Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Перший фокус у житті Девіду Коперфільду показав дідусь із Одеси

Волинь-нова

Перший фокус у житті Девіду Коперфільду показав дідусь із Одеси

Фантастична кар’єра найвідомішого у світі мага розпочалася з чотирьох тузів

Пізній вечір. За старим дерев’яним столом сидять двоє — ​хлопчик та дідусь. Перед ними товстелезна Тора — ​священна книга іудеїв. Старий спочатку читає декілька речень, а потім пояснює, що вони означають. Хлопчик повинен навчитись правильно вимовляти незнайомі слова та завчити напам’ять цілі абзаци. Йому дуже нудно і хочеться спати. Малий із сумом дивиться на тінь від книги, яка відбивається на стіні, й позіхає. І тут дідусь дістає з кишені колоду пошарпаних гральних карт та розпочинає справжню виставу. У вправних руках вони переливаються з долоні в долоню, утворюючи мерехтливі стрічки, розгортаються яскравим віялом та пурхають, наче метелики. Бажання спати зникає — ​хлопчик сміється. А потім дідусь показує перший в його житті фокус — ​із чотирма тузами. Малий просить зробити це ще раз, уважно приглядається. Потім сам бере до рук колоду й повторює трюк. Тепер уже дивується старий, адже внуку лише чотири роки…

Так розпочиналася фантастична історія Девіда Сета Коткіна — ​людини, більш відомої під псевдонімом, взятим на честь героя книги Чарльза Діккенса. Можна навіть не називати його, а лише перелічити зроблені фокуси. Чи багато ви знаєте людей, які змусили зникнути статую Свободи, проходили через Велику Китайську стіну, залишалися неушкодженими після падіння в Ніагарський водоспад? А чого вартий справжній політ над Великим каньйоном! І все це зробив лише він — ​Девід Коперфільд.

У 7 років він намагається вигадувати власні трюки, а вже у 12 виступає з ними перед містянами.

Біографія героя, як і належить справжньому магічному персонажу, закрита завісою тає­мниці. Достовірно відомо лише про основні факти з його життя — ​подробиці, якими так люблять вихвалятися зірки шоу-бізнесу, Девід Коперфільд старанно приховує. Народився 16 вересня 1956 року в маленькому містечку Метачен (штат Нью-Джерсі, США). Батько був власником магазину готового одягу, а мати — ​фінансово успішним страховим агентом. І доля Девіда, скоріше за все, склалася б традиційно — ​школа, вища економічна чи юридична освіта та прибуткова робота. Але дідусь зі своїми картковими фокусами визначив його майбутнє, бо хлопчик твердо вирішив стати магом. У 7 років він намагається вигадувати власні трюки, а вже у 12 виступає з ними перед містянами. І ось тут ми натрапляємо на «український слід» у біографії Коперфільда, адже його дідусь був переселенцем із Одеси. І, можливо, саме там навчився вправно поводитися з картами. Хто знає? Фактом є лише те, що фокус із чотирма тузами визначив долю людини, яка 11 разів потрапляла до Книги рекордів Гіннесса.

Декілька секунд — і від чарівника залишаються лише голова, руки та ноги.Так «запакувати» себе не вдавалося нікому.
Декілька секунд — і від чарівника залишаються лише голова, руки та ноги.Так «запакувати» себе не вдавалося нікому.

 У 16 років герой нашої розповіді вже викладав мистецтво магії в одній із груп Нью-Йоркського університету і в той же час продовжив удосконалювати свою майстерність. Саме в цей період Коткін стає Коперфільдом.

На професійній сцені Девід Коперфільд із 1974 року — ​йому лише 18! Мюзикл «Чарівник», в якому він грав одну з головних ролей, привертає увагу телевізійних продюсерів. І в 1978-му з’являється передача «Чаклунство АВС», де він є ведучим, а трохи згодом — і авторський цикл «Магія Девіда Коперфільда». За ці роботи він отримує декілька престижних телевізійних нагород. До нього приходить популярність, гроші та вигідні пропозиції, однак Коперфільд не збирається зупинятися на досягнутому. Він продовжує працювати над фокусом, який змусить людей повірити, що магія дійсно існує.

Нова інтерпретація класичного трюку із розпилюванням.
Нова інтерпретація класичного трюку із розпилюванням.

 У 1983 році настає момент слави — ​Коперфільд робить так, що зникає символ Америки — ​статуя Свободи. Після цього розпочинаються масштабні тури — ​його команда з 80 людей із обладнанням вагою 60 тонн дає більш як 500 шоу на рік. Так триває до початку 2000-х, а потім великий чарівник припиняє масштабні виступи. За ці роки Коперфільд не лише презентував півтора десятка унікальних вистав та об’їхав майже увесь світ, а й заробив стільки грошей, що вважається найбільш комерційно успішним фокусником за всю історію існування цієї індустрії.

У видатних людей завжди вистачає критиків, так і фокуси Коперфільда називають фальшивками та «технічними». Наприклад, трюк зі зникненням статуї Свободи описують як просту оптичну ілюзію чи відеомонтаж. Прохід фокусника через Велику Китайську стіну — ​як елементарне розбирання фальшивих цеглин. Геніальний політ Маестро — ​як використання надзвичайно міцних тросів, товщиною ледь не півсантиметра. Може й так, але першим все це здійснив Девід Коперфільд. Сам він ніколи не приховував, що комерційна складова важлива. «Я літаю, тому що на це є попит», — ​слова чарівника звучать дещо цинічно. Але є й інший його вислів: «Мій секрет у тому, щоб повірити, що нема нічого неможливого, а потім зробити все, щоб цього досягнути».

Так вийшло, що нічого не розповідаємо про романтичні стосунки Девіда Коперфільда. Але й тут він залишається вірним собі. Певний час ходили чутки про його взаємини з Клаудією Шифер. Пізніше — ​з іншою супермоделлю — ​Хлое Госселен, яка нібито народила від нього доньку. Але достеменно відомо лише, що одруженим офіційно чарівник ніколи не був.

Минулого року Коперфільд відсвяткував 60-ліття. Про те, як живеться фокуснику «на пенсії», відомо зовсім мало. Є інформація, що він продовжує виступати на невеликих шоу у Лас-Вегасі. Організував музей магії, в якому зібрав унікальні експонати. Написав у співавторстві з професійними літераторами декілька фантастичних творів. Є власником «магічного» ресторану, в якому відвідувачі роблять замовлення таємничому «Голосу», а потім страви з’являються на столі наче з повітря. А ще заснував школу «лікувальної магії». У ній пацієнтів навчають фокусам, які допомагають відновлювати рухові можливості та координацію.

…Девід Коперфільд дав небагато інтерв’ю, і в них він завжди згадує історію свого дитинства. Після власних неймовірних вистав маг із захопленням розповідає про простенький трюк, якому може навчитись кожен охочий. Чому так? Мабуть тому, що в той момент, коли дідусь дістав із колоди 4 тузи, малий Девід зрозумів, що магія існує і що її можна творити самому.

Telegram Channel