Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Пацієнти оцінили нове обладнання, а міська влада — успішний менеджмент

Волинь-нова

Пацієнти оцінили нове обладнання, а міська влада — успішний менеджмент

У Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги нещодавно з’явилися сучасні аналізатори для проведення лабораторних досліджень. При цьому з міського бюджету на них не витратили жодної копійки. Згідно з договорами із представництвами відомих фірм-виробників зі Швеції, Чехії та Італії, експлуатуватимуть обладнання на умовах пільгової оренди, вартість якої — всього 1,5 гривні на рік

«Ми не кажемо: «Дайте», а пропонуємо…»

Луцький центр первинної медико–санітарної допомоги, який жителі обласного центру досі за старою звичкою називають поліклінікою №1, згідно з нормативами обслуговує понад 50 тисяч людей. Фактично ж їх значно більше. Як розповів головний лікар Ігор Гнетньов, тут уже давно не ділять пацієнтів на «своїх» і «чужих», а на договірних умовах надають допомогу всім, хто звертається. Вигідне розташування закладу на центральній вулиці міста — проспекті Волі, кваліфіковані лікарі, продумане вирішення організаційних питань, зручний графік роботи збільшують кількість бажаючих лікуватися у 5 амбулаторіях Центру.

Завідувачка лабораторії Ірина Осійчук про сучасні аналізатори розповідала захоплено.
Завідувачка лабораторії Ірина Осійчук про сучасні аналізатори розповідала захоплено.

 — Реформа охорони здоров’я починається з первинної ланки, а тому ми завчасу готуємося до праці в нових умовах. Один із найважливіших аспектів поліпшення якості медичної допомоги — проведення лабораторних досліджень згідно із сучасними міжнародними стандартами. А для цього потрібна новітня апаратура. Аналізували ситуацію, вивчали ринок, зважували усі «за і проти» та прийшли до висновку, що купувати дороговартісні аналізатори недоцільно. Вигідніше взяти їх в оренду, а зекономлені кошти використати для придбання реагентів. Ми розуміємо, що міський бюджет – не бездонна криниця, тому не кажемо: «Дайте», а пропонуємо інші підходи у вирішенні проблем. І в цьому міська влада нас підтримує, — розповідав керівник Центру Ігор Гнетньов.

Проведення загальноклінічних, біохімічних та гематологічних досліджень нині гарантує точні результати, адже зменшено вплив «людського фактора».  

Оглянути оновлену лабораторію, почути відгуки її працівників і лікарів вирішили радник міського голови Ігор Поліщук, начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук. Їхня оцінка була схвальною.

— За останній час у цьому Центрі первинної медико-санітарної допомоги відбулося чимало позитивних змін. Медична реформа спонукає до модернізації, змушує поліпшувати якість медичних послуг. Тепер тут є сучасний лабораторний комплекс, який дає змогу виконувати широкий спектр досліджень із максимально високою точністю у стислі терміни. Для людей це значно зручніше, вигідніше, адже за направленням лікаря послуги будуть безкоштовними. Міська влада постійно тримає на контролі стан справ у медичних закладах, — зазначив Ігор Поліщук.

До слова, у Центрі ознайомили гостей і з іншими прикладами ощадливого використання бюджетних коштів. Зокрема, завдяки заходам із енергозбереження тут у декілька разів зменшили витрати на комунальні послуги, готують грантові програми, щоб залучати різні джерела фінансування.

 

 «Тепер у черзі часу не гаємо»

— Раніше як працівники лабораторії не старалися, щоб пацієнтам було зручно, а все одно після вихідних чи в розпал ГРВІ доводилося трохи у коридорі потупцяти, аби здати аналізи. Тому ми дуже задоволені, що з появою нового устаткування і лаборантам стало легше, і нам, бо не треба у два кабінети заходити, здавати кров і з вени, і з пальця. Один забір, а досліджень роблять набагато більше, ніж раніше, — із знанням справи розповідала про переваги сучасних аналізаторів пенсіонерка Олена Мірчук, яка уже випробувала на собі нові можливості лабораторного обстеження.

Добрі відгуки чули ми і від інших відвідувачів, адже «технічна революція» відбулася у лабораторії на початку листопада, і працівники уже встигли освоїти нове обладнання. Завідувачка лабораторії Ірина Осійчук тепер про свою роботу говорить із захопленням:

— Ось автоматичний гематологічний аналізатор фірми зі Швеції, який дає змогу проводити 67 вимірювань за годину і визначати 20 параметрів крові, а це — італійський апарат для біохімічних досліджень, що видає до 200 тестів за 60 хвилин. Також зараз маємо сучасний аналізатор чеського виробництва для дослідження сечі. Якщо раніше робота лаборантів, а їх у нас шестеро, була рутинною, втомливою, то тепер працювати стало і легше, і цікавіше.

Проведення загальноклінічних, біохімічних та гематологічних досліджень нині гарантує точні результати, адже зменшено вплив «людського фактора». Прилади оснащені спеціальним комп’ютерним забезпеченням, показники відразу заноситимуться в електронну картку пацієнта.

До мене зараз часто звертаються лучани, запитують, як вибрати сімейного лікаря, як укласти з ним угоду, заповнити декларацію. Багато хто вже встиг створити власний електронний кабінет, де буде зосереджено всю медичну «біографію» особи. Хоча реформа «первинки» стартує не з початку наступного року, люди поспішають узаконити з нами стосунки, щоб обслуговуватися саме в наших амбулаторіях. І це зобов’язує працювати краще, — сказав головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Ігор Гнетньов.

Оксана КРАВЧЕНКО

 

Telegram Channel