Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ВЖЕ КОПАЮТЬ ЯМИ НА ГОРОДАХ

Восени на моєму городі викопали яму. Ми цю яму навесні закидали і посадили картоплю. Влітку знову перекопали наш город і знищили частину картоплі, яка вже зацвіла...

З селища Луків Турійського району надійшов такий лист: “Восени на моєму городі викопали яму. Ми цю яму навесні закидали і посадили картоплю. Влітку знову перекопали наш город і знищили частину картоплі, яка вже зацвіла. Я звернулася в районну прокуратуру. Мені порадили подати заяву до суду. Адвокат сказав, що то все даремно. Куди не зверталась і скрізь кажуть, що це вказівка зверху, з Києва, бо на наших городах “Укртелеком” проклав зв’язок до Європи. Я розумію, що це справа державна, але хто ж все-таки повинен відшкодовувати втрати нашій сім’ї? З повагою Калинич Ніна Петрівна”.
Господар Микола Калинич, з яким ми зустрілися на обійсті, був неабияк вражений, що на город, де цвіла картопля, майстри самовільно забралися, наче тут проходить лінія фронту.
—Мені не так шкода тієї картоплі, як дивує поведінка майстрів. Сьогодні вони зіпсували город, а завтра зруйнують хату,— сказав він.
І справді, спробували б десь на Заході залізти на приватну ділянку і понівечити хоча б квіти. Певне, не просто було б розрахуватися за заподіяні збитки. А тут від імені держави коять неподобства. Бо ж прокладали кабель майстри ВАТ “Свемон—Волинь” на замовлення дирекції первинних мереж ВАТ “Укртелеком”. Може й справді до Європи найкоротший шлях через дядьків город? Але хіба треба було доводити ситуацію до того, щоб осінню 2002 року деякі городники кидались з вилами на трактор? І ніяких висновків не було зроблено.
Як з’ясувалося в розмові з технічним директором Віталієм Кудем, майстри мають бланки спеціальних актів. Відповідно до листа обласного управління сільського господарства та продовольства господарям повинні нараховувати в певних розмірах грошову компенсацію. Але сім’ї Калиничів не тільки ніхто не показав тих бланків, а й не шукали порозуміння з власниками городів. Їх заспокоїло те, що ніхто з мешканців селища не поскаржився на ями, викопані в 2002 році. Отож, керівництво “Свемон—Волинь” вважало, що поліщуки й далі будуть мовчати, хоч їм на голові кілка теши. Та сім’я Калиничів не змирилася з порушенням їх прав і тепер підприємству доведеться таки розкошелюватися.
Володимир КОВАЛЬЧУК,
Олександр НАГОРНИЙ.

Telegram Channel