Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Тільки глина і дрова — й хата готова

Волинь-нова

Тільки глина і дрова — й хата готова

Поліський умілець Іван Пилипчик спорудив сучасне житло з найдавніших будівельних матеріалів

Кость ГАРБАРЧУК


Неодноразово доводилося чути, як після так званого євроремонту, коли стіни, стеля й підлога будинку облицьовуються синтетичними матеріалами, середовище стає настільки шкідливим, що навіть мухи не виживають. А люди витрачають на таке помешкання чималі гроші. Житель села Бихів Любешівського району Іван Пилипчик пішов іншим шляхом: молодий майстер власноруч спорудив екологічно чистий будинок із глини й дров.


Застосував фінсько-канадську каркасну технологію
На перший погляд, це невеликий двоповерховий будинок, хоча насправді його площа – 170 квадратних метрів. Усе в ньому зроблено раціонально, практично, функціонально і компактно. Дім затишний, як рукавичка, опалюється твердопаливним котлом, встановленим у підвалі. В усіх кімнатах і на кухні підлога з підігрівом.
…Нас зустрічає 33-річний господар Іван Пилипчик. Він інженер–будівельник та ландшафтний дизайнер, хоч і не має диплома. Зате здобув чималий досвід, працюючи 8 років на спорудженні маєтків під Києвом. Там усе навчився робити своїми руками.



Нікого не слухати, а втілювати задумане. Якби я зважав на поради та насмішки, то мав би зараз звичайну хату, — відповідає чоловік.



— У 2008–му я одружився й відразу взявся зводити власне житло, – розповідає Іван. – Але хату задумав не таку, як у всіх. Дізнався, що найкращий та найнадійніший будівельний матеріал – оброблена глиною деревина, яка таким чином консервується й не гниє, не трухлявіє, а стає, як камінь. Якось розбирали стареньку хатину і я побачив, як збереглася дранка. Став шукати більш детальну інформацію про древню технологію у книгах, а згодом багато почерпнув з інтернету. Читав, що у Франції, Німеччині та Голландії досі стоять будинки з глини й дров, яким по 400—500 років. Щоправда, спочатку до моєї ідеї більшість знайомих поставилися скептично, але я ризикнув і не жалкую.
Він сам склав план будинку своєї мрії. Заклав міцний стрічковий фундамент і вийшла монолітна залізобетонна конструкція. Як пояснює майстер, у будові застосував фінську та канадську технології. Спочатку звів каркас із сосни, який заповнював глиною й дровами. Довжина поліна – 45 сантиметрів.


Стіни завтовшки півметра
На всю будову пішло 45 кубів дров. Застосовував метод цегляної кладки: на розчин викладаються поліна, зверху знову – дрова, на них – глина. Й так ряд за рядом. Розчин готував у пропорції один до трьох – глина та пісок, що замішуються з січкою. Каже, мусив обов’язково вичекати, щоб висохло.
— Зверху на стіни – ще 5 сантиметрів штукатурки, – бихівський умілець із азартом розповідає про оригінальну хату. – Таким чином зовнішні стіни вийшли завтовшки 50 сантиметрів. Їм не страшні ні мороз, ні сирість. На всі роботи знадобилося 3 роки. Допомагали родичі та друзі, з якими разом були на заробітках. У листопаді 2011-го ми вселились у будинок.
В оселі Іван Пилипчик все зробив власноруч: оригінальний камін, меблі з натуральної деревини. На другому поверсі — дві дитячі кімнати. У них із дружиною Людмилою двоє синів: Максим і Натан. Над гаражем – спортивний зал із більярдом та сауна. Є всі умови для комфортного життя.
Цікавлюся у неординарного поліського умільця, що потрібно, аби спорудити будинок своєї мрії.
— У першу чергу – величезне бажання. Нікого не слухати, а втілювати задумане. Якби я зважав на поради та насмішки, то мав би зараз звичайну хату, – відповідає чоловік. – А так не можу сказати, скільки зекономив, але жити в такому будинку дуже комфортно.
На завершення розмови кажу господарю, що в його оселю можна приводити екскурсії, на що Іван скромно усміхається:
Готовий поділитися своїм практичним досвідом. Думаю, вже найближчим часом люди активно почнуть споруджувати такі екологічно чисті будинки. Аби були глина і дрова – й хата готова.



33-річний Іван сам спланував і звів будинок своєї мрії.



Надихає чоловіка на працю чарівна дружина Людмила.



Фрагмент кладки, на якому видно, з чого зроблено стіни.



Увесь інтер’єр створено руками господаря.







 

Telegram Channel