понад 20 років тому, знову відчула, як раділи тоді батьки… Гарні ті спогади із дитинства, адже завжди зігріті теплом і увагою рідних. Тепер навіть дивуюся, як попри роботу й чимале господарство тато з мамою встигали з нами так багато спілкуватися

Олеся БАНАДА,
заступник відповідального секретаря газети «Волинь-нова», ведуча сторінки «Мультляндія»


 


А ви любите своїх дітей? Думаю, відповідь однозначна. Та чи достатньо часу їм приділяєте? Зізнайтеся: як часто на прохання маленьких синочка чи донечки «Пограйся зі мною!» відкладаєте свої справи і йдете складати конструктор, пазли, перевдягати ляльок чи ганяти м’яч? Переважно ваші обіцянки прийти трішечки пізніше, пафосно обґрунтовані важливістю того, що зараз робите, закінчуються дозволом подивитися мультики чи зіграти одну гру на телефоні.
Дітки ж ростуть. Ми дивуємося, як 2-річне маля, яке показують по телевізору, називає всі столиці світу, як сусідський хлопчисько-непосида в 3 роки читає і декламує вірші. «Вундеркінди», – діагностуємо. А своїх дітей недооцінюємо. Звідки вони можуть знати міста чи букви, якщо ви їм ніколи цього не розповідали?
Діти дошкільного віку – як губка: вони вбирають усю інформацію, яку їм дають. Смієтеся? Самі ж кажете, що ваше маля фразами із «Фіксиків» чи «Маші» говорить. Бо постійно їх чує. Аналогічно могло б розказати вірш, якби ви не лінувалися перші вивчити його та кілька разів під час гри повторити.
Хтось скаже, що це робота вихователя. Та рідко в якому садку є групи, де менше як 25 дітей. І приділити кожному увагу, коли ще треба нагодувати, одягнути, завести в туалет, вкласти спати, – фізично неможливо.
Нещодавно були в гостях у кумів. Коли вони показали, як зі своїм малюком виконують завдання, які ми даємо на дитячій сторінці, я щиро зраділа: покреслені лабіринти, зафарбовані розмальовки, відгадані ребуси. Зазначу, що куми живуть у селі, мають господарство і нещодавно у них народилася друга дитинка. Але вони вміють організуватися і все встигають.
Так само тішуся, коли дітки присилають нам казки, малюнки, вірші. Акуратно виведені літери і подекуди маленькі виправлення свідчать, що перед тим, як відправити листа, його перечитав «на помилки» хтось із дорослих. Значить, батьки уважні, вони цікавляться, чим живуть діти, намагаються спрямовувати їхній розвиток у потрібне русло.
До слова, завдання у «Мультляндію» ми розробляємо нескладні. Вони розвивають логіку, уяву, творче мислення. І якщо ваше чадо ще не ходить до школи – не ігноруйте дитячої сторінки. У 4 роки малята вже можуть, наприклад, знайти відмінності між картинками. А кросворди розгадайте самі, цього разу хай дитина вам «допоможе», а не ви їй.
Любити і вчити дітей треба вже і сьогодні, бо не зоглядитесь, як ваше місце у їхньому житті займуть друзі, гаджети. Тоді вже достукатися до маленького серця буде дуже непросто. Тож робімо назустріч перший крок — відкриваймо разом сьогоднішню 18-ту сторінку!

Telegram Channel