Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ПОЛІССЯ В ЩЕДРІЙ ПАЛІТРІ ХУДОЖНИКА

Маневицький район має славетного земляка — народного художника України Данила Довбушинського, збірка картин якого знаходиться у його рідній Колківській школі-ліцеї...

Маневицький район має славетного земляка — народного художника України Данила Довбушинського, збірка картин якого знаходиться у його рідній Колківській школі-ліцеї. Той же район може по праву гордитися ще одним майстром пензля — членом Національної Спілки художників України, уродженцем села Хряськ Василем Красьохою. Він, щоправда, ще не має почесних звань та, без сумніву, є цікавим, неординарним художником.
Хоч Василь Красьоха і живе нині в Івано-Франківську, та не пориває з рідним Поліссям. Про це красномовно свідчать його численні творчі роботи. Полісся, таке негучне, стримане, але до болю дороге художнику, постійно знаходить місце у його творчості.
Василь Красьоха закінчив республіканську художню школу імені Т.Г.Шевченка у Києві, а згодом і Київський художній інститут, де навчався у справжніх майстрів. Він у своїй творчості не зраджує реалістичному мистецтву, хоча воно у нього особливе і за технікою виконання, і за барвами, і за баченням художника того світу, який він відтворює у своїх полотнах.
Художник часто приїжджає у рідні краї, власне, не тільки приїжджає, а й працює над новими творами. Його мрією було показати їх волинянам, зокрема лучанам. І ця мрія здійснилась. Не один десяток картин Василя Красьохи було виставлено у галереї Волинської організації Національної Спілки художників. Немало з них — найкраще з доробку художника, що він відібрав до своєї виставки з нагоди 50-ліття, яке відсвяткував у нинішньому році.
Вже навіть назви робіт Василя Красьохи свідчать про його залюбленість у рідні краї, рідну землю, її природу у різні пори року, власне, все те близьке і дороге, що знаходить відгук у душі художника, а потім переливається у його картини. Це, зокрема, роботи “Село Хряськ”, “Рідна сторона”, “За селом”, “Ранок на Поліссі”, “Зелене жито”, “Поліський мотив”, “Поліські тумани”, “Луг” та інші. Роботи Василя Красьохи лишають щем у душі, повертають на рідні пороги, до близького і рідного, до зимового поля, затуманеного ранку над луками, до дороги, яка веде не просто у далину, а десь у вічність.
Експонувалися на виставці роботи “Батько”, “Мати”. Певно, їх міг би художник виписати з щонайменшими деталями. А він пішов іншим шляхом — дорогі йому люди дивляться у цей світ з далини літ, з того життя, прожитого ними, яке, певно, не зовсім добре знане їх сином-художником. Роботи Василя Красьохи несуть особливу енергетику, настроєвість, хоч не скажеш, що палітра художника надто багатобарвна. Просто у створеному ним є душа, є те, що хвилює, радує, болить.
Хтозна, можливо, з часом і художник з Полісся Василь Красьоха, як його знаменитий земляк Данило Довбушинський, буде увінчаний лаврами високих державних звань. Але вже сьогодні найбільш цінним у його творчості є щира залюбленість у рідне Полісся, у край, де він народився, де й сьогодні часто працює з мольбертом і пензлем, відтворюючи у своїх роботах дороге і вічне, що допомагає людині бути Людиною.
Наталка КАЛИНОВСЬКА.
Telegram Channel