Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Зимові» субсидії: хто їх отримає

Волинь-нова

«Зимові» субсидії: хто їх отримає

На Волині триває процес нарахування державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг

Євгенія СОМОВА



У жовтні управління соціального захисту населення області автоматично розраховують розмір допомоги на опалювальний сезон усім, кому в травні цього року було перепризначено субсидії на новий період. Нагадаємо, що жодних документів чи довідок субсидіантам повторно не потрібно подавати чи доносити.
— Заяву і декларацію про доходи заново необхідно подати лише сім’ям, які орендують помешкання, мають зміни у складі (хтось прописався, виписався за останній рік), чи тим, хто хоче отримати субсидію на тверде паливо, — зазначила в розмові заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Сірбіненко. — Розмір «зимової» субсидії буде відображено у платіжках за опалення, що надійдуть споживачам у листопаді.



Субсидія не призначається, якщо була одноразова покупка, що перевищує 50 тисяч гривень. Однак і тут є винятки — оплата дороговартісного лікування будь–кого з членів сім’ї, навчання дитини, довготривале накопичення коштів на купівлю квартири.



Оскільки у наших читачів виникло чимало запитань з приводу нарахування державної допомоги на новий опалювальний період, ми попросили Людмилу Василівну відповісти на ті, які найчастіше зустрічаються у редакційній пошті.


Пенсіонерам знижка нараховується із розміру щомісячної виплати
Громадяни, які стали пенсіонерами, наприклад у травні цього року, або ті, які припинили працювати, скажімо у червні, і не мають інших доходів, крім пенсії, можуть оформити субсидію з врахуванням лише її розміру. Це стосується волинян, які донедавна працювали і отримували заробітну плату або зарплату і пенсію, а у минулому чи цьому році (І та ІІ квартали) — з тих чи інших причин залишили роботу й отримують єдиний вид доходу — пенсію. Щоб скористатися таким правом, їм необхідно звернутися до управління соціального захисту населення лише з декларацією, в якій зазначити вид доходу. Тоді на новий опалювальний період їм не враховуватиметься дохід за I і II квартали цього року, а братиметься до уваги лише розмір щомісячної пенсії.


Як одержати допомогу, якщо є заборгованість?
Ті, хто її не погасив, мають змогу оформити договір реструктуризації боргу з постачальником послуги для продовження субсидії на наступний рік. Існують непоодинокі випадки, коли громадяни оскаржують у судовому порядку виставлену надавачем послуги суму заборгованості й відмовляються сплачувати її або ж укладати договір. Уряд пішов назустріч, прийнявши відповідне рішення. Відтепер борг за комунальні послуги, який оскаржується у суді, не впливає на субсидію. На підставі рішення суду про його анулювання або до винесення рішення розмір її відновлюється з моменту призупинення, тобто з травня цього року.


Оплата лікування не впливає на отримання «пільги»
Субсидія не призначається, якщо була одноразова покупка, що перевищує 50 тисяч гривень. Однак і тут є винятки — оплата дороговартісного лікування будь-кого з членів сім’ї, навчання дитини, довготривале накопичення коштів на купівлю квартири. Якщо родина здійснила покупку, що перевищує 50 тисяч гривень у період отримання субсидії, безповоротну державну допомогу у сплаті житлово–комунальних послуг їй у цьому опалювальному періоді не припинять надавати. Факт такої купівлі впливає на наступний термін. На її оформленні не позначиться і вартість майна, отриманого у спадок або подарунок. Вона не включається до сукупного доходу сім’ї і не береться до уваги при розрахунку розміру державної допомоги.
Якщо у власності є два житлові приміщення чи автомобілі, це також не впливає на отримання субсидії. Береться до уваги офіційний дохід, який приносить це майно. За умови, що сім’я придбала квартиру у кредит, при визначенні її права на субсидію враховується сума першого внеску. Якщо вона перевищує 50 тисяч гривень, то компенсація на оплату житлово–комунальних послуг може бути призначена за рішенням комісії на підставі акта обстеження матеріально–побутових умов.


Компенсація оформлюється на фактичних мешканців
Доходи тих, хто прописаний, але фактично не проживає у помешканні, не враховуються під час розрахунку розміру субсидії. При її оформленні в декларації про доходи у розділі «склад сім’ї» слід вказати родичів, котрі зареєстровані, але не живуть з отримувачем субсидії. Водночас треба подати заяву з проханням розглянути на комісії питання про нарахування субсидії на фактичну кількість людей, які мешкають у квартирі, а також документ, що підтверджує факт непроживання відповідної особи за цією адресою (довідка з місця роботи чи навчання в іншому місці, про перебування на лікуванні тощо). Після перевірки соціальний інспектор складає акт. В органі соціального захисту готують подання на комісію. І вона приймає рішення: призначити субсидію, скажімо, не на п’ять чоловік, а на трьох.



Про що слід обов’язково інформувати органи соціального захисту
Якщо в отримувача субсидії відбулися певні зміни, то слід повідомити усно чи особисто про зміни складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався, звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером, про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень, відмову від централізованого опалення.


 

Telegram Channel