Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

РОЗТРИНЬКУЮТЬ ЧОРНОБИЛЬСЬКІ ГРОШІ

Касирша призначала... стипендії У Шацькому лісному технікумі тривалий час широкі повноваження при використанні фінансів чомусь отримала бухгалтер-касир Тетяна Данилюк. Дивно, як тепер керівництво навчального закладу обходиться без такої цінної кадри? Кажуть, що колишній бухгалтер-касир відбула в якесь закордонне турне...

Касирша призначала... стипендії
У Шацькому лісному технікумі тривалий час широкі повноваження при використанні фінансів чомусь отримала бухгалтер-касир Тетяна Данилюк. Дивно, як тепер керівництво навчального закладу обходиться без такої цінної кадри? Кажуть, що колишній бухгалтер-касир відбула в якесь закордонне турне. Хоча вона вже конче потрібна не дирекції лісного технікуму, а Любомльській міжрайпрокуратурі, котра оголосила її розшук. За даними контрольно-ревізійної служби, пані Данилюк привласнила державних коштів на загальну суму 8340 гривень.
Бухгалтер-касир розробила власну накопичувальну систему. Суть її полягала в тому, що вона начебто перебрала на себе функції стипендіальної комісії, яка призначала стипендії студентам з числа осіб, що постраждали від катастрофи на ЧАЕС. Тож призначення підвищеної стипендії проводилось бухгалтером-касиром Тетяною Данилюк одноосібно. Вона ж особисто складала відомості на виплату, сама її проводила. Подумати тільки: в навчальному закладі бухгалтер-касир вирішувала, кому дати стипендію, кому ні, без будь-якого втручання стипендіальної комісії, наказу керівника. Як ото в пісні співається: сама розу я садила, сама буду поливать і, звісно, врожай теж збиратиму. Очевидно, трапився добрий податливий грунт в технікумі, оскільки навіть головний бухгалтер Марія Вільнер не цікавилася таким фінансовим куратором студентів-“чорнобильців”. Чи, можливо, спеціально були створені особливі специфічні умови?
Ну, а завдяки безконтрольності керівництва методи махлювання можуть бути й досить примітивними. Кого, власне, боятися? При суцільній перевірці платіжних відомостей контролерами-ревізорами було виявлено 47 фактів подвійної виплати. Були випадки, коли виплачувалась стипендія студентам, яким взагалі вона не призначалась згідно з наказами. Бухгалтер-касир нібито справно виплачувала гроші в 2003 році багатьом студентам, які вчились у 2000, 2001, 2002 роках. Працівник спокійно пояснювала, що підписи в платіжних відомостях вона особисто проставляла і кошти теж отримувала самостійно, з студентами не ділилась. На деяких відомостях не було навіть підписів про одержання грошей. Таким чином, незаконна виплата бюджетних коштів, призначених на заходи, пов’язані з наслідками аварії на ЧАЕС, становить понад 10 тисяч гривень.
Найцікавіше те, що в касі технікуму було виявлено лишки грошей на суму 9041 гривня, від яких дружно відмовлялися бухгалтер-касир Тетяна Данилюк та головний бухгалтер Марія Вільнер, бо не знали, як вони там опинилися. І ось ці кошти пропали разом із загадковим зникненням фактичного розпорядника стипендіями. Коли Тетяна Данилюк, яка зникла, не чекаючи остаточних результатів ревізії, прибуде з далеких мандрів із присвоєними стипендіями та покаянням, поки що не відомо.
Стоматолог-благодійник
У Старовижівській центральній районній лікарні контролери-ревізори тривалий час досліджували благодійництво стоматолога-ортопеда Аркадія Сиротюка. Досвід настільки виявився цікавим, що його вивчають правоохоронці. Річ у тім, що діти до 18 років, які постраждали від чорнобильського лиха, мають пільги при зубопротезуванні. Пан Сиротюк настільки захопився безкоштовною діяльністю, що надавав допомогу молодим людям, яким уже виповнилося 18 років. На це було витрачено чотири з половиною тисячі гривень. Хоч невідомих 38 осіб, можливо, і вельми вдячні за таку турботу, але це все-таки незаконні видатки. Можна б це було списати на незвичайний альтруїзм лікаря, якби не з’ясувалися уже зовсім дивні обставини.
Протягом другого півріччя 2002 та 2003 і 2004 років згідно з нарядами було зубопротезовано 49 дітей до 18 років на суму 6,5 тисячі гривень. Коли ж почали, так би мовити, оглядати зуби пацієнтів, то виявили, що 19 з 26 опитаних дітей, зовсім не були в зубопротезній лабораторії або користувалися послугами частково. Таким чином кудись “наліво” пішло ще дві тисячі гривень. Лікаря-стоматолога Аркадія Сиротюка притягнуто до адміністративної відповідальності. Чи на цьому обмежиться вплив на лікаря, котрий розтринькував чорнобильські кошти, поки що не відомо. Тим більше, що додатково опитано 14 дітей, а також 7 ліквідаторів і картина та ж: півтори тисячі гривень приписок.
Добре було б, щоб питання про цей “зубний біль” хоча б розглянули на зборах колективу Старовижівської ЦРЛ. Варто з’ясувати, чи дивилися в корінь, як колись радили мудрі люди, головний лікар Лариса Корець та головний бухгалтер Надія Колотюк.
Олександр НАГОРНИЙ.
Telegram Channel