Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Переступайте за один раз дві сходинки і веселіться…»

Волинь-нова

«Переступайте за один раз дві сходинки і веселіться…»

Такі прості рецепти давав співвітчизникам у своїх книгах лікар Шіґеакі Хінохара, якого називають засновником сучасної японської медицини й людиною, яка зробила цю країну світовим лідером у довголітті

В інтерв’ю виданню «Japan Times» він вибрав кілька основних рекомендацій, дотримуючись яких кожен зможе прожити довге та щасливе життя. Одна з них:

Не йдіть на пенсію або зробіть це набагато пізніше, ніж передбачено.

У розмові він пояснив, що час виходу на заслужений відпочинок в Японії був встановлений у віці 65 років, коли середня тривалість життя становила 68. Тепер у цій країні вона сягнула майже 84-х, а тому люди повинні йти на пенсію значно пізніше.

Навіть за кілька місяців до своєї смерті Хінохара продовжував лікувати пацієнтів, вів книгу з планами на наступні п’ять років та працював по 18 годин на день. Йому було 105.

Інші рекомендації довгожителя

Менше переймайтеся тим, як добре поїсти або поспати, а більше веселіться.

«Ми всі пам’ятаємо, як були дітьми, коли веселилися, часто забували поїсти чи поспати. Я вважаю, що варто зберегти ці звички у дорослому житті. Не втомлюйте тіло багатьма правилами, такими, як обідній час і час сну».

Якщо ви хочете жити довго, не набирайте зайвої ваги, ​радив Хінохара.

«На сніданок я п’ю каву, склянку молока і трохи апельсинового соку зі столовою ложкою оливкової олії, яка корисна для артерій, а також робить шкіру здоровою. На обід — ​молоко і печиво або взагалі нічого, коли я занадто зайнятий, щоб поїсти. Я ніколи не зголоднію, тому що завжди зосереджений на своїй роботі. Вечеря — ​овочі, трохи риби і рису, і два рази на тиждень — ​100 грамів пісного м’яса».

Не потрібно сліпо виконувати те, що говорить ваш лікар.

«Коли лікар рекомендує пройти тест або зробити операцію, запитайте, чи запропонує він зробити таку ж процедуру своїм рідним. Усупереч поширеній думці, медики не можуть вилікувати всіх і від усього. Тому навіщо завдавати непотрібний біль хірургією? Я думаю, що музика і терапія з тваринами можуть допомогти більше, як вважає більшість лікарів».

Щоб перемогти біль, отримуйте задоволення.

«Якщо у дитини болить зуб, а ви починаєте гратися разом із нею, вона відразу забуває про біль. Лікарні повинні враховувати основну потребу пацієнтів: ми всі хочемо позитивних емоцій. Допоможуть музична і тваринна терапія, а також художні заняття».

Завжди піднімайтеся сходами і самі несіть свої речі.

«Я переступаю дві сходинки за раз, щоб мої м’язи рухалися», — ​писав Хінохара після ста років.

Отож, хочете — ​вірте, хочете — ​перевірте. А раптом спрацює!

Telegram Channel