Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Володимир Бондар: «У першу чергу — не популізм, а інтереси волинян»

Yaruk.com

Володимир Бондар: «У першу чергу — не популізм, а інтереси волинян»

Голова фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Волинської обласної ради — ​про конструктивний діалог, компроміси та власну позицію

 

 Понад два роки працює нинішній склад Волинської обласної ради. Пропрезидентську фракцію БПП очолює досвідчений політик, колишній депутат парламенту та «помаранчевий» губернатор часів Віктора Ющенка, а нині заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар (на фото), який розповів про особливості голосування та ухвалення рішень

«12 друзів Гунчика»

— Володимире Нальковичу, в кулуарах обласної ради колеги-журналісти вашу фракцію називають «12 друзів Гунчика». Це — ​голова облдержадміністрації та дюжина депутатів. Якщо уважно проаналізувати, то всі депутати з різних сфер діяльності: успішні бізнесмени, кваліфіковані аграрії, досвідчені чиновники, відомі медики. Яким чином вдається знайти спільну мову та сформувати єдину позицію, чи не керує вами губернатор?

Понад 50 відсотків надходжень витрачати на розвиток та функціонування лише об’єктів обласної комунальної власності.

— Хочу звернути увагу, що фракція БПП — ​одна з найбільших в обласній раді, у її складі 13 депутатів. Вона монолітна й консолідована, адже до неї увійшли самодостатні та відомі на Волині особистості. Це люди, які мають певні здобутки й реалізували себе в різних сферах: управлінській, бізнесовій, фаховій. Кожне ім’я говорить саме за себе. Це достойні люди із власною життєвою позицією. Голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик — ​керівник виконавчої влади Волині — ​лише один із депутатів фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність», і ми його підтримуємо. Всі знають успішних керівників та господарників Віталія Зарембу й Валерія Діброву, медика Михайла Бегаля. Не потрібно представляти будівельника Леоніда Стефановича. За нього говорять його об’єкти: споруджені та відремонтовані дитячі садочки, школи, лікарні, спортивні зали. Нашими депутатами є керівники районів — ​голови Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак, Камінь-Каширської РДА Валерій Дунайчук.

На минулій сесії свої повноваження склав новообраний голова Любешівської об’єднаної територіальної громади Олег Кух. Хочу йому подякувати за роботу та активну позицію в обласній раді. У нашій фракції замість нього обранцем став наступний за списком — ​Валентин Кошельник, який також зовсім не новачок у найвищому представницькому органі Волині. У нас є нове покоління — ​молоді успішні люди: лікар Олег Бегаль, підприємець та волонтер Володимир Дейна, бізнесмен Юрій Гупало, аграрій Валентин Чернецький.

Якщо так подивитися, то ми дійсно дуже різні за віком та життєвим досвідом. Але мені здається, саме це й допомагає нам знаходити точки дотику і формувати консолідовану позицію з принципових питань. Коли не знаходимо якогось єдиного рішення, то маємо вільне голосування. Ніхто нікому не нав’язує своєї точки зору. Хотів би ще акцентувати увагу на важливому моменті: ми ніколи не будемо підтримувати рішення, які можуть зашкодити громаді або суперечать чинному законодавству України.

«За кожним із нас — ​тисячі виборців»

— На сесійних засіданнях досить часто ваші пропозиції не підтримує «проУКРОПівська» більшість. Попри заклики голови обласної ради Ігоря Палиці залишити політику поза стінами зали, її досить таки багато у роботі найвищого представницького органу нашого краю. Яким чином вдається знайти компроміс з іншими колегами?

— Я згоден, що не завжди вдається відмежуватися від політики, хоча всі добре розуміємо: важливішими для волинян є питання господарські, проблеми повсякденного життя, котрі потребують негайного вирішення та допомоги обласної ради. Саме в цьому наша фракція найбільш конструктивна й професійна.

Не у всьому ми підтримуємо позицію більшості, але нас також не завжди чують. Хоча ми намагаємося переконати опонентів у сесійній залі вагомими аргументами, прагнемо знайти спільну мову та налагодити діалог із усіма політичними силами. Прикро це визнавати, але не завжди до нас прислухаються колеги-депутати. Адже деякі спірні питання ухвалюються лише мінімальною кількістю голосів, хоча значна частина знаходить повну підтримку обранців. Це лише підтверджує думку про те, що майже завжди можна досягти компромісу. Ми повинні пам’ятати, що стали депутатами, заручившись підтримкою людей. За кожним із нас — ​тисячі виборців, котрі нам повірили й проголосували, це колосальна відповідальність. Тому в першу чергу маємо відстоювати їхні інтереси.

Досить часто я не помічаю бажання депутатів почути одне одного, а якісь елементи «шапкозакидательства», бо нас більше й ми краще знаємо. Через це частина важливих питань не розглядається або переноситься ухвалення життєво необхідних рішень.

Ми завжди намагаємося бути в центрі подій, коли під час сесійних засідань виникають принципові дискусії. А полеміка лише свідчить: кожна фракція відстоює своє право на власну позицію й прагне переконати колег. Та врешті-решт після гарячих баталій та словесних перепалок знаходимо компроміс. У залі всі розуміють: працюємо для волинської громади.

«Часто перемагає не сила аргументів, а сила більшості»

— Найважче вдається досягти компромісу в питаннях розподілу бюджету. Майже кожен депутат хоче отримати якісь додаткові кошти на свій округ, хоча є важливіші питання, приміром підтримка обласних комунальних підприємств, яких на Волині понад сто.

— Ми добре бачимо, що бюджетний процес завжди складний. Це не лише в нашій обласній раді розгоряється така полеміка. Бо грошей — ​обмежена кількість, а невідкладних проблем, котрі потребують термінового фінансування, значно більше. Таке було у різних скликаннях й у цьому аналогічна ситуація. Але бажання чути й конструктивно вирішувати питання є запорукою успіху. Мені як членові бюджетної комісії доводилося неодноразово бути свідком, коли на голосування в зал виноситься питання, прийняте не завдяки переконливим аргументам, а силою більшості. Водночас хотів би нагадати таким депутатам: вони не лише ухвалюють, а й відповідають за рішення. Бо бачу, що наші обранці про це забувають.

Приміром, якщо взяти обласні комунальні підприємства. Певну частину фінансового ресурсу ми повинні спрямовувати на їхню підтримку та діяльність. Але кожен депутат намагається отримати якесь додаткове фінансування на свій округ, щоб показати виборцям, який він активний. Хоча це нечесно стосовно обласної комунальної власності. На жаль, часто й перемагає популізм, і обласна рада ухвалює рішення підтримувати якісь об’єкти районної комунальної власності чи територіальної громади. Тому принципова позиція нашої фракції й моя: понад 50 відсотків надходжень витрачати на розвиток та функціонування лише об’єктів обласної комунальної власності.

«Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» не показало ніяких результатів»

— Одне з найгостріших питань, яке час від часу озвучується вже другий рік, — ​коли почне працювати й заробляти гроші створене депутатами комунальне підприємство «Волиньприродресурс». Ми чули про майбутні сотні мільйонів гривень для наповнення обласного бюджету. Коли вони будуть? Волиняни чекають і сподіваються.

— Якщо подивитися результати голосування, то частина нашої фракції також підтримала створення цього комунального підприємства. Ніхто нікому не нав’язував своєї точки зору. У такому випадку, коли не знаходимо якогось єдиного рішення, то маємо вільне голосування. Хоча сама ідея мені здається правильною та цілком логічною. Наше підприємство буде освоювати природні багатства волинського краю й отримувати прибуток. Ці кошти працюватимуть на обласну громаду та наповнюватимуть бюджет. Ніхто ж нічого проти не має. Інше питання — ​це механізм втілення, бо, як відомо, диявол ховається в деталях. Поки що «Волиньприродресурс» не показало ніяких результатів. Напевно, є якісь об’єктивні та суб’єктивні чинники. Може, не вистачає повноцінної нормативно-правової бази. Але два роки минуло, вже потрібно слухати звіт про роботу й давати оцінку. Думаю, вона не забариться, бо у депутатів є питання. Кожне комунальне підприємство має бути ефективним. Адже наш край, крім бурштину, багатий на інші корисні копалини.

— Якими вагомими досягненнями завершує цей рік фракція БПП? Вам є що сказати своїм виборцям?

— Силами не лише депутатів нашої фракції, а й інших, вирішено чимало питань саме в мажоритарних округах. Це завершені навчальні та медичні заклади. У 2017-му введено в експлуатацію 11 значних об’єктів, на які було спрямовано кошти Державного фонду регіонального розвитку та місцевих бюджетів. Серед них три школи: у селах Білин Ковельського, Мокрець Турійського районів та селищі Шацьк і 6 садочків у різних населених пунктах. Добудовано спорткомплекс у спецшколі-інтернаті у Заболотті Ратнівського району. Також завершуємо десятки об’єктів, розпочатих нашими попередниками. Волиняни бачать конструктивну роботу своїх депутатів не на словах, а на ділі.

Telegram Channel