Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Про «Муху-Цокотуху, золотисту чепуруху…»

Волинь-нова

Про «Муху-Цокотуху, золотисту чепуруху…»

І вийшли вперед у протистоянні з «Газетярами» — ​2:1

Спочатку повторимо «Запитання № 3» нашого інтелектуального конкурсу:

«Час від часу вона з’являється в кожній українській оселі, проте ці візити сприймають небажано. Адже буває вона небезпечною, іноді навіть отруйною. Хоча ї ї визволителю співали: «Слава!»

Наша героїня має майже однойменну родичку, яку за допомогою одного з предметів у своїй косметичці може відтворити кожна жінка. На честь цієї «своячки» придумали навіть спеціальну мову, проте це не есперанто. Мистецтвом такої мови майстерно володіла Катерина ІІ, щоб спокусити чергового кавалера.

В українських селах пастухам радили його спалювати або хоча б його частинку з прізвищем, щоб не загриміти до Сибіру.

А ось Олена Підгрушна надіялась уже на іншу її родичку — ​і недарма: та допомогла їй здобути золото Зимової Олімпіади 2014.

То що заховане у Гарбузі?»

А замість відповіді процитуємо вам лист від Антоніни Ткачик із Луцька:

«Доброго дня! Захопилися вашою вікториною «Гарбуз із секретом» усією сім’єю. Відповіді на завдання № 3 шукали також усі разом. Вийшло кожному по абзацу.

Перший — ​про небажану гостю в українських оселях — ​відгадав чоловік Олег. Про родичку, яку можна створити за допомогою косметички, — «мушку» — ​я. А де йдеться про спокусницю Катерину ІІ, — брат чоловіка Роман, який сказав, що в коміксах і гумористичних передачах імператрицю завжди зображають із родимкою на півобличчя (тоді існувала навіть «мова мушок», щоб чоловіки могли «прочитати» бажання жінок — ​Ред.)

Ну а казку Корнія Чуковського «Муха-Цокотуха» читаю донечці Іринці

(1 рік 10 місяців) щодня. Тож знаємо, що там співали: «Слава! Слава Комарові-Переможцеві!»

І про тріумф Олени Підгрушної на Зимовій Олімпіаді 2014 та її прицільну стрільбу (надіялась на «мушку») пам’ятаємо. Отже, наша відповідь на завдання № 3 — ​«Муха». Дякуємо за цікавий і захоплюючий вечір».

І ми вам дякуємо, пані Антоніно! І повідомляємо, що отримаєте від редакції спеціальний приз — ​150 гривень — ​за найцікавішу розповідь про те, як шукали правильну відповідь. Цього разу завдання відгадали 32 учасники (це – переважна більшість), тож «Читачі» у протистоянні з «Газетярами» виходять уперед — ​2:1. А шляхом жеребу, який провела народний депутат України Ірина Констанкевич, по 100 гривень отримають Алла Вихрістенко із села Льотниче Володимир-Волинського району і Наталія Кругляк із міста Ківерці. До речі, вони обоє теж вхопилися за нитку відгадки про Комарика з крихітним ліхтариком, якому співали: «Слава!»

А тепер Запитання № 4:

Коли його ще не запустили у виробництво, англійці з вищого світу радили читати збірку віршів у дешевій палітурці. І перший офіційний у світі він був схожий на знамениту фігуру з полотна Малевича, але сьогодні такий колір, а ще більше — ​форма у нашій країні не користується популярністю, хоч і виглядає ефектно.

Американці для зручності його попередника навіть «прострілювали», а в Радянському Союзі — ​розрізали, при цьому в українських селах пастухам радили спалювати його або хоча б його частинку з прізвищем, щоб не загриміти до Сибіру. А ще, роз’яснювали, краще думати про всяку політику наодинці в полі біля копиці сіна або грядки з капустою і буряками чи навіть лопухами…

Проте і в ХХІ столітті на Сході багато хто його не сприймає, яким би він тепер витончено-ніжним не був, і бере у праву руку глечик із водою…

Що за предмет заховано у  гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 29 листопада тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три яблука»).

Увага: з одного номера можна відправити лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні у розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — ​150 гривень — ​отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну tsikava. gazeta@ gmail.com найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Чекаємо відповідей!

Telegram Channel