Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ДОБРОВІЛЬНІ ПОМІЧНИКИ МІЛІЦІЇ

Співпраця населення Волині з органами внутрішніх справ у сфері охорони правопорядку, безумовно, сприяє більш ефективній боротьбі з правопорушеннями.

Співпраця населення Волині з органами внутрішніх справ у сфері охорони правопорядку, безумовно, сприяє більш ефективній боротьбі з правопорушеннями.
Про усе це йшла мова на нараді, на якій розглядалось питання про стан виконання Закону України “Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону”, котра відбулась минулої суботи в Луцьку. На цей захід керівництво УМВС України в області і Луцького прикордонного загону запросило заступників голів райдержадміністрацій, виконавчих комітетів рад, начальників міліції громадської безпеки і відділень дільничних інспекторів міліції, керівників громадських формувань та їх членів.
Як відзначив у доповіді начальник УМВС України в області генерал-майор міліції Олександр Кміта, якщо у 1998 році на Волині функціонувало 379 згаданих формувань, до складу котрих входило 2144 члени, то на сьогоднішній день ці цифри відповідно такі: 807 і 12952. Діяльність громадських формувань Волині неодноразово відзначалась керівництвом МВС України. Зокрема, висока оцінка на всеукраїнській нараді керівників обласних державних адміністрацій і громадських формувань з охорони правопорядку і державного кордону була дана старшинам “Варт порядку” селища Жовтневе Андрія Гаврилюка і села Цегів Горохівського району Петра Придиба, які отримали відзнаки Міністерства внутрішніх справ України.
Не залишається поза увагою і стан справ по охороні державного кордону. Про це говорив у співдоповіді начальник Луцького прикордонного загону полковник Олександр Калашников. За дев’ять місяців нинішнього року його підлеглими було затримано 714 порушників державного кордону, з них 181 — нелегальний мігрант. Було конфісковано контрабандних товарів на суму понад 11,5 мільйона гривень, вилучено 11 одиниць зброї, 96 одиниць боєприпасів. І чималу допомогу у діяльності прикордонників по охороні держкордону надають 46 громадських формувань, які нараховують понад 500 чоловік.
Великій групі найактивніших членів і керівників громадських формувань були вручені грамоти, цінні подарунки і пам’ятні сувеніри облдержадміністрації та УМВС України в області.
На жаль, на нараді, яка проходила у діловій обстановці, не обійшлося без випаду проти нашої газети. У своєму короткому виступі заступник голови обласної ради Василь Струк, зокрема, висловив зауваження, що, на його думку, деякі газети на перших сторінках зловживають повідомленнями про вбивства, розбійні напади, інші тяжкі злочини, що трапляються на Волині. На це тут же відреагував з президії зібрання перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Панчишин.
— З приводу таких статей, — обурювався у мікрофон Володимир Григорович, — то я вважаю це ганебним явищем. Таких повідомлень не потрібно подавати на перших сторінках. А друкує кримінал в основному газета “Волинь”. Василю Михайловичу (пан Панчишин звертається до Струка — прим. авт.), обласна рада є співзасновником газети, так що тут треба навести порядок, підказати. Більше того, “Волинь” вибирає в Інтернеті і те, що хоче, що потрапляє на очі, те і друкують...
Пан Панчишин закликає навести порядок у газеті. Невідомо, правда, який. Мабуть, такий, щоб не було гострих критичних матеріалів, щоб давалася тільки інформація, яка подобається владі. А, може, доречніше було б, виступаючи перед правоохоронцями, критично оцінити їх роботу, закликати їх рішучіше повести боротьбу із злочинністю. Тоді журналісти залишаться, як кажуть, на голодному пайку, не буде їм фактів про тяжкі злочини, котрі, на жаль, майже щодня трапляються у нашій області. А роль войовничого цензора на себе брати не варто.
Роман ФЛІШАРОВСЬКИЙ.
Telegram Channel